419
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ | Twitter

«Δεν θέλουμε εκδίκηση, τους συγχωρούμε όλους», ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 20:04
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ
|Twitter

«Δεν θέλουμε εκδίκηση, τους συγχωρούμε όλους», ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 20:04

Με τον τρόπο που θα περιμέναμε από ένα θεοκρατικό, ισλαμιστικό καθεστώς, την απαγγελία από το Κοράνι, άρχισε η πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την Καμπούλ και έχουν πλέον στα χέρια τους τον έλεγχο μεγάλου μέρους του Αφγανιστάν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, έπειτα από την απαγγελία είπε στους δημοσιογράφους ότι «συγχαίρει το έθνος» για τη νίκη και πως είναι υπερήφανος.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, διαλλακτικός, λέγοντας ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό, κανένας από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα», τόνισε, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν θα εκδικηθούν κανέναν στο Αφγανιστάν, αλλά θα δώσουν και ένα είδος αμνηστίας. Ο Guardian σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για αντεκδίκηση των Ταλιμπάν σε βάρος προσώπων που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν με τους Δυτικούς.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε, χωρίς να γίνει σαφέστερος, ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Ισχυρίστηκε ότι «οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς».

Μένει, φυσικά, να δούμε πώς θα μεταφραστεί στην πράξη αυτή η υπόσχεση, αν και από το παρελθόν των Ταλιμπάν επ’ αυτού του ζητήματος δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό.

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπαν σήμερα οι Ταλιμπάν. Όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

Είπε ακόμη ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα «αν οι δημοσιογράφοι δεν εργάζονται κατά των εθνικών αξιών».

«Οι σχέσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν», πρόσθεσε. «Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», δήλωσε σχετικά ο συντονιστής των σχετικών προγραμμάτων. Τέλος, επισήμανε ότι το νέο καθεστώς «θα συνεχίσει την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων για την ανοικοδόμηση και την ευημερία του Αφγανιστάν».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ωστόσο, την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα εξέφρασε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση που μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα «που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...