642
H Nόρα Τζόουνς παρουσίασε κάποια από τα τραγούδια του άλμπουμ «I dream of Christmas» στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center | Ralph Bavaro/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Τα τζαζ Χριστούγεννα της Νόρα Τζόουνς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 13:15
H Nόρα Τζόουνς παρουσίασε κάποια από τα τραγούδια του άλμπουμ «I dream of Christmas» στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center
|Ralph Bavaro/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Τα τζαζ Χριστούγεννα της Νόρα Τζόουνς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 13:15

Είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της. Η Νόρα Τζόουνς εισήλθε με τζαζ διαθέσεις στον κόσμο του Αγίου Βασίλη και το αποτέλεσμα «είναι αρκετά σέξι». Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Κάρλο Μορέτι της La Repubblica. «Εως τώρα απέφευγα να ηχογραφήσω ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, μου φαινόταν ο κλασικός δίσκος που ηχογραφεί ένας καλλιτέχνης για λόγους αποκλειστικά εμπορικούς. Η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα τραγούδια που αγαπώ περισσότερο είναι χριστουγεννιάτικά τραγούδια, λατρεύω τη μουσική των Χριστουγέννων. Οπότε, παρόλο που ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να ηχογραφήσω έναν τέτοιον δίσκο, διερωτήθηκα γιατί θα έπρεπε να συνεχίζω να δεσμεύομαι από αυτήν την προκατάληψη», ανέφερε η Νόρα Τζόουνς από την πλευρά της, συνομιλώντας μέσω Zoom με τον ιταλό δημοσιογράφο.

Πέρα από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει η Νόρα Τζόουνς, στον δίσκo «I dream of Christmas» (Ονειρεύομαι τα Χριστούγεννα) εμπεριέχονται και  πέντε νέες συνθέσεις εκ των οποίων ξεχωρίζει το «Christmas calling (Jolly Jones)», το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ μέσω του οποίου η ινδικής καταγωγής (από τον πατέρα της, τον διάσημο Ραβί Σανκάρ) αμερικανίδα τραγουδίστρια εκφράζει όλη την επιθυμία της για χαρά και ευτυχία.

Μάλιστα τα Χριστούγεννα η Νόρα Τζόουνς άρχισε να τα ονειρεύεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, όταν «αναζητώντας λίγη παρηγοριά ή μια στιγμή χαράς και παρακινούμενη από μία δόση νοσταλγίας, αρχίσαμε να ακούμε οικογενειακώς χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα σαββατοκύριακα, ειδικά τα κυριακάτικα πρωινά, για να αναπτερωθεί το ηθικό μας, για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην επόμενη ημέρα. Ενιωσα ξανά παιδί και προφανώς χρειαζόμουν ακριβώς αυτό. Αρχισα, χωρίς υπερβολές, να σκέφτομαι αυτό το άλμπουμ από τον Ιανουάριο (του 2020), από την ώρα που ξεστόλισα και μάζεψα το χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Δεδομένου ότι «εξαιτίας της πανδημίας» δεν είχε ούτε περιοδείες ούτε συναυλίες στο πρόγραμμά της, άκουσε πάμπολλα χριστουγεννιάτικα κομμάτια, όλα όσα γνώριζε και αγαπάει αλλά και πολλά την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε παντελώς καθώς γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια. Μην έχοντας, οπότε, άλλες υποχρεώσεις κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ της.

Σημειώνοτας ο ιταλός δημοσιογράφος πως σε σχέση με την προηγούμενή της δισκογραφική δουλειά, το «Pick me up off the floor» που κυκλοφόρησε το 2020, η ατμόσφαιρα στον νέο της δίσκο είναι εντελώς διαφορετική, πολύ πιο αλέγρα, η Νόρα Τζόουνς σημείωσε πως «αγαπώ πολύ το τελευταίο μου άλμπουμ, μετά από δύο χρόνια το θεωρώ ακόμα εξαιρετικό, αλλά βασικά επρόκειτο για λυπητερά τραγούδια. Αντιθέτως φέτος ήθελα λίγη ευτυχία και η εκτέλεση και η σύνθεση των τραγουδιών αυτού του δίσκου με χαροποίησε ιδιαίτερα».

Οσον αφορά το ότι στο «I dream of Christmas», παρά το διάχυτο πνεύμα το Χριστουγέννων, «κυριαρχεί η τζαζ, υπάρχουν ροκ κομμάτια, ας πούμε ότι πρόκειται περί ενός τζαζ Αγιου Βασίλη», σύμφωνα πάντα με τον συνομιλητή της, η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια εξήγησε πως «πρωτίστως ήθελα να κάνω έναν καλό δίσκο, έναν δίσκο που να ακούγεται και να εμπεριέχει όλα όσα εγώ αγαπώ στη μουσική. Δεν θα ηχογραφούσα ποτέ ένα τραγούδι που δεν μου αρέσει επειδή συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Ολα τα τραγούδια αφορούν τη λαχτάρα για τα Χριστούγεννα αλλά και την επιθυμία για ευτυχία».

Αναφορικά με το «Run Rudolph run» του Τσακ Μπέρι, «ένα ξέφρενο ροκ κομμάτι» που η Νόρα Τζόουνς μετατρέπει σε ένα «σαγηνευτικό R&B», είπε πως «κατά τη γνώμη μου με βάση εκείνο το πρωτότυπο μπορούσε να προκύψει οτιδήποτε. Οταν ερμηνεύω ένα τραγούδι και το αισθάνομαι απόλυτα δικό μου, θεωρώ πως μπορώ να αφεθώ δίχως να ανησυχώ για το πού θα φτάσω, γιατί εκείνη τη στιγμή έχω αυτό ακριβώς ανάγκη. Για αυτό μπορώ να είμαι σίγουρη ότι δεν κάνω λάθος, αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται περί ενός αληθινού τραγουδιού, αληθινού πρωτίστως για μένα».

Σχετικά με το ότι επέλεξε στον χριστουγεννιάτικο δίσκο της να μην συμπεριλάβει διάσημα χριστουγεννιάτικά τραγούδια όπως το «All I want for Christmas is you» της Μαράια Κάρεϊ και το «Last Christmas» των Wham! η Νόρα Τζόουνς είπε πως «έλαβα υπόψη όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά μετά έπρεπε να επιλέξω. Αντιλήφθηκα αμέσως τη δυσκολία ενός τέτοιου δίσκου, δεδομένης της πληθώρας των πιθανών διασκευών και ας πούμε πως για να ολοκληρώσω τον δίσκο, άφησα εκτός τα κομμάτια που μου άρεσαν περισσότερο», αποκάλυψε, αφήνοντας ανοιχτό, οπότε, το ενδεχόμενο για έναν δεύτερο χριστουγεννιάτικο δίσκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...