361
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναζητεί λύσεις, αλλά δεν έχει όσο χρόνο θα ήθελε | REUTERS/Henry Nicholls

Θέμα ωρών αν θα υπάρξει (ή όχι) συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 17:47
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναζητεί λύσεις, αλλά δεν έχει όσο χρόνο θα ήθελε
|REUTERS/Henry Nicholls

Θέμα ωρών αν θα υπάρξει (ή όχι) συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 17:47

Αγώνα δρόμου με τον απελπιστικά λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφετέρου την προκαθορισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη διεξάγει το Λονδίνο.

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή οι 27 της ΕΕ περιμένουν μια συγκεκριμένη και σαφή πρόταση από τη Βρετανία για την έξοδο της χώρας.

Στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά οι διαφορές («gaps» κατά την εκδοχή των αξιωματούχων της ΕΕ) παραμένουν και μάλιστα είναι σε «σημαντικά σημεία». Η τελωνιακή σύνδεση και φορολογικά ζητήματα, όπως και η Βόρεια Ιρλανδία, παραμένουν τα σημεία όπου εντοπίζονται οι τριβές.

Υπάρχουν «σημαντικά θέματα προς διευθέτηση», παρά τις πολύωρες συνομιλίες, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το μήνυμα, όπως το μετέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είναι ότι ο χρόνος για μια συμφωνία μετριέται σε ώρες μόνο.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους όπως μετέδωσε το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24. Με άλλα λόγια, ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι σε συνομιλίες με το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το μοναδικό κοινοβουλευτικό του στήριγμα και την μοναδική του ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για την έξοδο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται και την έγκριση των βουλευτών του. Ολων των βουλευτών του, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και αρνητικές ψήφους.

Το backstop, η πρόταση της Τερέζα Μέι για το σύνορο Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, είχε εξοργίσει πολλούς Τόρις. Ο διάδοχός της αναζητεί πλέον λύση για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, αλλά με τον ίδιο να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η Βρετανία θα βγει εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Θα είναι όμως η ημέρα αυτή 31 Οκτωβρίου;

Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός θα αποστείλει επιστολή στην ΕΕ ζητώντας μία νέα –θα είναι η τρίτη κατά σειρά- αν μέχρι αυτό το Σάββατο δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Ενωση.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή, «θα τηρήσει τον νόμο» που ζητά να υπάρξει παράταση στην προθεσμία εξόδου πέρα από τις 31 Οκτωβρίου αν δεν υπάρξει εγκαίρως, ως τις 19 Οκτωβρίου, συμφωνία. Το πώς, θα φανεί πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...