1460
Ο Μαντί Καμαρά οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια εμφατική νίκη και ένα βήμα πιο κοντά στο 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του | ΙΝΤΙΜΕΝΕSPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/CreativeProtagon

Οι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουνίου 2020, 16:36
Ο Μαντί Καμαρά οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια εμφατική νίκη και ένα βήμα πιο κοντά στο 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕSPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/CreativeProtagon

Οι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου

Sportscaster Sportscaster 15 Ιουνίου 2020, 16:36
Το περίμενες αυτό από τον Καμαρά;

Ο Ολυμπιακός καλπάζει προς τον 45ο τίτλο του στο πρωτάθλημα, αυξάνοντας διαρκώς την απόσταση που τον χωρίζει από τη δεύτερη θέση της βαθμολογικής κατάταξης της Σούπερ Λιγκ. Μετά το «διπλό» στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι-οφ, νίκησε και τον Αρη (3-1) στο άδειο από κόσμο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αν και πιο δύσκολα απ’ όσο μαρτυρά το τελικό σκορ.

Σε αυτήν την αναμέτρηση ο Ματιέ Βαλμπουενά απέδειξε, για πολλοστή φορά, ότι είναι ένας μετρ της δημιουργίας: συμπλήρωσε 13 ασίστ στο εφετινό πρωτάθλημα (σε 21 ματς), και 24 σε όλες τις διοργανώσεις (35 ματς), ενώ έχει πετύχει και οκτώ γκολ. Μόνον ένας παίκτης σε όλη την Ευρώπη έχει μοιράσει 24 τέρματα στους συμπαίκτες του: ο Τόμας Μίλερ (της Μπάγερν Μονάχου), που έχει σκοράρει και 11 γκολ, αλλά σε 42 αγώνες.

Στα 36 του (θα τα κλείσει τον Σεπτέμβριο) ο γάλλος μεσοεπιθετικός πραγματοποιεί την καλύτερη -με διαφορά- σεζόν της πλούσιας καριέρας του. Κι αν από τον Βαλμπουενά της Μαρσέιγ, της Ντινάμο Μόσχας, της Λιόν, της Φενέρμπαχτσε και των 52 συμμετοχών στην εθνική ομάδα της Γαλλίας μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα, κάθε εξαιρετικό παιχνίδι του Μαντί Καμαρά είναι και μια ευχάριστη έκπληξη.

Ο 23χρονος από τη Γουϊνέα -το πρώτο (και αδιάφορο) μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού της ριζικής ανανέωσης των «ερυθρόλευκων» (2018)- έχει κάνει άλματα προόδου σε αυτά τα δύο χρόνια. Στην αρχή θαυμάσαμε το αδιάκοπο τρέξιμο και την αντοχή του. Επειτα, την ικανότητά του να προσαρμόζεται. Είτε ως τρίτος αμυντικός χαφ, είτε ως παραγωγικός μέσος που μοιράζει μπάλα και βγαίνει σαν κρυφός φορ, παίζει με την ίδια -μεγάλη- επιτυχία. Αλλά χθες (Κυριακή)… το τερμάτισε. Στο 3-1 εναντίον του Αρη σκόραρε δύο γκολ (27′, 28′) και πάσαρε το τρίτο (38′), μέσα σε 12 λεπτά. Ακριβώς την ίδια επίδοση (δύο γκολ και μια ασίστ) είχε καταγράψει στα… 40 προηγούμενα παιχνίδια του, σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη.

Ο Καμαρά επί το έργον (ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Στον Καμαρά, τον Βαλμπουενά, τον Τσιμίκα και τον Ελ Αραμπί οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- η ονειρεμένη για τον Ολυμπιακό εφετινή του πορεία, που θα τον επαναφέρει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Φερέιρα συνέχισε τη δουλειά… του Διούδη

Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ είχε «ψυχή». Προσπάθησε πολύ στο ΟΑΚΑ, ένα γήπεδο που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αφιλόξενο γι’ αυτόν, όμως έπεσε πάνω σε έναν καταπληκτικό Διούδη. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού «τα έπιανε όλα», στη μια ώρα που ο «Δικέφαλος του Βορρά» βομβάρδιζε την εστία του. Υστερα, δεν χρειάστηκε να επέμβει. «Φρόντισε» ο Αμπέλ Φερέιρα για το 0-0, με τις ακατανόητες επιλογές του. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έφερε τον Λάμπρου δεξιά, πήγε τον Λημνιό αριστερά και «βάπτισε» εξτρέμ τον Ροντρίγκο, που είναι κλασικό μπακ. Αυτό ήταν! Μέχρι το τέλος του αγώνα, η ομάδα του δεν ξανάκανε ευκαιρία. Ούτε μία! Ο Πορτογάλος είχε κάτι περίεργες εμπνεύσεις και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όμως σε ‘κείνο το ματς ο ΠΑΟΚ… δεν βλεπόταν. Υπήρχε το ελαφρυντικό της απόγνωσης. Ενώ τώρα…

