191
Οι χελώνες όχι μόνο επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά κάποιες φορές δεν βάζουν… γλώσσα μέσα τους, μιλώντας ασταμάτητα | Shutterstock

Τελικά οι χελώνες «τα λένε» μεταξύ τους

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 13:27
Οι χελώνες όχι μόνο επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά κάποιες φορές δεν βάζουν… γλώσσα μέσα τους, μιλώντας ασταμάτητα
|Shutterstock

Τελικά οι χελώνες «τα λένε» μεταξύ τους

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 13:27

Οι χελώνες, τόσο οι θαλάσσιες όσο και αυτές της στεριάς, δεν θα έλεγε κανείς ότι θεωρούνται από τα πιο θορυβώδη ζώα ή από εκείνα που χαρακτηρίζονται από την… πολυλογία τους. Ομως, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τόσο οι χελώνες, όσο και μερικές δεκάδες είδη που θεωρούνται «σιωπηλά», έχουν τελικά αναπτύξει τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας, που είναι μάλιστα σύνθετη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μελέτησε 53 «σιωπηλά» είδη, μεταξύ των οποίων ερπετά, αμφίβια, ακόμη και σκουλήκια.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα αυτά τα είδη παράγουν μια σειρά από ήχους, κοάσματα, διαφόρων ειδών λαρυγγισμούς, γουργουρίσματα, γρυλίσματα, τριξίματα κ.ά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χελώνες τις οποίες μελέτησαν έβγαζαν διαφόρων ειδών ήχους και ορισμένες ήταν μάλιστα πολύ… φλύαρες.

Οι ηχητικές καταγραφές αποκάλυψαν ότι οι θαλάσσιες χελώνες παράγουν πολλούς «ήσυχους» ήχους.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο δίπνοος, ένα ψάρι του γλυκού νερού που αναπνέει μέσα αλλά και έξω από το νερό, παράγει ήχους που χρησιμοποιεί για την επικοινωνία του με άλλα μέλη του είδους του. Απομένει τώρα, αφού οι ήχοι αυτοί αναγνωρίστηκαν, να μεταφραστούν ώστε να μάθουμε τι «συζητούν» μεταξύ τους αυτά τα αθόρυβα είδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...