618
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα μπορεί να απειληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της Pulse | SOOK/skai.gr

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Pulse, της τελευταίας της χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 11:11
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα μπορεί να απειληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της Pulse
|SOOK/skai.gr

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Pulse, της τελευταίας της χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 11:11

Δημοσκοπικές αντοχές δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση (με την πανδημία που δυστυχώς συνεχίζει να σκοτώνει δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά και την οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση άνω του 10%). Αυτό καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Pulse, η τελευταία για το 2020, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τον ΣΚΑΪ.

Η έρευνα που διεξήχθη στο διάστημα 12 – 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου (δεν) αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δίνει μεταξύ άλλων ένα ασφαλές προβάδισμα 16 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (40% – 24%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε δημοσιοποιηθεί πριν τρεις εβδομάδες (26 Νοεμβρίου), η ΝΔ δεν χάνει, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα (η διαφορά ήταν 40% – 23%).

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 23%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 7%, άκυρο – λευκό – αποχή το 5,5% ενώ δεν απαντώ – αναποφάσιστοι το 8%.

 

Ενα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αν συγκρίνει κανείς τα παραπάνω στοιχεία με αυτά της έρευνας της Pulse τον περασμένο Μάρτιο, πριν δηλαδή όλη την επιδημιολογική και οικονομική κρίση του κορονοϊού, τα δεδομένα μεταξύ των κομμάτων ελάχιστα έχουν αλλάξει: τότε (5 Μαρτίου 2020) η ΝΔ είχε 39% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, διαφορά 14%.

Ωστόσο, ακόμα πιο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το ότι σε όλους του κρίσιμους τομείς διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων και στο ερώτημα που εξετάζει αν οι πολίτες πιστεύουν πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα από τη σημερινή της ΝΔ, οι απαντήσεις αναδεικνύουν το μέγεθος της αποδοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που θέτει η δημοσκόπηση «ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα», οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Στον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του κράτους: Κυβέρνηση ΝΔ 49%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 18%
Στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ασφάλειας: Κυβέρνηση ΝΔ 47%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 21%
Στην πανδημία και υγειονομική κρίση: Κυβέρνηση ΝΔ 44%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
Στην οικονομία και την ανάπτυξη: Κυβέρνηση ΝΔ 41%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
Στα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά: Κυβέρνηση ΝΔ 40%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
Στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό: Κυβέρνηση ΝΔ 40%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 21%


Εχει ενδιαφέρον ότι σε τέσσερα από έξι θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει αποδοχή μεγαλύτερη από την εκλογική δύναμη που είχε καταγράψει το 2019 (περίπου 40%). Στον αντίποδα, σε όλα τα κρίσιμα θέματα η εμπιστοσύνη στη διαχείριση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα εμφανίζεται μικρότερη και από την καταγραφόμενη από τις δημοσκοπήσεις τρέχουσα εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ (24%), πόσο μάλλον από το 31,5% του καλοκαιριού του 2019.

Στο ερώτημα του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά είναι στις 20%: ο πρόεδρος της ΝΔ είναι σταθερός στο 45%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναριχήθηκε στο 25% (από 23% στην προηγούμενη έρευνα). Η απάντηση «κανένας από τους δύο» είναι στο 27%.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα μολονότι δείχνει να κερδίζει κάτι από όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα, αυτό είναι αμελητέο, ιδίως αν συγκριθεί με τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης πριν την τρομακτική κρίση της Covid-19 –τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Τσίπρας είχε 26% στο ερώτημα περί καταλληλότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα αλλά και με δεδομένη την υφιστάμενη διαφορά, αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα δεν δείχνει ικανός να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη –γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μπούμε σε μια χρονιά που όλα δείχνουν ότι θα είναι εκλογική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...