411
Με τα νέα «φανάρια» κάτω από το πεζοδρόμιο ανάβει κόκκινο για να σταματάει τους πεζούς που είναι «κολλημένοι» στην οθόνη τους, ώστε να μην περνούν τον δρόμο | EPA/JEROME FAVRE

Χονγκ Κονγκ: «Σταμάτης και Γρηγόρης» για τους… κινητόπληκτους

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 10:45
Με τα νέα «φανάρια» κάτω από το πεζοδρόμιο ανάβει κόκκινο για να σταματάει τους πεζούς που είναι «κολλημένοι» στην οθόνη τους, ώστε να μην περνούν τον δρόμο
|EPA/JEROME FAVRE

Χονγκ Κονγκ: «Σταμάτης και Γρηγόρης» για τους… κινητόπληκτους

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 10:45

Το φαινόμενο των ανθρώπων –όλων των ηλικιών– που προχωρούν στον δρόμο κοιτάζοντας μόνον το κινητό τους έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Και ο τρόμος εξ αυτού είναι επίσης παγκόσμιος –και τεράστιος- αφού το να προχωράς χωρίς να βλέπεις μπροστά σου, μόνο επικίνδυνο μπορεί να είναι.

Ατυχήματα ή και θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν παντού, καθημερινώς και οι άνθρωποι για κάποιον (ανεξήγητο;) λόγο βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στον σκοτεινό και μοναχικό digital κόσμο.

Πινακίδα που επισημαίνει στους πεζούς τον κίνδυνο του να περπατάς κοιτάζοντας το τηλέφωνο

Το Χονγκ Κονγκ, που ούτως ή άλλως έχει ονομάσει τους ανθρώπους που περπατούν έτσι, dai tau juk (η φυλή με το κεφάλι κάτω) είχε μία πολύ έξυπνη ιδέα: Αφού δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις τους ανθρώπους ότι είναι από τις μεγαλύτερες απερισκεψίες να περπατάς με το κεφάλι σκυφτό, σκέφτηκαν να φωτίσουν κάτι που βρίσκεται κάτω για να το βλέπουν. Οι Αρχές εγκατέστησαν, λοιπόν, στα πεζοδρόμια τεσσάρων πολυσύχναστων διασταυρώσεων, έξυπνες συσκευές που ανάβουν με κόκκινο και μπλε φως για να ειδοποιούν τα… «ζόμπι των smartphone» πότε μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο. Αυτό το εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει παράλληλα με το παραδοσιακό «κόκκινο» φανάρι. Η νέα τεχνολογία θα ανάβει κόκκινο πάνω στα πλακάκια του πεζοδρομίου για να σταματάει τους πεζούς που είναι «κολλημένοι» στην οθόνη τους και να μην περνούν απέναντι τον δρόμο. Οταν δεν θα περνούν αυτοκίνητα και θα είναι ασφαλές να διασχίσεις τον δρόμο, το φως θα γίνεται μπλε, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Η πόλη των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει θρηνήσει για τους θανάτους επτά πεζών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο μέσα στο 2022, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αν το σύστημα λειτουργήσει και αποδειχτεί αποτελεσματικό θα εγκατασταθεί σε ολόκληρο το Χονγκ Κονγκ.
Η Κροατία, η Αυστρία και η Γερμανία χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα. Τον Απρίλιο του 2016, το Αουγκσμπουργκ, μια πόλη βορειοδυτικά του Μονάχου, τοποθέτησε φανάρια κάτω από τα πεζοδρόμια σε δύο διαβάσεις τραμ. Η τεχνολογία αυτή έγινε γνωστή από τα Μέσα Ενημέρωσης και υιοθετήθηκε από άλλες πόλεις στη Γερμανία και το εξωτερικό.

Ο Γιούργκεν Φέργκ, εκπρόσωπος της δημοτικής Αστυνομίας του Αουγκσμπουργκ, έχει βεβαιώσει ότι σταμάτησαν να συμβαίνουν ατυχήματα από τότε που εγκατέστησαν αυτά τα μηχανήματα νέας τεχνολογίας σε δύο ιδιαίτερα επικίνδυνες και πολυσύχναστες διαβάσεις. Βέβαια στο Χονκ Κονγκ, η ξαφνική εμφάνιση ενός κόκκινου προβολέα στο Κόζγουεϊ Μπέι, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή, αντιμετωπίστηκε αρχικά με σύγχυση. Αλλοι κατάλαβαν τι σήμαινε, άλλοι όχι και μπερδεύτηκαν, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν.

Ολα όμως είναι θέμα συνήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...