758
Ενα παιχνίδι με τον αριθμό της φανέλας του θρυλικού Κρόιφ και με το αποτέλεσμα του «Μπερναμπέου» | Twitter/JohanCruyff

Το μήνυμα του Γιόχαν Κρόιφ από τον τάφο του

Sportscaster Sportscaster 6 Μαρτίου 2019, 11:02
Ενα παιχνίδι με τον αριθμό της φανέλας του θρυλικού Κρόιφ και με το αποτέλεσμα του «Μπερναμπέου»
|Twitter/JohanCruyff

Το μήνυμα του Γιόχαν Κρόιφ από τον τάφο του

Sportscaster Sportscaster 6 Μαρτίου 2019, 11:02

Τόσο ταλέντο μαζεμένο δεν θα βρεις σε καμία άλλη ομάδα της Ευρώπης αυτή την εποχή. Τα «τρομερά μωρά» του Αγιαξ θεωρούνται, εδώ και αρκετό καιρό, το μέλλον του ποδοσφαίρου. Αυτό το μέλλον, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να γίνει παρόν. Ο διακόπτης γύρισε το βράδυ της Τρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»: Ρεάλ Μαδρίτης – Αγιαξ 1-4! Τα παιδιά έγιναν άντρες. Υποχρέωσαν τη «Βασίλισσα» στην πιο βαριά ευρωπαϊκή της ήττα, ever, μέσα στο γήπεδό της. Οι οπαδοί της δεν την είχαν δει, ποτέ, να χάνει με δυο γκολ διαφορά προτού, καν, συμπληρωθούν 20 λεπτά αγώνα.

Στον πρώτο αγώνα, στο Αμστερνταμ, ήταν ακόμη παιδιά. Είχαν παίξει εξαιρετικά, όμως η πείρα της Ρεάλ -της πιο επιτυχημένης ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ- είχε νικήσει τα νιάτα, την τέχνη και την ορμητικότητα των γηπεδούχων (2-1). Στο ποδόσφαιρο, η αποτελεσματικότητα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες τις αρετές. Και, ίσως, ήταν η μόνη (αρετή) που έλειπε από αυτήν την υπέροχη ορχήστρα του Ερικ τεν Χαγκ. Ολοι πίστευαν πως η «Βασίλισσα» ήταν αδύνατο να χάσει την πρόκριση, έχοντας νικήσει στον εκτός έδρας αγώνα της. Πως ο Αγιαξ θα έπρεπε να περιμένει άλλον ένα χρόνο, προτού αρχίσει να εξαργυρώνει το ταλέντο του. Λάθος!

Το ότι η βραδιά θα ήταν δύσκολη για τη Ρεάλ, φάνηκε από πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Μια κεφαλιά του Βαράν τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι των Ολλανδών, μόλις στο 4′. Στη συνέχεια, ο Αγιαξ σκόραρε στην πρώτη του επιθετική προσπάθεια (7′). Πολύ σύντομα (18′) έγινε και το 0-2, πάλι με ασίστ του δαίμονα Ντούσαν Τάντιτς, που διέλυσε την ισπανική άμυνα (ο Σέρχιο Ράμος απουσίαζε, λόγω τιμωρίας). Σαν να μην έφτανε αυτό, ο προπονητής των Μαδριλένων είδε δυο παίκτες του (Λούκας Βάθκεθ και Βινίσιους Ζούνιορ) να αποχωρούν τραυματίες. Κι αργότερα, τον Γκάρεθ Μπέιλ (που μπήκε ως αλλαγή) να σημαδεύει κι αυτός το δοκάρι…

Το τρίτο γκολ το πρόσφερε στον Αγιαξ η αμφιβολία του διαιτητή, σε μια φάση που ούτε το VAR μπορούσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Είχε βγει, προηγουμένως, η μπάλα πλάγιο, ή όχι; Τελικώς, το τέρμα μέτρησε. Το πέτυχε ο Τάντιτς, που χθες έκανε «μαγικά».

Οχι μόνο χθες… Στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ ο σέρβος μπαλαδόρος μετρά, ήδη, πέντε γκολ και τρεις ασίστ. Κάπου εκεί, στο 62′, όλα τελείωσαν για τη Ρεάλ. Οι αμυδρές ελπίδες που της έδωσε το γκολ του Μάρκο Ασένσιο (1-3 στο 70′), έσβησαν δυο λεπτά αργότερα, όταν ο Σούνε σκόραρε με εκτέλεση φάουλ, από μια θέση που «αποκλείεται» η μπάλα να πάει μέσα.

Ο Ντούσαν Ντάντιτς πανηγυρίζει (REUTERS/Susana Vera)

Το «Μπερναμπέου» άρχισε να αδειάζει. Οι παλιότεροι φίλαθλοι το είχαν ξαναζήσει αυτό, τον Νοέμβριο του 1995. Εκείνος ο Αγιαξ του Λίτμανεν, του Κλάιφερτ, του Οφερμαρς, των αδελφών Nτε Μπουρ και του Φαν ντερ Σάαρ, με προπονητή τον Φαν Χάαλ, τους είχε υποχρεώσει να σταθούν όρθιοι και να τον χειροκροτήσουν, με ένα ιπποτικό standing ovation. Είχε διαλύσει τη Ρεάλ (δυο γκολ, τρία δοκάρια και αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες), και είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (αφού απέκλεισε και τον Παναθηναϊκό). Η σημερινή «φουρνιά» του Αίαντα είναι εξίσου ταλαντούχα, μόνο που τα μέλη της δεν είναι, ακόμη, γνωστά στο ευρύ κοινό.

Γι’ αυτό και τα συμβόλαια όλων μαζί των παικτών του Αγιαξ δεν κάνουν -σε αξία- εκείνο του Μπέιλ (που, πάλι, τραυματίστηκε). Το σχολίασε και… ο Γιόχαν Κρόιφ. Από τον τάφο του. Στον λογαριασμό του στο Twitter, που είναι ακόμη ενεργός, γράφτηκε: «Γιατί να μη μπορείς να νικήσεις έναν πλουσιότερο σύλλογο; Δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι με λεφτά να πετυχαίνει γκολ».

Ενας κύκλος άνοιξε. Αυτός ο Αγιαξ είναι ό,τι πλησιέστερο προς το total football έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν δεν βιαστεί να πουλήσει (όπως συνηθίζει), μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας άλλος (κύκλος) έκλεισε. Η Ρεάλ Μαδρίτης των τριών διαδοχικών ευρω-τροπαίων (τεσσάρων σε μια πενταετία) έχει περιέλθει σε βαθιά αγωνιστική κρίση. Σε μια εβδομάδα δέχτηκε οκτώ γκολ στο «παλάτι» της (τέσσερα από την Μπαρτσελόνα, σε δυο αγώνες, και τέσσερα από τον Αγιαξ) και έμεινε εκτός στόχων, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, για πρώτη φορά μετά το 2006.

«Εδώ κάποτε ήταν μια ομάδα που είχε γράψει ιστορία…» έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η Marca

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε παραιτηθεί τότε. Τώρα, όμως, δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο. Το project της ανακαίνισης του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσει σε ξένα χέρια, ο μεγαλοκατασκευαστής παράγων. Παραλλήλως, όμως, θα πρέπει να ξαναχτίσει την ομάδα σχεδόν εκ θεμελίων. Οι αποχωρήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και, ιδίως, του Ζινεντίν Ζιντάν -το περασμένο καλοκαίρι- άφησαν τη «Βασίλισσα» γυμνή. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης σωριάστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...