867
Κριστιάνο και Λιονέλ την εποχή που βρίσκονταν αντίπαλοι στην Ισπανία. Τώρα συγκρίνονται ψηφιακά | Reuters/CreativeProtagon

Ρονάλντο, ή Μέσι; Ενας υπερ-υπολογιστής απαντά

Sportscaster Sportscaster 13 Ιουνίου 2020, 23:49
Κριστιάνο και Λιονέλ την εποχή που βρίσκονταν αντίπαλοι στην Ισπανία. Τώρα συγκρίνονται ψηφιακά
|Reuters/CreativeProtagon

Ρονάλντο, ή Μέσι; Ενας υπερ-υπολογιστής απαντά

Sportscaster Sportscaster 13 Ιουνίου 2020, 23:49

Λιονέλ Μέσι, ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Κριστιάνο Ρονάλντο, ή Λιονέλ Μέσι; Δεν μας αρκεί, να απολαμβάνουμε τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές του καιρού μας. Προσπαθούμε, χρόνια τώρα, να τους συγκρίνουμε. Να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος. Δεν είναι εύκολο, όταν μιλάμε για τόσο σπουδαίους, μα και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, παίκτες. Γίνεται ακόμη δυσκολότερο, όταν η συμπάθειά μας, στον έναν ή τον άλλον, θολώνει την κρίση μας. Το ότι ο Πορτογάλος είναι «αλαζόνας», «νάρκισσος» και «παίζει για την πάρτη του», ή ο Αργεντινός είναι «άβουλος» και «λούζερ», δεν έχουν καμία θέση σε αυτό το debate.

Στη διαμάχη μπήκε αρκετές φορές και η επιστήμη, προσπαθώντας να δώσει μια αντικειμενική απάντηση. Κάποιες έρευνες έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του «Λίο», κάποιες άλλες υπέρ του «CR7». Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το τι μετράς – και πώς το μετράς. Ωσπου, προ ημερών, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της πιο εμπεριστατωμένης, ίσως, μελέτης που έχει αξιολογήσει ποδοσφαιριστές. Οχι μόνο τον Μέσι και τον Ρονάλντο.

Διεξήχθη από το (ολλανδόφωνο) πανεπιστήμιο του Λουβέν, που εδρεύει στο Βέλγιο και φημίζεται για τα ερευνητικά του τμήματα, σε συνεργασία με την SciSports: μια ραγδαία ανερχόμενη εταιρεία επεξεργασίας αθλητικών data. Καθηγητές, φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους και ειδικοί αναλυτές, «φόρτωσαν» σε έναν υπερ-υπολογιστή έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά και τον -δικό τους- μαθηματικό τύπο αξιολόγησης όλων αυτών των πληροφοριών.

Ο καθηγητής Ντέιβις εξήγησε το πλεονέκτημα του υπολογιστικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε: «Η αξία ενός ποδοσφαιριστή προκύπτει, συνήθως, μόνον από τους αριθμούς των γκολ, των ασίστ του και κάποιων άλλων βασικών επιδόσεων που μετρά η στατιστική των σπορ. Στην ουσία, όμως, το γκολ είναι ένα σπάνιο συμβάν μέσα στο παιχνίδι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνολικές δράσεις του παίκτη στο ματς ανέρχονται, κατά μέσον όρο, σε 1.600. Η έρευνά μας εστιάζει σε πολλές από αυτές, και τις αξιολογεί».

Σε ό,τι αφορά τους δύο συγκεκριμένους σούπερ-σταρ των γηπέδων, ο υπολογιστής τροφοδοτήθηκε με δεδομένα τους από την αρχή της σεζόν 2013-2014 έως το καλοκαίρι του 2018, που ο Κριστιάνο αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να μετακομίσει στο Τορίνο (Γιουβέντους). Με βάση αυτά τα στοιχεία, ανέδειξε τον Μέσι νικητή στη σύγκρισή του με τον μεγάλο του αντίπαλο. Βαθμολόγησε τον Αργεντινό με 1,21, και τον Πορτογάλο με 0,61. Ιδιο (0,61) ήταν το σκορ και του Εντέν Αζάρ. Μάλιστα, όταν ο βέλγος μεσοεπιθετικός έφυγε από την Τσέλσι για τη Ρεάλ, η αξιολόγησή του ανέβηκε στο 0,64.

