487
O κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Πομπέο |

Η Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ: Καθαρή δήλωση στήριξης σε Λευκωσία από το Στειτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 11:37
O κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Πομπέο
|

Η Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ: Καθαρή δήλωση στήριξης σε Λευκωσία από το Στειτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 11:37

Σε δήλωση στήριξης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλεύεται του φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προέβη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη των ερευνών της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επαναλαμβάνεται η πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού.

Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον, «ο υπουργός (Μαρκ Πομπέο) επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» και δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων που επισημοποιεί και καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ο υπουργός Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρέτισαν την υπογραφή από τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. Η δήλωση προθέσεων θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας», σημειώνεται στη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τουρκικές απειλές, εν όψει και της έναρξης των ερευνών της ΕΧΧΟΝ και την αντίδραση των συνομιλητών του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εδώ και έξι μήνες σε καθημερινή βάση υπάρχουν δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που ουσιαστικά συνιστούν απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μία τέτοια τακτική. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας που γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982», είπε, τονίζοντας πως όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων  με τους κ.κ. Πομπέο και Μίτσελ.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν ειδικά οι τουρκικές απειλές σε βάρος της ΕΧΧΟΝ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου γίνονται μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία έχει καθορίσει θαλάσσια σύνορα με όλα τα γειτονικά κράτη.

«Εκείνο που θέλω να επαναλάβω», τόνισε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο με την Τουρκία αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά κι εκείνο που πράττουμε είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ιδιαίτερα προληπτικά ούτως ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...