423
Φωτογραφίες και λουλούδια στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, στη Βαρκελώνη | REUTERS/Nacho Doce

Την Παρασκευή στη Μόσχα η κηδεία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2024, 15:30
Φωτογραφίες και λουλούδια στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, στη Βαρκελώνη
|REUTERS/Nacho Doce

Την Παρασκευή στη Μόσχα η κηδεία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2024, 15:30

Η κηδεία και η αποχαιρετιστήρια τελετή για τον αρχηγό της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη Μόσχα.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή της στο X η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμίς.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογε έπειτα από αποχαιρετιστήρια τελετή σε εκκλησία στην περιοχή Μαρίινο, ανέφερε.

Οι συνεργάτες του είναι σίγουροι ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι έντονη και ενδεχομένως να γίνουν επεισόδια.

Η σύζυγός του, Γιούλια, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη, είπε ότι δεν ξέρει αν η αστυνομία συλλάβει όσους έρθουν στην κηδεία του Ναβάλνι.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, πρόεδρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, που ίδρυσε ο Ναβάλνι, είπε ότι αρχικά, οι συνεργάτες του ήθελαν να γίνει η κηδεία στις 29 Φεβρουαρίου, την Πέμπτη. Ομως, κανένα γραφείο τελετών δεν δεχόταν να την αναλάβει, επειδή αυτή την εντολή είχαν από το Κρεμλίνο.

Εκείνη την ημέρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προγραμματίσει «μία σημαντική ομιλία» και «κανείς στο Κρεμλίνο δεν θέλει να του κλέψει την παράσταση η κηδεία του Ναβάλνι», είπε ο ίδιος.

Ετσι η τελετή θα γίνει την Παρασκευή.

Το νεκροταφείο όπου θα κηδευτεί ο Ναβάλνι, στη χιονισμένη Μόσχα – Reuters

Η οικογένεια του Ναβάλνι, οι ρώσοι αντικαθεστωτικοί και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τον Πούτιν για τον αιφνίδιο θάνατο του δημοφιλέστερου αντιπάλου του στη φυλακή της Αρκτικής, στις 16 Φεβρουαρίου.

Μετά από οκτώ ημέρες προσπαθειών της μητέρας του και έκκληση της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ρωσικές αρχές παρέδωσαν τη σορό του στη Λουντμίλα Ναβάλναγια, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι πρόσθεσε πως οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να βρουν έναν χώρο στη Ρωσία όπου οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να αποτίνουν φόρο τιμής στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, η Κίρα Γιαρμίς ανέφερε: «Από χθες αναζητούμε έναν χώρο όπου να μπορούμε να πούμε αντίο στον Αλεξέι. Επισκεφθήκαμε τα περισσότερα ιδιωτικά και δημόσια γραφεία κηδειών, εμπορικούς χώρους και αίθουσες κηδειών. Μερικοί λένε πως ο χώρος είναι κατειλημμένος, μερικοί αρνούνται με την αναφορά του ονόματος Ναβάλνι. Κάπου μας είπαν ευθέως πως τα γραφεία κηδειών απαγορεύεται να συνεργάζονται μαζί μας».

Η Λουντμίλα Ναβάλναγια και ο Βασίλι Ντούμπκοφ, την περασμένη εβδομάδα, στο Σαλεχάρντ – REUTERS/Maxim Shemetov

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα και συνόδεψε τη μητέρα του την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Σαλεχράντ, όπου βρίσκεται η φυλακή, συνελήφθη την Τρίτη στη Μόσχα, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύλληψη του Βασίλι Ντούμπκοφ αναφέρθηκε από την εφημερίδα Novaya Gazeta Europe και το ειδησεογραφικό πρακτορείο SOTA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...