Ο Τομ Ντεκρός, ένας από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μελέτη του παιχνιδιού του Μέσι: «Κάποιοι παίκτες, όπως ο Πογκμπά, εμφανίζουν πάρα πολλές δράσεις μικρότερης αξίας. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Κέιν, ο Σαλάχ και ο Ρονάλντο, κάνουν στο γήπεδο λιγότερα πράγματα, αλλά μεγαλύτερης αξίας. Ο Μέσι έχει πολύ υψηλό δείκτη δράσεων, που επηρεάζουν τον αγώνα σε καθοριστικό βαθμό. Ιδίως από τη σεζόν 2015-2016 κι έπειτα, η υπεροχή του έναντι του Ρονάλντο είναι ξεκάθαρη».

Ο «Λίο» υπερτερεί και στα βασικά. Πρώτα απ’ όλα, στην εκτέλεση. Αν και ο Κριστιάνο σκοράρει με όλους τους τρόπους (δεξί πόδι, αριστερό πόδι, κεφάλι), ο Αργεντινός επιδεικνύει
μεγαλύτερη ευστοχία (19%), ιδίως στις προσπάθειες εκτός περιοχής. Σε επίπεδο συλλόγων έχει πετύχει ένα γκολ περισσότερο (627-626), έχοντας, μάλιστα, αγωνιστεί σε 118 ματς λιγότερα. Ο Μέσι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα τον Οκτώβριο του 2004, ενώ ο Ρονάλντο ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα (Οκτώβριο του 2002 στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Εάν συνυπολογίσουμε και τα ματς των εθνικών τους ομάδων, ο Κριστιάνο έχει σκοράρει 28 γκολ παραπάνω από τον Μέσι, συμμετέχοντας, όμως, σε 144 παιχνίδια περισσότερα.

Στη δημιουργία ο Αργεντινός είναι, μακράν, ο κορυφαίος. Σε όλη του την καριέρα έχει δώσει 289 ασίστ, έναντι 220 του Ρονάλντο. Σε αγώνες πρωταθλήματος το σκορ είναι 174-136. Μόνο στα Κύπελλα Ευρώπης τον κερδίζει ο Πορτογάλος (42-33), αλλά με 34 ματς περισσότερα. Ο αριστουργηματικός τρόπος με τον οποίο ο Μέσι «σερβίρει» τα γκολ στους συμπαίκτες του, τον διακρίνει από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή, σύγχρονό του, αλλά και παλαιότερο. Ετσι κι αλλιώς, ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα είναι πιο ομαδικός από τον φορ της Γιουβέντους. Εχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ βοηθά και ανασταλτικά. «Κλέβει» την μπάλα διπλάσιες φορές από ό,τι ο «CR7».

Με απευθείας εκτελέσεις φάουλ έχουν βάλει (περίπου) τα ίδια γκολ με τις φανέλες των συλλόγων τους. Με τον ίδιο αστερίσκο: ο Μέσι έχει παίξει σημαντικά λιγότερα παιχνίδια. Μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικός (και) σε αυτόν τον τομέα. Πέτυχε το πρώτο του γκολ με φάουλ το 2009. Δύο γκολ με φάουλ, το 2012. Και μετά το 2015, ποιος τον πιάνει… Με τον Κριστιάνο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Την τελευταία του χρονιά στη Μαδρίτη ευστόχησε σε εκτέλεση φάουλ μόλις μια φορά. Υστερα, στο Τορίνο, καμία. Οταν αγωνίζονταν και οι δύο στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο Μέσι είχε ποσοστό επιτυχίας 8,5%, ενώ ο Ρονάλντο, 6%. Μόνο στα πέναλτι είναι καλύτερος ο Πορτογάλος (84%, έναντι 77% του Αργεντινού). Αν και την Παρασκευή, στον δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου της Γιουβέντους με τη Μίλαν, «σημάδεψε» το δοκάρι.

Ο Ρονάλντο είναι ένα «τέρας» δύναμης και αντοχής. Στα σωματικά προσόντα, στην αθλητικότητα και στο άλμα, ο Μέσι ούτε που τον πλησιάζει. Αλλά, σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ του Αργεντινού. Ο παίκτης των 169 εκατοστών και των 67 κιλών δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα «θηρίο» (1,86 ύψος και 83 κιλά, όλο μύες), εάν η φύση δεν τον είχε προικίσει με αυτό το… εξωγήινο ταλέντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...