1346
Ο Λούλα στην επινίκια ομιλία του στο Σάο Πάολο | REUTERS/Carla Carniel

Ο Λούλα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2022, 12:30
Ο Λούλα στην επινίκια ομιλία του στο Σάο Πάολο
|REUTERS/Carla Carniel

Ο Λούλα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2022, 12:30

Είναι ένα πολιτικό comeback επικών διαστάσεων. Και μια εξέλιξη που βγάζει από το διεθνές κάδρο έναν ακόμα πολιτικό παρία. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε —έστω και οριακά, με 50,9% έναντι 49,1%— τον Ζαΐχ Μπολσονάρο στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία και επιστρέφει στην εξουσία, επιβεβαιώνοντας ένα νέο «αριστερό κύμα» που φαίνεται να σαρώνει τη Λατινική Αμερική (μετά τη Χιλή, την Αργεντινή, την Κολομβία), αλλά κυρίως σφραγίζοντας έναν προσωπικό θρίαμβο, αν όχι προσωπική εκδίκηση: ο εργάτης και συνδικαλιστής που έγινε πρόεδρος (2003-2010), αλλά έπειτα οδηγήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη φυλακή (2018-2019) και τελικά ανασταίνεται, επιστρέφοντας θριαμβευτής.

«Προσπάθησαν να με θάψουν ζωντανό, αλλά είμαι εδώ», είπε στην επινίκια ομιλία του στο Σάο Πάολο ο Λούλα, ο οποίος, πάντως, όπως επεσήμανε το CNN, επιχείρησε σε όλη αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να εμφανιστεί ως ένας μετριοπαθής κεντρώος και όχι ως ένας αριστερός ηγέτης. «Από την Πρωτοχρονιά του 2023, θα κυβερνήσω για τους 215 εκατ. Βραζιλιάνους και όχι μόνο για αυτούς που με ψήφισαν. Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες. Είμαστε μια χώρα, ένας λαός, ένα σπουδαίο έθνος», είπε.

Ο Λούλα ψηφίστηκε από 60.345.999 πολίτες, ενώ ο Μπολσονάρο έλαβε 58.206.354 ψήφους. Ο τελευταίος μάλιστα, δεν έσπευσε να αναγνωρίσει την ήττα του, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για αμφισβήτηση του αποτελέσματος από μέρους του και δημιουργία πολιτικού χάους, ανάλογο με αυτό που είχε δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Μετά τις πιο πολωμένες και τοξικές εκλογές που έχουν γίνει στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες, ο 77χρονος Λούλα αναλαμβάνει όντως να αποκαταστήσει την ενότητα εντός της χώρας του —μια ενότητα που καταρρακώθηκε εξαιτίας των πολιτικών και των συμπεριφορών του ακροδεξιού, ρατσιστή, ομοφοβικού και αντιεμβολιαστή Μπολσονάρο — αλλά και το κύρος της διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη νίκη του, ο Λούλα δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του. (Ο Μπολσονάρο είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.)

Δεσμευόμενος ότι η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 215 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Συγχαρητήρια από όλον τον κόσμο

Ηγέτες από όλον τον κόσμο έσπευσαν να χαιρετίσουν τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επί του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία —αυτή η σπουδή αποδίδεται, σύμφωνα με αναλυτές, και στην ανησυχία που υπήρχε διεθνώς μήπως ο Μπολσονάρο θελήσει να επαναλάβει την τακτική του πολιτικού του μέντορα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2020, βυθίζοντας τότε τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου στο χάος.

Τζο Μπάιντεν. «Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας μετά τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «εργαστεί» με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

Εμανουέλ Μακρόν. «Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας ότι η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Τζάστιν Τριντό. «Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες – όπως η προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. «Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω Twitter.

Αντονι Αλμπανέζι. «Πολλά συγχαρητήρια στον Λούλα για τη νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Σε αγκαλιάζουμε, αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλώς ο πρόεδρος της Κούβας.

Γκαμπριέλ Μπόριτς. Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε.

Γκιγιέρμο Λάσο. «Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (…). Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Γουστάβο Πέτρο. «Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλώς ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Νικολάς Μαδούρο. «Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λουίς Αρσε. «Συγχαρητήρια, αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Λούλα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας. «Προσδοκώ να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, από τη διατροφική ασφάλεια ως το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή».

Τζοζέπ Μπορέλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ, συνεχάρη τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τονίζοντας πως «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με την κυβέρνησή του από την 1η Ιανουαρίου για να ενισχυθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Μπραζίλια.

«Οι βραζιλιάνοι ψηφοφόροι (…) εξέλεξαν τον νέο πρόεδρό τους σε μια ειρηνική και καλά οργανωμένη διαδικασία. Συγχαρητήρια στον Λούλα! Ανυπομονώ να εργαστούμε μαζί και να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Βραζιλίας με την κυβέρνησή σου και με το νέο κοινοβούλιο» της χώρας, ανέφερε ο Μπορέλ μέσω Twitter.

Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτησή του στο Twitter, o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. «Η Βραζιλία έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ειδικά σε αυτή της κλιματικής αλλαγής, την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ολαφ Σολτς. Ο καγκελάριος της Γερμανίας συνεχάρη σήμερα τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι αδημονεί να συνεργαστεί μαζί του, ιδιαίτερα πάνω στα θέματα του εμπορίου και της προστασίας του κλίματος.

Ρίσι Σούνακ. Τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές στη Βραζιλία και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, τονίζοντας ότι αδημονεί να συνεργαστεί μαζί του για τον συντονισμό ζητημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη. «Αδημονώ να συνεργαστούμε πάνω σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Βρετανία και τη Βραζιλία, από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ως την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών», σημείωσε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πέδρο Σάντσεθ. Η νίκη του Λούλα δίδει μια ευκαιρία στην «κοινωνική δικαιοσύνη» και στην μάχη «κατά της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, συγχαίροντας και αυτός τον Λούλα για την ανάδειξή του στην προεδρία της Βραζιλίας. «Συγχαρητήρια Λούλα για τη νίκη σου στις εκλογές αυτές στις οποίες η Βραζιλία αποφάσισε να στοιχηματίσει στην πρόοδο και την ελπίδα. Θα εργαστούμε από κοινού για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Σάντσεθ σε μήνυμά του στο Twitter.

Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνεχάρη τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας και επεσήμανε ότι ελπίζει να έχουν «μια εποικοδομητική συνεργασία», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια (…) Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε το μεγάλο πολιτικό σας κύρος. Ελπίζω ότι, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εποικοδομητική ρωσοβραζιλιάνικη συνεργασία σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...