590
Η Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι ποζάρει κάτω από την ταβανογραφία του Καραβάτζο, στη βίλα όπου διέμενε για 18 χρόνια, στη Ρώμη | REUTERS/Remo Casilli

Εξωση σε αμερικανίδα «πριγκίπισσα» από βίλα με τοιχογραφία του Καραβάτζο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2023, 21:01
Η Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι ποζάρει κάτω από την ταβανογραφία του Καραβάτζο, στη βίλα όπου διέμενε για 18 χρόνια, στη Ρώμη
|REUTERS/Remo Casilli

Εξωση σε αμερικανίδα «πριγκίπισσα» από βίλα με τοιχογραφία του Καραβάτζο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2023, 21:01

Η γεννημένη στις ΗΠΑ Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι επιμένει ότι είναι «πριγκίπισσα». Η επιμονή της αυτή δεν κατάφερε τελικά να αποτρέψει την έξωσή της από μια βίλα στη Ρώμη, όπου οποία στεγάζεται η μοναδική ταβανογραφία που δημιούργησε ποτέ ο Καραβάτζο.

Η αστυνομία οδήγησε την 73χρονη Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι οριστικά στην έξοδο της Villa Aurora του 16ου αιώνα την Πέμπτη, μετά από εντολή έξωσης που δίνει τέλος στην πολυετή διαμάχη ανάμεσα στην «πριγκίπισσα» και τους τρεις γιούς του συζύγου της, Νικολό, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της βίλας και πέθανε το 2018.

Κρατώντας τον σκύλο της, η Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι είπε στους δημοσιογράφους: «Τι έκανα για να το αξίζω αυτό; Είναι ένα μυστήριο για μένα. Γιατί θέλουν να με βγάλουν από εδώ;», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Η έξωση της Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι είναι η κατάληξη ενός έπους που ξεκίνησε ως μια παραμυθένια ιστορία αγάπης το 2003, όταν εκείνη γνώρισε τον Νικολό, απόγονο μιας ιταλικής οικογένειας ευγενών, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον τίτλο του πρίγκιπα. Η ιταλική μοναρχία καταργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η βίλα, κρυμμένη πίσω από ψηλούς μαντρότοιχους, κοντά στην Βία Βένετο, στο κέντρο της Ρώμης, είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και παρέμενε άγνωστη στο κοινό μέχρι το 2010, όταν άνοιξε μετά από έργα αποκατάστασης που έκανε η Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι, πρώην μεσίτης ακινήτων στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια δημιούργησε επίσης ένα ψηφιακό αρχείο 150.000 εγγράφων που ρίχνουν περισσότερο φως στην ιστορία του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων επιστολών της Μαρίας Αντουανέτας και του Λουδοβίκου ΙΣΤ’.

Η Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι έξω από τη βίλα (REUTERS/Remo Casilli)

Με τη διαθήκη του ο Νικολό παρείχε στη σύζυγό του δικαίωμα διαμονής στο ακίνητο για το υπόλοιπο της ζωής της και, εάν αυτό πουλιόταν, τα έσοδα να μοιράζονταν μεταξύ εκείνης και των γιων του. Ωστόσο, οι γιοι αμφισβήτησαν τη διαμάχη και έφεραν την υπόθεση στα δικαστήρια.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικά να βγάλουν το σπίτι προς πώληση, αλλά το ακίνητο δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε έναν πλειοδότη σε πέντε δημοπρασίες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι η τιμή είχε μειωθεί, από 471 σε 145 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο, ένας δικαστής στη Ρώμη διέταξε την έξωση της Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι από το ακίνητο –με την τοιχογραφία «Δίας, Ποσειδώνας και Πλούτωνας» του Καραβάτζο ζωγραφισμένη στην οροφή ενός μικρού δωματίου στον πρώτο όροφο–, αφού αποφάσισε ότι δεν συντηρούσε σωστά το κτίριο. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση ενός τοίχου που έκλεισε έναν παρακείμενο δρόμο. Η Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι κατηγορήθηκε επίσης για οργάνωση μη εξουσιοδοτημένων περιηγήσεων στη βίλα.

Ο Μπάντε Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι, ο νεότερος από τους τρεις γιους του Νικολό, περίμενε έξω από τη βίλα το πρωί της Πέμπτης για να παρακολουθήσει την έξωση. «Δεν είναι πραγματική πριγκίπισσα» φώναξε όταν την είδε να βγαίνει.

Ο Λουντοβίζι υποστήριξε ότι ο πατέρας του δεν είχε σώας τας φρένας όταν έγραψε τη διαθήκη του. «Τρία χρόνια πριν, είχε ήδη δωρίσει τη βίλα στα δυο αδέρφια μου, άρα η διαθήκη δεν ισχύει» είπε στον Guardian. «Επειδή είναι Αμερικανίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να σέβεται τη χώρα μας και τους νόμους της».

Η Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι, η οποία στο παρελθόν ήταν παντρεμένη με τον πρώην βουλευτή των ΗΠΑ Τζον Τζενρέτ, είπε ότι θα φιλοξενηθεί από μια φίλη της στη παλιά πόλη και θα εξετάσει πού θα πάει στη συνέχεια, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δικαστικής διαμάχης. Ποσέθεσε ότι ένας φίλος της έχει κανονίσει να αφαιρεθούν τα έπιπλά της από τη βίλα, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης από τη Νέα Υόρκη και δύο πολυελαίων.

«Είναι σουρεαλιστικό, δεν έχω κοιμηθεί εδώ και 72 ώρες» είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση της έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...