887
Δεκάδες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στη συνοικία Ιτεγουόν όπου σημειώθηκε η τραγωδίαπ | Yonhap via REUTERS

Η τραγωδία στη Σεούλ: Πώς η γιορτή έγινε τρόμος

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 18:45
Δεκάδες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στη συνοικία Ιτεγουόν όπου σημειώθηκε η τραγωδίαπ
|Yonhap via REUTERS

Η τραγωδία στη Σεούλ: Πώς η γιορτή έγινε τρόμος

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 18:45

Το βράδυ του Σαββάτου θα ήταν μία μεγάλη γιορτή για τη νεολαία της Σεούλ. Ηταν η πρώτη φορά που μπορούσαν να βγουν ξανά στους δρόμους και να γιορτάσουν το Halloween (το καρναβάλι) μετά το 2019. Η πρώτη φορά που χωρίς περιορισμούς για την πανδημία, μπορούσαν να βρεθούν ελεύθερα με τους φίλους τους στους δρόμους της Ιτεγουόν, της πιο «ζωντανής» συνοικίας της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, που φημίζεται για την νυχτερινή της διασκέδαση.

Οι νέοι της πόλης και άλλων περιοχών που είχαν φτάσει στη Σεούλ, καθώς και οι τουρίστες, έσπευσαν στη συνοικία για να διασκεδάσουν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόντουσαν εκεί 100.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, κάτι που στα στενά σοκάκια της Ιτεγουόν γρήγορα μετατράπηκε σε χάος και ο πανικός από τον συνωστισμό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 154 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα.

Ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ρασίντ, που μένει στη Σεούλ την τελευταία δεκαετία, ήταν παρών και περιγράφει στον Guardian όσα σοκαριστικά συνέβησαν μπροστά στα μάτια του σε μία από τις χειρότερες βραδιές στα χρονικά της Νότιας Κορέας.

«Ημουν στην Ιτεγουόν σε ένα πάρτι χαράς που μετατράπηκε σε τρόμο. Πολλοί είναι αυτοί που ακόμα προσπαθούν να επεξεργαστούν τι συνέβη», έγραψε ο Ρασίντ.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι που θα βρισκόντουσαν ξανά με τους φίλους τους, ενώ δικοί του φίλοι είχαν καταφθάσει από το εξωτερικό, καθώς πρόσφατα είχαν ανοίξει ξανά τα σύνορα.

Η Ιτεγουόν μάλιστα, είχε πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς εκεί βρίσκονται εκατοντάδες μπαρ και εστιατόρια που αναγκαστικά παρέμειναν κλειστά στην πανδημία.

Ο Ρασίντ και η παρέα του είχαν δώσει ραντεβού στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα, δίπλα στον σταθμό Μετρό της περιοχής.

Με το που βγήκε από τον σταθμό είδε ότι υπήρχαν ήδη χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, πολλοί ντυμένοι με αποκριάτικα κοστούμια. Κάθε φορά που έφτανε ένας συρμός, εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύνονταν στον σταθμό και από εκεί στον δρόμο.

Το επόμενο πρωινό στα σοκάκια της Ιτεγουόν φανέρωνε το μέγεθος της καταστροφής – REUTERS/Heo Ran

Υπάλληλοι του Μετρό προσπαθούσαν να τους βάλουν σε μία σειρά για να μην συνωστίζονται στις πύλες. Εξω, επικρατούσε ήδη χάος. «Δεν μπορούσα να κουνηθώ», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Ενώ το σημείο συνάντησης με τους φίλους του ήταν μόλις ένα λεπτό από τον σταθμό, του πήρε 10 λεπτά να φτάσει, προσπαθώντας να διασχίσει το πλήθος.

Δεν υπήρχε χώρος πουθενά στα πεζοδρόμια και πολλοί περπατούσαν στον δρόμο. «Δεν θυμάμαι να είδα πουθενά κάποιους να προσπαθούν να ελέγξουν τον κόσμο», συνέχισε.

Οπως περιγράφει, η Ιτεγουόν είναι ένας μακρύς δρόμος από τα ανατολικά προς τα δυτικά, με τον σταθμό του Μετρό στη μέση και το ξενοδοχείο Χάμιλτον πάνω από τον σταθμό. Πολλά μπαρ και κλαμπ βρίσκονται σε έναν παράλληλο δρόμο, στον οποίο η πρόσβαση από το Μετρό είναι δυνατή μόνο μέσα από σοκάκια.

