328
15 Οκτωβρίου: ένας Λονδρέζος προσπερνά σε μία στάση λεωφορείου την κυβερνητική πινακίδα που ενημερώνει για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ | REUTERS/Toby Melville

Ξαφνικά Μπόρις και Βρυξέλλες είναι «κοντά σε συμφωνία» για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 20:37
15 Οκτωβρίου: ένας Λονδρέζος προσπερνά σε μία στάση λεωφορείου την κυβερνητική πινακίδα που ενημερώνει για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
|REUTERS/Toby Melville

Ξαφνικά Μπόρις και Βρυξέλλες είναι «κοντά σε συμφωνία» για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 20:37

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία όσον αφορά το είδος του Brexit λέει το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για είδηση που μεταδόθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και αφορά «προσχέδιο συμφωνίας» για την έξοδο των Βρετανών από την Ενωση.

Κατά το δημοσίευμα, το εν λόγω σχέδιο ίσως οριστικοποιηθεί και εντός της ημέρας.

Βέβαια οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν έχουν ολοκληρωθεί, συνεπώς δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αναποδιές της τελευταίας στιγμής, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται η σύνταξη του τελικού κειμένου. Κατά το BBC υπάρχει «πορεία» προς μία συμφωνία για το Brexit, αλλά οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν και σε όλες τις λεπτομέρειες.

Το βρετανικό Μέσο επικαλείται δήλωση του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ: «Καιρός είναι να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικό κείμενο».

Η Ενωση ίσως συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για το Brexit στο τέλος του μήνα, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη έως την προσεχή Πέμπτη. Κατά την εφημερίδα Guardian, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποχώρησε στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για γόνιμες διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η στερλίνα κατέγραψε σημαντικό ράλι, άνω του 1%, που την έφερε σε υψηλά τεσσάρων μηνών, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1,275 του δολαρίου.

Η Σκωτία θέλει την ελευθερία της

Την πρόθεσή της να ζητήσει την εξουσιοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, πριν από το τέλος της χρονιάς, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προς ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας επανέλαβε σήμερα η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον σε ομιλία της στο Αμπερντίν.

Η Στέρτζον επεσήμανε ότι η διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πρέπει να είναι νόμιμη, να έχει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέπει στην πλειοψηφία να εκφραστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Πάντως τόσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας όσο και οι Εργατικοί έχουν αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο που προτείνει ο Τζόνσον δεν ωφελεί τη Σκωτία, η οποία δεν θα έχει κανένα λόγο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση της με την Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...