302
Στρατιωτικό όχημα που εγκατέλειψε ο στρατός των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν | REUTERS/Mohammad Ismail/File Photo

Το Αφγανιστάν κόστιζε στις ΗΠΑ 300 εκατ. δολάρια την ημέρα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 16:19
Στρατιωτικό όχημα που εγκατέλειψε ο στρατός των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν
|REUTERS/Mohammad Ismail/File Photo

Το Αφγανιστάν κόστιζε στις ΗΠΑ 300 εκατ. δολάρια την ημέρα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 16:19

Οταν και ο τελευταίος αμερικανός στρατιωτικός επιστρέψει στη βάση του, εγκαταλείποντας το έδαφος του Αφγανιστάν, θα έλθει μοιραία η ώρα του απολογισμού, σε στρατιωτικό, στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο. Κυρίως, όμως, σε οικονομικό, για τα 20 χρόνια της παρουσίας των ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Το Forbes κάνει μια πρώτη αποτίμηση, δίνοντας αριθμούς που φαίνονται ιλιγγιώδεις για την ελληνική πραγματικότητα. Είναι όμως ανησυχητικοί ακόμη και για τους Αμερικανούς, που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην αναζήτηση απαντήσεων για το πού δαπανώνται τα χρήματα των φορολογουμένων.

Περίπου 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δηλαδή 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, κάθε ημέρα αυτές τις δύο δεκαετίες, εκτιμά το Πανεπιστήμιο Μπράουν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 δολάρια για καθένα από τα 40 εκατ. των Αφγανών.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους έξοδα, έχουμε περίπου 800 δισ. δολάρια για το κόστος των πολεμικών συγκρούσεων. Αλλα 85 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, χρήματα που εκ του αποτελέσματος πετάχτηκαν στα σκουπίδια, αν αναλογιστεί κανείς πώς κατέρρευσε ο στρατός μπροστά στην επέλαση των Ταλιμπάν σχεδόν χωρίς μάχη.

Υπάρχει και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές: 2.500 νεκροί αμερικανοί στρατιώτες και 4.000 πολίτες που απασχολούνταν με σύμβαση για τον στρατό (για παράδειγμα, ως φρουροί). Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους περίπου 20.000 που επέζησαν μεν, ακρωτηριασμένοι, όμως, σωματικά ή και ψυχολογικά: για αυτούς, το κόστος θεραπείας φτάνει τα 300 δισ. δολάρια, με άλλα 500 δισ. σε βάθος χρόνου.

Ούτε, όμως, πρέπει να ξεχνάμε και το πολλαπλάσιο κόστος από την πλευρά των Αφγανών: 69.000 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, 47.000 πολίτες και 51.000 ένοπλοι μαχητές.

Είναι, τέλος, και τα επιτόκια για τον δανεισμό που στήριξε τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ως τώρα έχουν καταβληθεί περί τα 500 δισ., αλλά ως το 2050 το ποσό θα έχει εκτοξευτεί στα 6,5 τρισ. ή 20.000 δολάρια για κάθε πολίτη των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News