337
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης (δεξιά) και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σταύρου στη συνέντευξη Τύπου | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ

Thessaloniki Summit – κάτι σαν Βαλκανικό Νταβός

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Νοεμβρίου 2018, 16:33
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης (δεξιά) και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σταύρου στη συνέντευξη Τύπου | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ

Thessaloniki Summit – κάτι σαν Βαλκανικό Νταβός

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Νοεμβρίου 2018, 16:33

Πρωθυπουργοί τριών κρατών και η αντιπρόεδρος ενός θα συζητήσουν για τις προοπτικές οικονομικής κι εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπόικο Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, η Άνα Μπρνάμπιτς της Σερβίας και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρουμανίας Άνα Μπίρτσαλ. Αυτό δεν είναι το εντυπωσιακό. Συχνά πραγματοποιούνται τριμερείς ή τετραμερείς συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και δημοσίως γίνεται μόνον συνέντευξη Τύπου. Το εντυπωσιακό είναι ότι η εν λόγω σύμπραξη θα γίνει ενώπιον κοινού, ως εκδήλωση στο πλαίσιο του 3ου Thessaloniki Summit, στις 15 Νοεμβρίου.

Κάτι τέτοιο οραματίζονται όσοι μιλούν για την ανάγκη πραγματοποίησης ενός μεγαλεπήβολου πολιτικοοικονομικού φόρουμ στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ένα είδος «Νταβός των Βαλκανίων». Το Thessaloniki Summit, πάντως, δεν προορίζεται για κάτι τέτοιο. «Πάνω απ’ όλα είναι ένα business summit», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης.

Ο ΣΒΒΕ είναι διοργανωτής του Thessaloniki Summit, μαζί με την «Συμεών Τσομόκος Α.Ε. – Delphi Economic Forum». Στόχος των διοργανωτών είναι η ανάδειξη των προοπτικών του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ελλάδας. Με αφορμή τις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το διήμερο Thessaloniki Summit θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, να αναλύσει τις γεωπολιτικές προοπτικές της περιοχής, να εξετάσει τον αναπτυξιακό ρόλο των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, να προβάλλει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να διερευνήσει τις αναγκαίες προσαρμογές των αναπτυξιακών πολιτικών. «Είναι ένα πεδίο πολύ σημαντικού lobbying για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας», τονίζει ο κ. Σαββάκης.

Περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας θα συμμετέχουν με εισηγήσεις και στις συζητήσεις. Ανάμεσά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, η πρεσβευτής του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Αμπα, η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, η πρεσβευτής της Ινδίας Σάμμα Τζαΐν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλότνερ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα Άλεν Κρις, έλληνες υπουργοί, αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κι επιχειρηματικού κόσμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...