Με τα χίλια ζόρια, ο Ρασίντ και η παρέα του έφτασαν στο μπαρ που ήθελαν. Δυνατές μουσικές ακούγονταν παντού στον δρόμο από τα καταστήματα και ο κόσμος έδειχνε να διασκεδάζει. Λίγη ώρα αργότερα, ήθελαν να πάνε σε άλλο μπαρ, αλλά ήταν αδύνατον να περάσουν από τον κόσμο, που είχε γεμίσει ασφυκτικά κάθε σπιθαμή των στενών δρόμων.

«Αποφασίσαμε να φύγουμε από την περιοχή και να συνεχίσουμε τη διασκέδαση κάπου πιο ήσυχα, παίρνοντας το Μετρό. Ηταν 10.30 μ.μ.».

Καθώς δεν υπήρχε χώρος στο πεζοδρόμιο, περπατούσαν με δυσκολία στον δρόμο για να φτάσουν στο Μετρό. «Δεν είχα δει ποτέ τόσο κόσμο στην Ιτεγουόν. Τότε ακούσαμε τις σειρήνες της Πυροσβεστικής. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να περάσουν», γράφει ο Ρασίντ.

Ηταν φανερό ότι κάτι συνέβαινε μπροστά από το ξενοδοχείο Χάμιλτον. Ηταν εκεί η Πυροσβεστική, ένα ασθενοφόρο και δύο αστυνομικοί που είχαν ανέβει πάνω στο καπό του περιπολικού και φώναζαν στον κόσμο να απομακρυνθεί. Ομως, ήταν πολύ δύσκολο να ακουστούν πάνω από τη δυνατή μουσική από τα καταστήματα και τις κραυγές του πλήθους.

Στο σημείο επικρατούσε χάος. Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν μπαίνοντας στον σταθμό του Μετρό, τη στιγμή που εκατοντάδες άλλοι προσπαθούσαν να βγουν από τον σταθμό στο δρόμο, καθώς δεν είχαν ιδέα για το συνέβαινε.

«Ολοι λάβαμε μήνυμα στο κινητό μας ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κοντά στο ξενοδοχείο Χάμιλτον και ότι πρέπει να επιστρέψουμε άμεσα στα σπίτια μας», είπε ο δημοσιογράφος.

«Αστυνομικοί και ασθενοφόρα κατέφθαναν συνέχεια. Εψαχνα στο κινητό, στις ειδήσεις και στα social media και στην αρχή δεν έβρισκα τίποτα. Ομως, γρήγορα, άρχισα να βλέπω «ζωντανά» βίντεο με πυροσβέστες και διασώστες που προσπαθούσαν να ανανήψουν δεκάδες άψυχα κορμιά. Ηταν πλέον ξεκάθαρο ότι είχε συμβεί μία καταστροφή και ότι άνθρωποι είχαν ποδοπατηθεί», περιγράφει ο Ρασίντ.

Στην αρχή, οι αρχές έκαναν λόγο για 50 νεκρούς αλλά ο αριθμός τους αυξανόταν συνέχεια, επί ώρες.

«Τρομακτικές εικόνες με δεκάδες μπλε σάκους μεταφοράς πτωμάτων έξω από τον σταθμό πλημμύρισαν τα social media».

Η Ιτεγουόν, στην περιοχή Γιονγκσάν της Σεούλ, είναι συνώνυμη με την κοινότητα αλλοδαπών της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας και με τη νυχτερινή διασκέδαση, εξηγεί ο Ρασίντ. Παλιά εκεί βρισκόταν μία μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Εχει καφέ, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο. Είναι μία συνοικία γεμάτη ζωή και προσφέρει την ελευθερία στους νέους να είναι ο εαυτός τους, κάτι που δεν μπορούν να βρουν σε πολλές περιοχές της συντηρητικής αυτής χώρας.

«Η τραγωδία άφησε στη συνοικία τη σφραγίδα της για πάντα. Κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Είναι δύσκολο να βρω λέξεις να περιγράψω τι συνέβη. Ολοι μας ανταλλάσσαμε μηνύματα όλη τη νύχτα για να βεβαιωθούμε ότι οι φίλοι μας είναι καλά. Η καρδιά μου είναι γεμάτη θλίψη για όσους δεν τα κατάφεραν», κατέληξε ο Ρασίντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...