839
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για την εκκένωση του Χαρτούμ από γερμανούς πολίτες | Twitter/Verteidigungsministerium

Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία απομάκρυναν τους πολίτες τους από το Σουδάν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 06:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2023, 10:40
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για την εκκένωση του Χαρτούμ από γερμανούς πολίτες
|Twitter/Verteidigungsministerium

Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία απομάκρυναν τους πολίτες τους από το Σουδάν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 06:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2023, 10:40

Η Ιταλία απομάκρυνε όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν: αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

«Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν «βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε η Μελόνι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

Η Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν το Μ. Σάββατο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.

Σε μια παράλληλη κίνηση, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Κυριακή την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, καθώς πολλοί ξένοι υπήκοοι και διπλωμάτες εκκενώνονται με πρωτοβουλία διαφόρων κυβερνήσεων έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.

 

Στις 6:15 το πρωί της Δευτέρας, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ανάμεσά τους βρίσκονται Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών – εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό περισσότερων από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης την Κυριακή, πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 100 ανθρώπων από το Σουδάν.

«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες –οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία– απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.

«Η επιχείρηση μεταφοράς από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαρτούμ (στο αεροδρόμιο) έγινε χωρίς απρόοπτα, χάρη στη δύναμη» που εστάλη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν εκτός χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη είχε κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες πως επιδίωκε να απομακρύνει πολίτες της από το Σουδάν, αλλά ανέμενε την στιγμή που αυτό θα ήταν πιο ασφαλές για να δράσει.

Η Ελβετία έκλεισε την πρεσβεία της στο Χαρτούμ και απομάκρυνε τα μέλη του προσωπικού της και τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε μέσω του Twitter το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως ολλανδικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε νωρίς σήμερα το πρωί ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η απομάκρυνση των μελών του προσωπικού της ελβετικής πρεσβείας και των οικογενειών τους «κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία με τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γαλλία». Δεν έκανε γνωστό πόσοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν.

Το ολλανδικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε στην Ιορδανία ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, περιλαμβανομένων Ολλανδών, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Το ολλανδικό υπουργείο πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την απομάκρυνση Ολλανδών και άλλων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Σουδάν.

Παράλληλα, η Γαλλία απομάκρυνε από το Σουδάν σχεδόν 400 ανθρώπους, γάλλους πολίτες και υπηκόους πολλών άλλων χωρών, πραγματοποιώντας από την Κυριακή, αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα στο Χαρτούμ και το Τζιμπουτί, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πτήσεις αυτές επέτρεψαν να απομακρυνθούν 388 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι γάλλοι υπήκοοι που το επιθυμούσαν καθώς και σημαντικός αριθμός πολιτών άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία), αλλά επίσης αφρικανικών (Νότια Αφρική, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Λεσότο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ρουάντα), αμερικανικών (ΗΠΑ, Καναδάς) και ασιατικών (Ινδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπηρεσίες του κράτους παραμένουν όλες σε πλήρη κινητοποίηση για να εξασφαλισθούν νέες απομακρύνσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό», υπογραμμίζει το υπουργείο επαναλαμβάνοντας την «έκκληση προς όλα τα μέρη να σταματήσουν οι μάχες και να υπάρξει επιστροφή στον πολιτικό διάλογο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...