422
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα σε ποδήλατα ανά κάτοικο στην Ευρώπη | Shutterstock

Το Αμστερνταμ βάζει φρένο στα «πειραγμένα» e-bikes

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 14:00
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα σε ποδήλατα ανά κάτοικο στην Ευρώπη
|Shutterstock

Το Αμστερνταμ βάζει φρένο στα «πειραγμένα» e-bikes

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 14:00

«Εφιάλτης» έχουν γίνει, πλέον, τα ηλεκτρικά ποδήλατα για τους πολίτες που κινούνται με το συμβατικό ποδήλατο στους δρόμους του Αμστερνταμ. Οι άλλοτε ήρεμες ποδηλατάδες αποτελούν παρελθόν, εξαιτίας της ταχύτητας που αναπτύσσουν τα συγκεκριμένα δίκυκλα οχήματα, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 42 χλμ., σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει ο Guardian.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα πρέπει να κινούνται μόνο σε ποδηλατοδρόμους, με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ., γράφει η βρετανική εφημερίδα. Ωστόσο, πολλοί ποδηλάτες κάνουν μετατροπές στα δίκυκλά τους, προκειμένου να αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα, προκαλώντας πολλά ατυχήματα, εξαιτίας της απροσεξίας τους.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ολλανδοί βουλευτές πέρασαν ψήφισμα που απαγορεύει στους χρήστες των ηλεκτρικών ποδηλάτων να αυξάνουν τις ταχύτητες των οχημάτων τους, τα οποία έχουν προγραμματιστεί από το εργοστάσιο, προκειμένου να επιταχύνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ταχύτητας. Επιπλέον, βάσει νόμου, οι χρήστες των ηλεκτρικών ποδηλάτων υποχρεούνται να είναι άνω των 16 ετών, να φορούν κράνος και να έχουν άδεια οδήγησης.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ότι οι ολλανδοί οδηγοί ηλεκτρικών ποδηλάτων αποφεύγουν να φορούν κράνος, παρά τις συστάσεις και τις απαγορεύσεις των αρχών. Ο Πάτρικ Μπίρπουτ, σύμβουλος σε κέντρο ιατρικής αποκατάστασης στο Αμστερνταμ που βοηθά ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από κάποιο ατύχημα, τονίζει ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά που οδηγούνται στο κέντρο όπου εργάζεται τον τελευταίο χρόνο, αφορούν ατυχήματα με ηλεκτρικά ποδήλατα. «Οι τραυματίες δεν είναι μόνο οι χρήστες του ηλεκτρονικού ποδηλάτου, αλλά και οι άνθρωποι που κινούνται στον ποδηλατόδρομο», τονίζει.

Eνας στους πέντε ενήλικες Ολλανδούς κυκλοφορεί με ηλεκτρικό ποδήλατο και ακόμα περισσότεροι με συμβατικό

Πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, κατά μέσο όρο, κινούνται με σχεδόν 24 χλμ./ώρα, δηλαδή 3 χλμ./ώρα γρηγορότερα από τα κανονικά ποδήλατα, ωστόσο το ένα τέταρτο των ηλεκτρικών ποδηλάτων υπερβαίνει το όριο – ειδικά οι νεαροί ενήλικες.

Η Ολλανδία, χάρη και στο επίπεδο ανάγλυφό της, αλλά και τη νοοτροπία των πολιτών της, είναι η πρώτη χώρα σε ποδήλατα ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Η έλευση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, επομένως, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα αυτή. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το LEVA (Light Electric Vehicle Association) δείχνουν ότι στην Ολλανδία, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4,9 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα. Μάλιστα, εξυπηρετούν περίπου 4,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Συνεπώς, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες Ολλανδούς κυκλοφορεί με ηλεκτρικό ποδήλατο και ακόμα περισσότεροι με συμβατικό. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ηλικία των χρηστών e-bikes στη χώρα, συνήθως, είναι μεγαλύτερη των 50 ετών. Οι νεότεροι μπορούν άνετα να χρησιμοποιούν συμβατικό ποδήλατο, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δείχνουν να απολαμβάνουν την ηλεκτρική υποβοήθηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...