Ο Φερέιρα αποχωρεί απογοητευμένος από το ΟΑΚΑ μετά το 0-0. Ποιο απογοητευμένοι όμως είναι μαζί του οι φίλοι του ΠΑΟΚ (ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ)

Σε συνδυασμό με τη νίκη της ΑΕΚ στο Ηράκλειο (2-0 τον ΟΦΗ), αυτή η ισοπαλία έριξε τον περσινό πρωταθλητή στην τρίτη θέση. Μετά τον τίτλο, κινδυνεύει να χάσει και το «εισιτήριο» για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η «μηχανή των γκολ» δεν λειτούργησε σε δύο διαδοχικά ματς.

Το «καυτό» συμβόλαιο του Μάρκο Λιβάγια

Η ΑΕΚ, αντιθέτως, πέρασε εντυπωσιακά εύκολα από το «Γεντί Κουλέ». Χάρη, κυρίως, στον Μάρκο Λιβάγια. Με δική του κεφαλιά (ήταν μόλις η πέμπτη φορά που ο κροάτης φορ σκόραρε με το κεφάλι), έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Λόπες, η «Ενωση» προηγήθηκε στο σκορ. Στο δεύτερο γκολ ο Λιβάγια, αφού συνδυάστηκε με τον Σιμάνσκι, πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Βέρντε, ο οποίος τελείωσε ιδανικά τη φάση.

Στο πιο καθοριστικό σημείο της σεζόν, ο Κροάτης είναι σε μεγάλη φόρμα (είχε σκοράρει και στο 1-1 της πρώτης αγωνιστικής των πλέι-οφ, ισοφαρίζοντας τον Παναθηναϊκό με μια καταπληκτική ενέργεια). Εστω κι αν ο προπονητής του τον βάζει να παίζει από τα πλάγια (αριστερά), και όχι στη φυσική του θέση. Γενικώς, διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Εχει πετύχει 12 γκολ: έξι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δύο στα πλέι-οφ, τρία στους προκριματικούς του Europa League, κι ένα στο Κύπελλο Ελλάδας. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει άλλα 10 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις (32 συμμετοχές).

Ο Λιβάγια στο ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (© Intime p.a.)

Ηρθε στην ΑΕΚ για να σώσει την καριέρα του, και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο απαραίτητος για την ομάδα του. Το συμβόλαιό του εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι (2021), πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε… νέα του. Διότι οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει, είτε να του ανανεώσουν το συμβόλαιο (πριν μπει ο Ιανουάριος), είτε να τον παραχωρήσουν σε άλλο σύλλογο, για να μην τον χάσουν ως ελεύθερο τους επόμενους μήνες. Και είναι μόλις 26 ετών.

Εντέν Αζάρ, η «νέα μεταγραφή» της Ρεάλ

Ηταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο»: ένα γηπεδάκι 6.000 θέσεων, που βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο της «Βασίλισσας» και χρησιμοποιείται ως έδρα της (θυγατρικής της), Καστίγια, στη Segunda Division (Β’ Κατηγορία). Μιας και οι αγώνες στην Ισπανία διεξάγονται χωρίς θεατές, η Ρεάλ βρήκε την ευκαιρία να ανακαινίσει τον αγωνιστικό χώρο του «Μπερναμπέου», που αυτόν τον καιρό θυμίζει εργοτάξιο.

Η αντίπαλός της, Εϊμπαρ, δημιούργησε περισσότερες τελικές (εννέα), όμως η Ρεάλ ήταν πιο ουσιαστική. Νίκησε 3-1 και έμεινε σε απόσταση βολής (2 βαθμών) από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Περισσότερο κι από τη νίκη, οι «Μερένχες» γιόρτασαν την επιστροφή του Εντέν Αζάρ. Ο 29χρονος βέλγος μεσοεπιθετικός έπαιξε βασικός για πρώτη φορά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του (τον Φεβρουάριο), και θύμισε σε όλους τι είναι ικανός να κάνει στο γήπεδο. Αγωνίστηκε για (περίπου) μία ώρα, και είχε συμμετοχή και στα τρία γκολ της ομάδας του.

