1015
Ο Πέδρο Μαρτίνς ανταποδίδει το χειροκρότημα των οπαδών του Ολυμπιακού μετά το τέλος του ντέρμπι. Ενα ημίχρονο πριν όμως ήταν «για να φεύγει»... | INTIMESports

Tο «δώρο» του ωραίου ποδοσφαίρου στον Μαρτίνς

Sportscaster Sportscaster 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:43
Ο Πέδρο Μαρτίνς ανταποδίδει το χειροκρότημα των οπαδών του Ολυμπιακού μετά το τέλος του ντέρμπι. Ενα ημίχρονο πριν όμως ήταν «για να φεύγει»...
|INTIMESports

Tο «δώρο» του ωραίου ποδοσφαίρου στον Μαρτίνς

Sportscaster Sportscaster 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:43

Στις 20:20 της Κυριακής ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν «για να φεύγει». Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι θεατές αποδοκίμαζαν τον Ολυμπιακό, καθώς αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ενώ στα social media οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί ξεσπούσαν στα πληκτρολόγιά τους, ποστάροντας δηλητηριώδη -έως και υβριστικά- σχόλια για τον πορτογάλο προπονητή. Μετά την «ντροπή» της Τούμπας και την απογοητευτική ισοπαλία με την Ντινάμο Κιέβου είχαν, μόλις, βιώσει ένα από τα πιο εφιαλτικά 45λεπτα που μπορούν να θυμηθούν.

Το γκολ – «δώρο» του Βούκοβιτς και του Σα, με το οποίο η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ, άλλες δυο καλές ευκαιρίες του Μάνταλου για το 0-2 και τα παιδαριώδη λάθη της άμυνας του Ολυμπιακού, προοιώνιζαν μια δύσκολη βραδιά για τους γηπεδούχους. Αλλωστε, από το 1991 κι έπειτα η ΑΕΚ δεν έχανε, ποτέ, στο φαληρικό γήπεδο, όταν κατάφερνε να σκοράρει. Και η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός την είχε νικήσει με ανατροπή (στο «Καραϊσκάκη») ήταν το 1959.

Αλλά το ποδόσφαιρο είναι συναρπαστικό, επειδή είναι εντελώς απρόβλεπτο. Στο 48′ η ΑΕΚ χάνει ακόμη μια εξαιρετική ευκαιρία και, αμέσως μετά, παρακολουθούμε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τέσσερα γκολ μέσα σε 38 λεπτά. Στις εννέα τελικές του προσπάθειες, οι έξι σημαδεύουν την εστία του Μπάρκα και οι τέσσερις από αυτές καταλήγουν σε γκολ. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στο ίδιο γήπεδο, οι 23 τελικές του ήταν «άσφαιρες». Με τον Παναθηναϊκό, άλλες τόσες απέφεραν, μόλις, ένα τέρμα. Η ΑΕΚ, από την άλλη, είχε τέσσερις τελικές σε ένα ημίχρονο, όλες προς την εστία, αλλά έβαλε μόνον ένα γκολ.

Η ασυνήθιστη, για τον εφετινό Ολυμπιακό, ευστοχία του είναι μια εξήγηση για τη χθεσινή, εμφατική του νίκη (4-1). Μια άλλη (εξήγηση) είναι το ότι ο Μαρτίνς πρόλαβε να διορθώσει τα λάθη του στη σύνθεση της ενδεκάδας, προτού να είναι πολύ αργά. Η έμπνευσή του να παρατάξει την ομάδα του με τα ίδια, ακριβώς, πρόσωπα που την Πέμπτη είχαν δώσει έναν εξουθενωτικό αγώνα με τους Ουκρανούς, λίγο έλειψε να αποδειχθεί καταστροφική. Οταν έβγαλε από το παιχνίδι τον «γκαφατζή» Βούκοβιτς, έβαλε έναν κανονικό δεξιό μπακ (Τοροσίδη) και επανέφερε τον Μεριά στη φυσική του θέση (στόπερ), ο Ολυμπιακός μεταμορφώθηκε. Πάτησε γκάζι, κι όταν ο ρυθμός του ματς έγινε πιο γρήγορος, η ΑΕΚ παραδόθηκε.

Στις 21:20 ο Μαρτίνς δεν ήταν, απλώς, «για να μένει», αλλά και ο ήρωας που ξόρκισε την κατάρα των ντέρμπι. Των ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα. Στις οκτώ τελευταίες αναμετρήσεις του με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει μόλις μια νίκη – κι αυτή αδιάφορη, αφού δεν απέτρεψε τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο Ελλάδας. Η πιο πρόσφατη επικράτηση των «ερυθρολεύκων» σε αγώνα με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, ή τον Παναθηναϊκό είχε ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2017 (1-0 τον ΠΑΟΚ). Εκτοτε, σε δέκα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός μετρούσε πέντε ήττες και τέσσερις ισοπαλίες. Είχε κερδίσει -στα χαρτιά- μόνον το περιβόητο «ντέρμπι του ρολού»: το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, που δεν έγινε ποτέ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης περίμενε υπομονετικά τον Μαρτίνς στον διάδρομο που οδηγεί στα αποδυτήρια, να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην κάμερα της Nova. Οταν ο προπονητής τον πλησίασε, εκείνος τον έπνιξε στην αγκαλιά του, χτυπώντας τον τρεις τέσσερις φορές στην πλάτη.

