311
Παραλία στην Τοσκάνη, στο Τυρρηνικό Πέλαγος, την περίοδο της πανδημίας | EPA/FABIO MUZZI

Ιταλία: Φρένο στα μπιτς μπαρ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 10:28
Παραλία στην Τοσκάνη, στο Τυρρηνικό Πέλαγος, την περίοδο της πανδημίας
|EPA/FABIO MUZZI

Ιταλία: Φρένο στα μπιτς μπαρ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 10:28

Η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στα μπιτς μπαρ, στις καντίνες και σε άλλες εγκαταστάσεις στις παραλίες να λειτουργούν χωρίς ανανέωση της άδειάς τους έως το 2033, όπως όριζε ο νόμος που πέρασε μέσα στην πανδημία. Αυτό αποφάσισε την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι παραλίες στην Ιταλία είναι δημόσια περιουσία, όμως μεγάλα τμήματα των παραλιών είναι διάσπαρτα με ομπρέλες, ξαπλώστρες και εστιατόρια που διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με τις τοπικές αρχές. Το 2020, εν μέσω πανδημίας και των έκτακτων μέτρων, που είχαν πάρει οι ιταλοί νομοθέτες, επέτρεψαν στις συμβάσεις αυτές να διαρκέσουν μέχρι το 2033.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε φρένο στη νομοθεσία αυτή. Οι παραχωρήσεις παραλιών «δεν μπορούν να ανανεώνονται αυτόματα» και πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο «μιας αμερόληπτης και διαφανούς διαδικασίας επιλογής», δήλωσαν οι δικαστές.

Η απόφαση που «υπενθυμίζει» το ευρωπαϊκό Δίκαιο θα ληφθεί υπ’ όψιν από ιταλικό δικαστήριο που χειρίζεται μια διαφορά μεταξύ της Αρχής Ανταγωνισμού της χώρας και της πόλης Τζινόσα στη νότια Ιταλία.

Οπως σημειώνει το Politico, οι παραλίες αποτελούν καυτό πολιτικό ζήτημα στην Ιταλία, προκαλώντας πέρυσι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήθελε να παρατείνει τις παραχωρήσεις μόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Τα εθνικά δικαστήρια και οι τοπικές αρχές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να εφαρμόζουν το Δίκαιο της ΕΕ και οφείλουν να «μην εφαρμόζουν τις αντικρουόμενες εθνικές διατάξεις».

Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών προσέφυγε στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο της Απουλίας κατά του Δήμου της Τζινόσα για να ακυρώσει απόφαση για την παράταση των τοπικών συμβάσεων.

Το περιφερειακό δικαστήριο έκρινε ότι η κίνηση αυτή ήταν ασυμβίβαστη με την οδηγία 2006/123 της ΕΕ για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, αλλά κάλεσε το ανώτατο δικαστικό όργανο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, να επιβεβαιώσει αν η οδηγία αφορούσε και τις παραλίες. Το ιταλικό δικαστήριο καλείται τώρα να αποφανθεί βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...