571
| CreativeProtagon

Τέξας: Νόμος επιβάλλει την ανάρτηση των Δέκα Εντολών στα σχολεία 

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 13:18
|CreativeProtagon

Τέξας: Νόμος επιβάλλει την ανάρτηση των Δέκα Εντολών στα σχολεία 

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 13:18

Απειλείται η αρχή του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πλέον αμφισβητείται ανοιχτά από ένα ευρύ ρεύμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το ανησυχητικό γεγονός καταδεικνύουν τρία νομοσχέδια που μόλις εγκρίθηκαν από τη Γερουσία του Τέξας, τα οποία επιβάλλουν την ανάρτηση των Δέκα Εντολών στα δημόσια σχολεία, τη δημιουργία χώρων για προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής και την κωδικοποίηση στο τοπικό νομοθετικό σύστημα απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ ενός προπονητή σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου που είχε τιμωρηθεί επειδή στο τέλος του αγώνα είχε προσευχηθεί στη μέση του γηπέδου.

Πλέον τα κείμενα εξετάζονται από τα μέλη της Βουλής της συντηρητικής αμερικανικής πολιτείας και αν εγκριθούν και υπογραφούν από τον κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, εγκαίρως για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica σημειώνει πως o πρώτος νόμος, Senate Bill 1515, ορίζει ότι «τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο, σε κάθε τάξη, μια ανθεκτική αφίσα ή ένα αντίγραφο σε πλαίσιο των Δέκα Εντολών». Στο νομοσχέδιο υποδεικνύονται επίσης οι ελάχιστες διαστάσεις, 40,6 εκατοστά μήκος και 50,8 εκατοστά πλάτος, ενώ συνιστάται το κείμενο να είναι τυπωμένο με τρόπο ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα από ένα άτομο με μέση όραση.

Ο δεύτερος, Senate Bill 1396, απαιτεί από τα δημόσια σχολεία να εξασφαλίζουν χρόνο στους μαθητές τους για να προσεύχονται και να μελετούν τη Βίβλο ενώ βρίσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και ο τρίτος, Senate Bill 1556, ζητεί να κωδικοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης Kennedy vs. Bremerton School District.

Ο Τζο Κένεντι ήταν προπονητής μιας σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου στον οποίο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή επειδή, μετά το τέλος ενός αγώνα ποδοσφαίρου, είχε προσευχηθεί στη μέση του γηπέδου. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι είχε το δικαίωμα να το κάνει, επειδή προσευχόταν, όχι ως υπάλληλος της περιφέρειας, αλλά ως ιδιώτης.

Ο αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ επαίνεσε τα νομοθετικά μέτρα επειδή «αποκαθιστούν την ελευθερία των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τις ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα της χώρας εάν δεν αλλάξουμε την κουλτούρα των ανθρώπων Η επαναφορά των Δέκα Εντολών και της προσευχής στα δημόσια σχολεία θα επιτρέψει στους μαθητές να γίνουν καλύτεροι Τεξανοί».  

Ο γερουσιαστής Μέιζ Μίντλτον, εισηγητής του Νόμου 1396, δεν κρύβει τα κίνητρά του: «Οι εθνοπατέρες μας ασφαλώς ποτέ δεν σκόπευαν να καθιερώσουν τον διαχωρισμό του Θεού από την κυβέρνηση ή από τα σχολεία, παρά τις προσπάθειες της Αριστεράς να εξαπατήσει τους ανθρώπους όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Ο νόμος επιτρέπει την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας στα δημόσια σχολεία μας, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Τα σχολεία μας δεν είναι God-Free Zones», δηλαδή μέρη όπου ο Θεός δεν έχει θέση.

Οπως επισημαίνει στο άρθρο του ο ιταλός ανταποκριτής στις ΗΠΑ, η Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ ορίζει ότι «το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει νόμο που θα σέβεται την εγκαθίδρυση μιας θρησκείας ή θα απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της» και για περισσότερο από δύο αιώνες αυτή η φράση ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ενώ εγγυάται την ελευθερία της λατρείας και την απαγόρευση της επιβολής της.

Αλλά τώρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που πρόσκεινται στον Τραμπ, παρότι κάθε άλλο παρά ως θεοσεβής μπορεί να χαρακτηριστεί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν πλέον διαφορετική γνώμη. Η βουλευτής του Κολοράντο, Λόρεν Μπόεμπερτ, είπε ότι «έχουμε κουραστεί από τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους» και με τη συνδρομή της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα να τον ακυρώσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...