Επειτα, στα αποδυτήρια, είπε στους παίκτες: «Ετσι θέλω να σας βλέπω. Ηταν τρομερά σημαντικό, το ότι δείξατε πως είστε καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ. Να συνεχίσετε να πιστεύετε στις δυνάμεις σας». Τι θα είχε συμβεί εάν ο Ολυμπιακός δεν κατάφερνε να συνέλθει στο δεύτερο ημίχρονο, μόνον ο ίδιος το γνωρίζει. Η αίσθηση, πάντως, που υπήρχε πριν από το παιχνίδι, ήταν πως η τύχη του Πορτογάλου θα κρινόταν στο ντέρμπι και στη ρεβάνς με την Ντινάμο Κιέβου…

Ο Μαρτίνς έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, μέχρι στιγμής. Μάρτυρές του ο χθεσινός θρίαμβος απέναντι στον «κακό μπελά» του Ολυμπιακού, η πολύ καλύτερη μπάλα που παίζει η ομάδα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι (που έφερε στο γήπεδο περισσότερο κόσμο), αλλά και η αναγέννηση ποδοσφαιριστών που την προηγούμενη σεζόν ήταν απογοητευτικοί (Φορτούνης, Ομάρ, Σισέ, Κούτρης…). Παραλίγο, όμως, να πέσει θύμα αυτής της επιτυχίας του. Το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκε να κατασκευάσει μια εντελώς καινούργια ομάδα, με τουλάχιστον 20 νέους παίκτες που αφίχθησαν στου Ρέντη. Ολοι παραδέχονταν τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Αλλά, βλέποντας τη θεαματική πρόοδο, άρχισαν να «χρεώνουν» στον προπονητή απαιτήσεις, που στην αρχή της σεζόν δεν υπήρχαν: να κατακτήσει το νταμπλ και να φτάσει τον Ολυμπιακό στον τελικό του Europa League! Η υπομονή χάθηκε. Τα λάθη του έγιναν «εγκλήματα». Η αποτυχία του να διαβάσει σωστά το ματς της Τούμπας αρκούσε για να τον καθίσει στο σκαμνί της αμφισβήτησης.

Ο Μαρτίνς δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, όμως είναι λάτρης του ωραίου ποδοσφαίρου – κι αυτό προσπαθεί να παίξει ο Ολυμπιακός ξανά, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία στήριζε το παιχνίδι του στην ποιότητα των μονάδων του. Το ωραίο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντοτε, κυρίως επειδή οι παίκτες που προσπαθούν να το υπηρετήσουν «βραχυκυκλώνουν», όταν κάτι πάει στραβά. Οπως συνέβη, χθες, στο πρώτο ημίχρονο με την ΑΕΚ. Οπως συνέβη στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Στην Τούμπα. Στο μισό του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (στο Φάληρο) και εκείνου με τον Παναθηναϊκό. Ετσι εξηγούνται και οι φοβερές μεταπτώσεις στην απόδοση των «ερυθρόλευκων», ακόμη και μέσα στο ίδιο ματς. Χθες, στο καλό διάστημα του Ολυμπιακού, μπήκαν και τα γκολ (που δεν είχαν μπει στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ). Το ωραίο ποδόσφαιρο έκανε στον Μαρτίνς αυτό το «δώρο», επειδή η (ενδεχόμενη) απόλυσή του θα ήταν μεγάλη αδικία.

Η ΑΕΚ το πάλεψε, όσο μπορούσε, όμως δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή πρωταθλήτρια. Για πρώτη σεζόν από τη χρονιά που επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ, δεν κατόρθωσε να νικήσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ούτε στο ΟΑΚΑ, ούτε εκτός έδρας. Δεν της έφταιγε ο Μαρίνος Ουζουνίδης – φάνηκε χθες. Τόσο ο τέως προπονητής της όσο και ο νυν, «πληρώνουν» την αποψίλωση και τον λανθασμένο σχεδιασμό του ρόστερ της, το περασμένο καλοκαίρι. Το ρολόι της ομάδας που πέρυσι θαυμάσαμε για τις αλλεπάλληλες υπερβάσεις της, σταμάτησε στον δεύτερο αγώνα με τη Βίντι. Το δεύτερο ημίχρονο του χθεσινού ντέρμπι συμπυκνώνει τη «μαύρη αλήθεια», που η ηγεσία της αρνήθηκε να αποδεχτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...