Ο πρώην «άσος» της Τσέλσι, που το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να εγκαταλείψει την Premier League, στάθηκε πολύ άτυχος από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Μαδρίτη. Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να επιβεβαιώσει την τεράστια αξία του, να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες και να κερδίσει τις καρδιές των Μαδριλένων. Αλλά, χάρη στην πανδημία, είχε το χρόνο να αποθεραπευτεί και να προπονηθεί, ώστε να μη χάσει ολόκληρη τη σεζόν. Το βράδυ της Κυριακής ήταν ο παλιός, καλός Αζάρ. Και τα ισπανικά media τον χαρακτήρισαν ως τη «νέα μεταγραφή της Ρεάλ».

Ο Εντέν Αζάρ περιχαρής, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, στο ματς που σηματοδότησε την επιστροφή του μετά τον σοβαρό τραυματισμό του (Reuters)

Η διακοπή του πρωταθλήματος επούλωσε κι άλλες πληγές. Πλέον, ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει στη διάθεσή του και τους Μάρκος Ασένσιο, Γκάρεθ Μπέιλ, που επίσης ήταν τραυματίες. Ο πάγκος της Ρεάλ γέμισε, πάλι, με «ποιότητα», η οποία είναι ακόμη πιο χρήσιμη τώρα, με τις πέντε αλλαγές.

Ο Μέσι επέστρεψε με ρεκόρ

Στην Μπαρτσελόνα επέστρεψε ο Λουΐς Σουάρες. Ενας, αλλά απαραίτητος. Στα τελευταία οκτώ ματς πρωταθλήματος στα οποία απουσίασε, η έλλειψή του στην επιθετική γραμμή της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Το Σάββατο ο Ουρουγουανός αγωνίστηκε στη Μαγιόρκα (μπήκε στο 57′ στη θέση του Γκριζμάν), όπου, όμως, έλαμψε ο Μέσι. Στο 4-0 των Καταλανών ο αργεντινός σούπερ-σταρ μοίρασε δύο ασίστ και σκόραρε ένα γκολ, πετυχαίνοντας ένα -ακόμη- ρεκόρ: έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της La Liga που σκοράρει 20+ γκολ επί 12 διαδοχικές σεζόν. Με αποκορύφωμα τα 50 γκολ στο πρωτάθλημα του 2011-2012. Την τελευταία φορά που πέτυχε λιγότερα από 20 τέρματα (2007-2008) ο Μέσι ήταν 21 ετών.

Ακόμα και χωρίς κοινό, ο Μέσι συνέχισε να κάνει μαγικά (REUTERS/Albert Gea)
Μια νίκη μακριά από τη «σαλατιέρα»

Η Μπάγερν Μονάχου «πετάει» προς τον όγδοο σερί τίτλο της στην Bundesliga. Κερδίζει ακόμη και χωρίς τα «βαριά χαρτιά» της στην επίθεση. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Τόμας Μίλερ απουσίαζαν (τιμωρημένοι με κίτρινες κάρτες), όμως οι Βαυαροί νίκησαν (και) την Γκλάντμπαχ (2-1).

Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν σφιχταγκαλιασμένοι παρά τον κορονοϊό. Το πρωτάθλημα είναι κοντά (Christof Stache/Pool via REUTERS)

Τώρα απέχουν επτά βαθμούς από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, και ετοιμάζονται να σηκώσουν τη «σαλατιέρα». Θα το κάνουν, ίσως, την Τρίτη, εάν νικήσουν τη Βέρντερ στη Βρέμη: την ομάδα – «θαύμα» των ’80s, που είχε παίξει καταπληκτικό, επιθετικό ποδόσφαιρο υπό την καθοδήγηση του Οτο Ρεχάγκελ, αλλά σήμερα παλεύει για να αποφύγει τον πρώτο της υποβιβασμό εδώ και 40 χρόνια. Το Σάββατο η Βέρντερ συνέτριψε την (ουραγό) Πάντερμπορν στο γήπεδό της (5-1), όμως η Μπάγερν… είναι Μπάγερν. Και δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερήσει τη στέψη της για να βοηθήσει τη Βέρντερ, που της έχει στερήσει τρία πρωταθλήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...