405
Ο Μπολσονάρο σε προεκλογική ομιλία του στη Ντιβινόπολις. Ήδη έχει σπεύσει να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία | REUTERS/Cristiane Mattos

Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι ο Μπολσονάρο θα γίνει… Τραμπ αν χάσει τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 08:03
Ο Μπολσονάρο σε προεκλογική ομιλία του στη Ντιβινόπολις. Ήδη έχει σπεύσει να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία
|REUTERS/Cristiane Mattos

Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι ο Μπολσονάρο θα γίνει… Τραμπ αν χάσει τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 08:03

Ο Λευκός Οίκος φοβάται μια επανάληψη τραμπικού χάους στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. Έτσι, αμερικανοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μεγάλο φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, των εκλογών του Οκτωβρίου, ότι θα αναγνωρίσουν αμέσως τον νικητή, προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του αποτελεσματος ή δημιουργίας αναταραχής μετά την ψηφοφορία.

Ενώ απομένουν εννέα ημέρες ως τον πρώτο γύρο των εκλογών της 2ας Οκτωβρίου, συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι ο νυν αρχηγός του κράτους, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο θα γίνει Ντόναλντ Τραμπ και στην προδιαγραφόμμενη από τα γκάλοπ ήττα του: ήδη αμφισβητεί την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα σπεύσει να μιμηθεί το παράδειγμα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του και την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν και προχώρησε μάλιστα στην υποκίνηση ταραχών.

Μια από τις διπλωματικές πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της εμπιστευτικής φύσης των συνομιλιών, εξήγησε πως ο Λούλα είπε στον Ντάγκλας Κόνεφ, τον αμερικανό πρεσβευτή στη Βραζιλία, πως η Ουάσινγκτον πρέπει να αναγνωρίσει το ταχύτερο τον νικητή των εκλογών, είτε στον πρώτο γύρο είτε —αν χρειαστεί να διεξαχθεί— στον δεύτερο, την 30ή Οκτωβρίου.

Η απάντηση που δόθηκε στον σοσιαλιστή πολιτικό είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναγνωρίσει άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών όποιος κι αν επικρατήσει, για να μειώσει κάθε πιθανότητα αμφισβήτησής του και πολιτικής αστάθειας, πρόσθεσε η ίδια πηγή στο Reuters.

Ο Σέλσου Αμορίμ, κορυφαίος σύμβουλος του Λούλα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, έλαβε παρόμοιες διαβεβαιώσεις από διπλωμάτες κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με έτερη πηγή. Τρίτη πηγή σημείωσε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να αναγνωρίσουν επίσης άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στη συνάντηση του Λούλα με τον αμερικανό πρεσβευτή Κόνεφ και πρόσθεσε πως οι επαφές με υποψήφιους «δεν υπονοούν υποστήριξη προς οποιοδήποτε πρόσωπο, κόμμα ή πλατφόρμα». Πρόσθεσε πως η αμερικανική διπλωματία «πιστεύει στην ισχύ των δημοκρατικών θεσμών της Βραζιλίας».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, στοιχειωμένη από την επίθεση οπαδών του Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, ανησυχεί ολοένα πιο έντονα για τους αστήρικτους ισχυρισμούς του Μπολσονάρο περί εκλογικής νοθείας και έστειλε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Μπραζίλια για να τον παροτρύνει να δεσμευτεί στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων. Τον Μάρτιο, το Reuters μετέδωσε πως ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς τόνισε σε βραζιλιάνους αξιωματούχους πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρο πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...