745
Οι παίκτες του Ηφαιστου στο «Αλεξάνδρειο», στο ματς που έμελλε να είναι το τελευταίο του συλλόγου | ΙΝΤΙΜΕSports

Τι κρίμα: έσβησε η φωτιά του Ηφαιστου Λήμνου

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2020, 15:48
Οι παίκτες του Ηφαιστου στο «Αλεξάνδρειο», στο ματς που έμελλε να είναι το τελευταίο του συλλόγου
|ΙΝΤΙΜΕSports

Τι κρίμα: έσβησε η φωτιά του Ηφαιστου Λήμνου

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2020, 15:48

Ζούσε για χρόνια -από το 1997- στην Ουκρανία. Εκεί δημιούργησε (την κατασκευαστική εταιρεία «GEFEST» με έδρα την Οδησσό, υποκαταστήματα στην Αυστρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και 2.300 εργαζόμενους), εκεί πλούτισε, εκεί εισέπραξε την κοινωνική αναγνώριση (το 2015 έγινε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών της Ουκρανίας, πού ο ίδιος ίδρυσε στο Κίεβο). Ο Παντελής Μπούμπουρας δεν είχε κανέναν άλλο λόγο να κοιτάξει πίσω και να επενδύσει στη Λήμνο, εκτός από την αγάπη του για τον τόπο που τον γέννησε (τον Σεπτέμβριο του 1955).

Δυστυχώς, η φωτιά του Ηφαιστου, της πρώτης ομάδας από το ακριτικό νησί που αγωνίστηκε σε Εθνική κατηγορία οποιουδήποτε σπορ (Basket League), έσβησε πολύ γρήγορα. Ο ιδιοκτήτης της έσπειρε κάμποσα εκατομμύρια ευρώ σε άγονη γη. Οι κάτοικοι της Λήμνου αγκάλιασαν την προσπάθεια, αλλά μόνον αυτοί. Ο απλός κόσμος. Οσοι μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά, δεν το έκαναν. Κάποιοι, μάλιστα, όρθωσαν και εμπόδια. Αυτό που συνέβη με το γήπεδο είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του εχθρικού κλίματος που συνάντησε η οικογένεια Μπούμπουρα: ο Παντελής και ο γιος του, Σπύρος, που είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του συλλόγου.

Ο Ηφαιστος προήλθε από τη συγχώνευση της Λάρισας με τον Φάρο Κερατσινίου, υπό την επωνυμία Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας «Φάρος». Το 2017 ο επιχειρηματίας εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Φάρου Λάρισας, τον μετονόμασε σε Ηφαιστο Λήμνου, και αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του στο νησί. Εκεί υπήρχε το Κλειστό Γυμναστήριο Μύρινας, ένα μικρό (300 θέσεων) και πρωτόγονο γηπεδάκι, που το 2013 είχε πάρει το όνομα του θρυλικού βολεϊμπολίστα Νίκου Σαμαρά, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα (στα 43 του). Οταν ο κ. Μπούμπουρας ζήτησε να παραχωρηθεί στον Ηφαιστο, στο δημοτικό συμβούλιο ξέσπασε πόλεμος.

Με τα χίλια ζόρια, το αίτημά του έγινε δεκτό. Τον Οκτώβριο του 2018, το «Νίκος Σαμαράς», που λίγους μήνες πριν ήταν ακατάλληλο για να φιλοξενήσει αγώνες της Α1, είχε μετατραπεί σε γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών: με 1.260 καθίσματα, υπερσύγχρονα αποδυτήρια, κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) και ιδιωτική φύλαξη από εταιρεία security. Αν και τα έργα χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη του Ηφαιστου (η ΓΓΑ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος δεν έβαλαν ούτε σεντ), το επόμενο καλοκαίρι η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έθεσε, πάλι, ζήτημα χρήσης του γηπέδου. Κι όταν ζητήθηκε να τοποθετηθούν κάποια κοντέινερ στον περιβάλλοντα χώρο, ο Δήμος αρνήθηκε.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 η Λήμνος φόρεσε τα καλά της για να υποδεχθεί τον πρώτο (εντός έδρας) αγώνα της στην Basket League (Ηφαιστος – Πανιώνιος). Το ματς ήταν sold-out, όπως και όλα τα υπόλοιπα εκείνης της σεζόν. Οι φίλαθλοι του νησιού «δέθηκαν» τόσο πολύ με την ομάδα, ώστε 50-60 οπαδοί την ακολουθούσαν και στα εκτός έδρας παιχνίδια της, παρά το γεγονός πως το αεροπορικό εισιτήριο κόστιζε περί τα 200 ευρώ. Ο στόχος, στην αρχή της χρονιάς, ήταν η παραμονή στην Α1, όμως ο Ηφαιστος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Με 13 νίκες και 13 ήττες προκρίθηκε στα πλέι-οφ, όπου αποκλείστηκε (2-1) από το Περιστέρι.

Ο μεγαλομέτοχος είχε προσλάβει για κόουτς τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, που είχε θητεύσει στον Παναθηναϊκό (ως βοηθός) και την ΑΕΚ (ως πρώτος προπονητής), και είχε κρατήσει στο ρόστερ μόνον έναν από τους παλιούς παίκτες (του Φάρου): το άλλοτε «πουλέν» του Παναθηναϊκού, Γιώργο Διαμαντάκο. Ολοι οι υπόλοιποι, Ελληνες και ξένοι, ήταν καινούργιοι, και η επιλογή τους έγινε αποκλειστικά από το τεχνικό τιμ. Ο κ. Μπούμπουρας δεν ανακατεύτηκε, ποτέ, σε αγωνιστικά θέματα. Μόνο πλήρωνε, και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε ότι άργησε να πάρει τα χρήματά του.

Πλήρωνε, χωρίς καμία συμπαράσταση από κανέναν. Αυτήν την ομάδα – στολίδι του Βόρειου Αιγαίου, οι επιχειρηματίες του νησιού δεν τη στήριξαν όσο θα έπρεπε. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν απρόθυμοι να γίνουν χορηγοί, ή, έστω, να διαφημιστούν μέσω του Ηφαιστου. Αντί για συνδρομές από εύπορους Λημνιούς, ο Μπούμπουρας τζούνιορ εισέπραττε… καταγγελίες. Ναι, για το γνωστό θέμα του γηπέδου. Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου είχε σειρά επαφών με τις τοπικές Αρχές και διάφορους φορείς. Φαίνεται πως δεν του είπαν αυτά που περίμενε να ακούσει.

Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν…

Geplaatst door Ifaistos Limnou B.C. op Maandag 15 juni 2020

Τη συγκινητική ανακοίνωση της ΚΑΕ Ηφαιστος συνοδεύει ένα βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από το νησί, πλάνα από την ανακατασκευή του «Νίκος Σαμαράς», το πρώτο τζάμπολ της Basket League στη Λήμνο, κι άλλες, αξέχαστες στιγμές. Την υπογράφει ο Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος διευκρινίζει ότι ο Ηφαιστος θα εξακολουθήσει να λειτουργεί τις Ακαδημίες του, με την ελπίδα να επιστρέψει κάποια στιγμή στο μέλλον. «Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν».

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Κωστή Ζομπανάκη από το Ρέθυμνο Cretan Kings, ήρθε η σειρά ενός, ακόμη, χρηματοδότη να αποσυρθεί από το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ. Το… πουλόβερ της Α1 ξηλώνεται. Δυστυχώς, θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...