510
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πάνω στο ντεκ πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελόριζο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS / ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Τι είδε η Ιταλίδα (ρεπόρτερ) στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 21:12
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πάνω στο ντεκ πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελόριζο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS / ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Τι είδε η Ιταλίδα (ρεπόρτερ) στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 21:12

Δεν είναι σύνηθες να πέφτουν οι προβολείς ενός μεγάλου Μέσου σε έναν μικρό τόπο, προτού συμβεί κάτι – οτιδήποτε. Αλλά η ιταλική Repubblica έστειλε συντάκτριά της στο Καστελόριζο για να καλύψει την επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ισως οι Ιταλοί είναι άδολα συναισθηματικοί με τα Δωδεκάνησα απ’ όπου πέρασαν και αυτοί και τα οποία ως ηττημένοι μάς τα παρέδωσαν. Μπορεί και να θέλουν να τα υπερασπιστούν ως Ευρωπαίοι, στο πλαίσιο της Ενωσης.

Η απεσταλμένη δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση που είδε στο αεροδρόμιο, φθάνοντας, σε ένα ρεπορτάζ θερμό, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε τον Ερντογάν». Το λένε απερίφραστα οι κάτοικοι, λέει η Στεφάνια ντι Λέλις, μόλις ερωτηθούν.

Η πρώτη εικόνα που βλέπει είναι δυνατή και τη συγκρατεί: «Πολλά στρατιωτικά οχήματα και εστιατόρια που κάνουν μπίζνες με στρατιώτες, ένα μεγάλο γκρίζο πολεμικό πλοίο στο λιμάνι». Επειδή «αυτό το νησί είναι το όριο της σύγκρουσης με τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του τούρκου προέδρου Ερντογάν».

Στο ρεπορτάζ της Στεφάνια περνούν οι λέξεις της κας Σακελλαροπούλου για την περίσταση της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού («από εμάς τους Ιταλούς»), ενώ δίνει και πληροφορίες για τις κινήσεις του «Oruc Reis», ένα σύντομο ιστορικό της εφετινής δράσης του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τουρκικές απειλές δεν φοβίζουν κανέναν εδώ, λέει, τα παιδιά του σχολείου «μάλλον ανησυχούν περισσότερο για τη μάσκα που επέβαλε ο κορονοϊός καθώς άνοιξαν τα σχολεία». Με χαρά η ιταλίδα δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι στα μπαρ του νησιού η γλώσσα της ομιλείται και από Ελληνες, αν και το γεγονός το αποδίδει σε τοπικό φαινόμενο της εποχής της ιταλοκρατίας: «Το τουρκικό πλοίο; Και ποιος νοιάζεται!»

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στον τάφο της Κυράς της Ρω (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS / ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ)

Ηταν η «κομψή κυρία» Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley, τοπική ζωγράφος. «Το ζήτημα δεν είναι η αναζήτηση φυσικού αερίου. Μέχρι τη στιγμή της εξόρυξής του, θα είναι ήδη άχρηστο. Τα πράγματα θα έχουν οδηγηθεί στην καθαρή ενέργεια. Ο Ερντογάν έχει προβλήματα στο σπίτι του, για αυτό και φωνασκεί».

Αυτό είναι κάτι που πιστεύουν και οι περισσότεροι αναλυτές στην Αθήνα, λέει. Οπως ο δημοσιογράφος των Νέων» Περικλής Δημητρολόπουλος: «Ο τούρκος πρόεδρος έχει τουλάχιστον δύο ανοιχτά μέτωπα, την οικονομική κρίση και τη διάβρωση της εξουσίας του. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι η κρίση εξερράγη το καλοκαίρι. Συνήθως δύο χώρες με τουριστική οικονομία, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, αποφεύγουν τις μάχες τέτοιον καιρό». Και ο συντάκτης των «Νέων» επικεντρώνει στον «κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν». Η Ντι Λέλις παραθέτει και την άποψη κάποιου που της συστήθηκε σαν «έλληνας αξιωματικός». Αυτός της είπε ότι «τίποτε δεν θα συνέβαινε αν είχαν επιτρέψει στην Τουρκία να εισέλθει στην Ευρώπη».

Η Ιταλίδα κλείνει το ρεπορτάζ με την ιδέα ενός συμπατριώτη της, να αναρτηθεί στο Καστελόριζο και μία ευρωπαϊκή σημαία δίπλα στην ελληνική, μεγάλες να είναι και οι δύο. Ετσι μεταφέρει τον συλλογισμό του, ότι οι Τούρκοι θα καταλάβαιναν πως δεν έχουν να κάνουν μόνο με μία μικρή χώρα, αλλά με μία ήπειρο.

Η ίδια η Στεφάνια ντι Λέλις λέει πάντως την τελευταία λέξη, με ένα μάλλον σκεπτικιστικό σχόλιο: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα φανεί αν έχει δίκιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...