514
Μια εικόνα χαρακτηριστική της ανταπόκρισης της Ελλάδας στην κρίση: το κατά κανόνα πολύβουο Μοναστηράκι, έρημο... | Nikos Libertas / SOOC

Time: Τι έκανε σωστά η Ελλάδα και γλίτωσε τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 22:32
Μια εικόνα χαρακτηριστική της ανταπόκρισης της Ελλάδας στην κρίση: το κατά κανόνα πολύβουο Μοναστηράκι, έρημο...
|Nikos Libertas / SOOC

Time: Τι έκανε σωστά η Ελλάδα και γλίτωσε τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 22:32

Συνεχίζονται τα θετικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Ελλάδα την κρίση της πανδημίας.

Το περιοδικό TIME σε εκτενές άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα έχει ηλικιωμένο πληθυσμό και εύθραυστη οικονομία. Πώς έχει ξεφύγει από τον κορονοϊό μέχρι στιγμής» περιγράφει το φετινό διαφορετικό Πάσχα των Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν σπίτι και βρίσκονταν μακριά από τους αγαπημένους τους.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρεται στο πώς ο κορονοϊός δυνητικά θα μπορούσε να «καταστρέψει» τη χώρα χτυπώντας την «βαριά βιομηχανία» της, τον τουρισμό.

«Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα δέχτηκε 27,2 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019 – παρουσιάζοντας έναν δυνητικά σημαντικό κίνδυνο εξαιτίας του κορονοϊού σε σχέση με τους διεθνείς ταξιδιώτες», αναφέρει και προσθέτει ότι «ο πληθυσμός της χώρας είναι ο δεύτερος σε ηλικία της ΕΕ (πίσω από την Ιταλία). Ο τομέας της υγείας έχει καταστραφεί από τη λιτότητα και η παραμελημένη οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό, τι ήταν το 2008, πριν από την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», ενώ το δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων σημειώνει ότι «το 2019, μετά από τρεις διασώσεις και δραστικές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής, υπήρχαν μόνο 565 κρεβάτια ΜΕΘ».

Παρόλ’ αυτά, η Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα από την παγκόσμια πανδημία μέχρι στιγμής.

Τι έκανε λοιπόν σωστά η Ελλάδα, κατά το περιοδικό;

«Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας ήταν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού πιο πριν από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί θάνατος από την ασθένεια, τα καρναβάλια ακυρώθηκαν. Τα σχολεία, οι καφετέριες, τα πανεπιστήμια και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στις 5 Μαρτίου, όταν υπήρχαν μόνο 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα», τονίζει.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα εξαιτίας του παραμελημένου δημοσίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

«Δεν νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, λόγω της γνώσης ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση», λέει η Δρ. Στέλλα Λαδή, πρώην σύμβουλος δημόσιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Κατόπιν η κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στις 23 Μαρτίου, ενώ ξεκίνησε επίσης καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σήμαινε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα νωρίς για να σωθούν ζωές, ακόμη και αν η οικονομία χτυπηθεί σκληρά.

«Η επικοινωνιακή στρατηγική ήταν εξίσου σημαντική με τα πρώτα μέτρα», λέει η κα Λαδή «Κάθε μέρα στις 6 μ.μ., οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν οτιδήποτε για να δουν ποιες είναι οι εξελίξεις», προσθέτει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τέλος, το άρθρο κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι τα μέτρα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους Ελληνες.

«Το κοινό ήξερε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα λειτουργούσε, οπότε το δέχτηκαν», καταλήγει με νόημα η Στέλλα Λαδή για το πρώιμο lockdown, με το ίδιο το Time να προσθέτει πως ένας άλλος λόγος για την εύκολη αποδοχή των μέτρων από τους Ελληνες ήταν η σημασία που δίνει στην υγεία η ελληνική νοοτροπία και η ελληνική κουλτούρα.

«Από πολιτιστική άποψη, κάθε συζήτηση, κάθε επιθυμία για το μέλλον, τελειώνει πάντα με μια λέξη για καλή υγεία», υπογραμμίζει στο TIME.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...