404
Τα ψάρια ζέβρα κοιτάζουν συνήθως προς τα κάτω, για να αντιλαμβάνονται προς ποια κατεύθυνση κολυμπούν και να μην παρασύρονται από ρεύματα | Shutterstock

Γιατί τα ψάρια κοιτάζουν κάτω όταν κολυμπούν

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 21:07
Τα ψάρια ζέβρα κοιτάζουν συνήθως προς τα κάτω, για να αντιλαμβάνονται προς ποια κατεύθυνση κολυμπούν και να μην παρασύρονται από ρεύματα
|Shutterstock

Γιατί τα ψάρια κοιτάζουν κάτω όταν κολυμπούν

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 21:07

Εχει διαπιστωθεί ότι τα ψάρια που κινούνται σε ποτάμια δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι βρίσκεται κάτω από το σημείο όπου κινούνται και όχι στην ευθεία ή πιο ψηλά. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η εξήγηση είναι ότι τα ψάρια κοιτάζουν συνεχώς προς τον πυθμένα για να συλλέγουν δεδομένα… GPS.

Σε δημοσίευμά τους στην επιθεώρηση «Current Biology», ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern υποστηρίζουν ότι τα ποταμίσια ψάρια, κοιτάζοντας τον βυθό, κατανοούν πόσο γρήγορα κινούνται, ενώ λαμβάνουν και άλλα στοιχεία, που τα βοηθούν ώστε να μη χάνουν τον δρόμο τους και να αποφεύγουν να παρασυρθούν από ρεύματα. Την τακτική αυτή χρησιμοποιούν κατά βάση τα ψάρια που κινούνται αντίθετα προς τη φορά των νερών του ποταμού.

Το φαινόμενο

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μάτια των ψαριών έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κοιτάζουν προς τα κάτω καθώς κολυμπούν, με σκοπό να αντιλαμβάνονται αν ακολουθούν τη ροή του ρεύματος ή αν πηγαίνουν αντίθετα σε αυτή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο παρόμοιο με το να βρίσκεται κανείς σε ένα ακίνητο βαγόνι τρένου, ενώ το διπλανό τρένο, που ήταν σταματημένο, ξεκινά να κινείται. Για λίγες στιγμές, ο επιβάτης του σταματημένου τρένου έχει την αίσθηση ότι αυτό που κινείται είναι το δικό του τρένο. Αν ο επιβάτης κοιτάζει κάτι στατικό, όπως την πλατφόρμα ή το κτίριο του σταθμού, δεν θα ξεγελαστεί και δεν θα θεωρήσει ότι κινείται.

«Το οπτικό σήμα από το τρένο που ξεκινά να κινείται είναι τόσο ισχυρό, ώστε να καπελώνει όλες τις άλλες αισθήσεις που “λένε” στον επιβάτη του άλλου τρένου ότι παραμένει ακίνητος. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο μελετάμε στα ψάρια. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που εξελίσσονται από πάνω τους, οι οποίες πιθανόν να τα μπερδεύουν όσον αφορά την κίνησή τους. Τα πιο πολλά σε αριθμό, αλλά και τα πιο αξιόπιστα σημάδια χαρτογράφησης της κίνησης των ποταμίσιων ψαριών βρίσκονται στον πυθμένα», αναφέρει η Εμα Αλεξάντερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οταν ένα ψάρι κολυμπά κόντρα στο ρεύμα, το νερό, καθώς και τα κάθε λογής αντικείμενα που προσπερνά, μπορεί να το κάνουν να πιστέψει ότι κινείται με ταχύτητα προς τα εμπρός, ενώ στην πραγματικότητα, είτε παραμένει στατικό είτε κινείται πάρα πολύ αργά, οπότε είναι πολύ πιθανό να παρασυρθεί από κάποιο ρεύμα χωρίς να το αντιληφθεί.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τα πειράματά τους μελετώντας τη συμπεριφορά των ψαριών ζέβρα, τα οποία εξέθεσαν σε περιβάλλον με φωτοδιόδους (λαμπάκια) τύπου LED, ενώ τα παρατήρησαν και στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ποτάμια της Ινδίας, χρησιμοποιώντας ρομποτικές κάμερες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...