650
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, «ντυμένο» με τη βασιλική σημαία και στολισμένο με το αυτοκρατορικό αστραφτερό στέμμα | UK Parliament / Roger Harris / Handout via REUTERS

Το εκθαμβωτικό στέμμα τής Ελισάβετ Β΄ πάνω στο φέρετρό της

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 21:06
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, «ντυμένο» με τη βασιλική σημαία και στολισμένο με το αυτοκρατορικό αστραφτερό στέμμα
|UK Parliament / Roger Harris / Handout via REUTERS

Το εκθαμβωτικό στέμμα τής Ελισάβετ Β΄ πάνω στο φέρετρό της

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 21:06

Η σορός τής βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έχει φτάσει στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ, το παλαιότερο κτίριο των Ανακτόρων συνοδευόμενη από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στην κορυφή του φερέτρου «αναπαύεται» μαζί με τη βασίλισσά του το Imperial State Crown, το στέμμα της  -ίσως το πιο γνωστό αντικείμενο στα Crown Jewels, τα κοσμήματα του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, μια ανεκτίμητη συλλογή από δεκάδες χιλιάδες πολύτιμους λίθους που συλλέγονται ανά τους αιώνες από βρετανούς βασιλιάδες και βασίλισσες.

Το στέμμα αστράφτει κυριολεκτικά: πάνω του υπάρχουν σχεδόν 3.000 πέτρες, μεταξύ των οποίων 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια.

«Καμιά φορά είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να το κοιτάξουμε λόγω του καθαρού, δυνατού φωτός που βγαίνει από αυτά. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό… Οπτικά υπερισχύον και παντοδύναμο», λέει η ιστορικός και συγγραφέας του The Crown Jewels, Αννα Κέι, στο BBC. Ιστορικά, από τον Μεσαίωνα ακόμη, τα στέμματα θεωρούνταν έκφραση πλούτου και θέσης. «Δηλώνει μεγαλειότητα, σημαίνει κυριαρχία», λέει η Κέι.

Κατασκευασμένο το 1937 για τη στέψη του πατέρα τής βασίλισσας Ελισάβετ Β’, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, το Imperial State Crown φτιάχτηκε για να είναι ελαφρύτερο από το στέμμα που αντικατέστησε, ωστόσο, εξακολουθεί να ζυγίζει 2,3 λίβρες (1,06 κιλά).

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο όταν άνοιγε το Κοινοβούλιο και εκείνη καθήμενη στον χρυσό θρόνο, διάβαζε τα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

«Σπάει ο λαιμός σου από το βάρος της»

Το 2018, η βασίλισσα αστειεύτηκε για το πόσο βαρύ το ένιωθε στο κεφάλι της. «Δεν μπορείς να κοιτάξεις κάτω για να διαβάσεις την ομιλία, πρέπει να σηκώσεις την ομιλία, γιατί διαφορετικά θα σπάσει ο λαιμός σου», είχε πει η Αυτής Μεγαλειότης. «Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στις κορώνες, αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά σημαντικά πράγματα», είχε προσθέσει.

Το 2019, όταν η μονάρχης είχε κλείσει τα 90 της, φόρεσε ένα πιο ελαφρύ στέμμα και το 2021, την τελευταία φορά που συμμετείχε στην τελετή, δεν φόρεσε τίποτα.

Το Imperial State Crown έχει πάνω του και το διαμάντι Cullinan II, 317 καρατίων – ονομάζεται αλλιώς και «δεύτερο αστέρι της Αφρικής». Κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, δόθηκε στον Εδουάρδο Ζ’ στα 66α γενέθλιά του από την κυβέρνηση του Τράνσβααλ -πρώην βρετανικής αποικίας- στη σημερινή Νότια Αφρική.

Περιλαμβάνει, επίσης, το παλαιότερο στολίδι της βασιλικής συλλογής, ένα ζαφείρι που λέγεται ότι κάποτε φορέθηκε σε ένα δαχτυλίδι από τον βασιλιά της Αγγλίας του 11ου αιώνα, Αγιο Εδουάρδο τον Ομολογητή. Η πέτρα βρίσκεται τώρα στο κέντρο του σταυρού, στην κορυφή του στέμματος.

CreativeProtagon

Στην Ελισάβετ Β΄ άρεσε πολύ ένας μεγάλος κόκκινος πολύτιμος λίθος στο στέμμα – γνωστός ως το «ρουμπίνι του μαύρου πρίγκιπα». Θεωρείται ότι φορέθηκε το 1415 κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου από τον Ερρίκο Ε’ στη μάχη του Agincourt – όταν οι αγγλικές δυνάμεις νίκησαν τους Γάλλους στα νότια του Καλέ.

Ο μύθος λέει ότι ο βασιλιάς τοποθέτησε ένα φτερό σε μια τρύπα που είχε ανοίξει στο ρουμπίνι. «Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις», είπε η βασίλισσα στο BBC το 2018, «την ιδέα ότι το λοφίο του μπήκε στην πέτρα του κράνους του – λίγο απερίσκεπτο, αλλά αυτό έκαναν, υποθέτω, εκείνες τις μέρες».

Ο παρουσιαστής του BBC, Κλάιβ Μίρι, στον οποίο δόθηκε για πρώτη φορά πρόσβαση στο στέμμα για ένα ντοκιμαντέρ, το περιέγραψε ως κάτι «σχεδόν εξωπραγματικό». «Η διαύγεια των διαμαντιών είναι απίστευτη», είπε, σχεδόν άναυδος, όταν το αντίκρισε.

Οταν δεν χρησιμοποιείται, το Imperial State Crown εκτίθεται δημόσια στο Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου, το οποίο φιλοξενεί τα Crown Jewels για περισσότερα από 600 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Ακολουθώντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα φορέσει το στέμμα στη στέψη του, αλλά και όταν θα φύγει από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στο τέλος της τελετής. Στη συνέχεια, όπως και η μητέρα του πριν από αυτόν, θα φορέσει το Imperial State Crown στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου, καθώς και σε άλλες επίσημες περιστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...