616
| CreativeProtagon

Τομ Κρουζ, ν’ αγιάσει το στόμα σου!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:28
|CreativeProtagon

Τομ Κρουζ, ν’ αγιάσει το στόμα σου!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:28

Αν μου έλεγες, με ποιoν διάσημο ηθοποιό θα ήθελες να πας για καφέ, ο Τομ Κρουζ δεν θα ήταν ούτε η 200η επιλογή μου. Διαβάζοντας γι’ αυτόν και το κόλλημά του με τη Σαϊεντολογία, το οποίο τον κρατάει μακριά κι από τη μια του κόρη ακόμα (γιατί η πίστη του υπαγορεύει μην έρχεται σε επαφή με όσους έφυγαν από την Εκκλησία της), έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα περίεργο και αντιπαθέστατο άτομο.

Τώρα, όμως, ένα ψήγμα συμπάθειας έχει τρυπώσει μέσα μου γι’ αυτόν. Η αφορμή, ένα ηχητικό βίντεο που διέρρευσε στον βρετανικό Tύπο, από τα γυρίσματα της ταινίας «Mission: Impossible 7» στα στούντιο της Warner Bros. Εκεί, ο γνωστός ηθοποιός ωρύεται πάνω από τρία λεπτά, επειδή τσάκωσε κάποια μέλη από το συνεργείο του να μην τηρούν αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοιό. «Κάνουν πάλι ταινίες στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή χάρη σ’ εμάς. Δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας!» και «Δεν θέλω να το ξαναδώ αυτό ποτέ ξανά! Ποτέ! Αν σας ξαναδώ να το κάνετε, θα φύγετε. Κι αν κάποιος από το συνεργείο το κάνει, αυτό ήταν -και εσείς, και εσείς. Κι εσείς, ούτε να το ξανασκεφτείτε να το κάνετε», ακούγεται να λέει, με μερικές βρισιές ενδιάμεσα, που δεν χρειάζεται να γράψω εδώ.

Θα μου πείτε, είναι τρόπος αυτός να μιλάς σε συνεργάτες και υπαλλήλους σου; Όχι. Οι βρισιές θα μπορούσαν να λείπουν και ο τόνος του να ήταν πιο ήρεμος, το μόνο σίγουρο. Και είναι κρίμα που έχασε πόντους από έλλειψη ευγένειας, γιατί αποδυνάμωσε ένα παράδειγμα που επί της ουσίας του, είναι πέρα για πέρα σωστό. Και καλά θα κάνουμε να το υιοθετήσουμε, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας και βέβαια, με καλύτερους τρόπους από τον κ. Κρουζ. Tο παράδειγμα για το οποίο μιλάω είναι το εξής:  αντιδράστε στην παρατυπία!

Δεν είναι εύκολο. Προσωπικά, ήρθα αρκετές φορές στη δύσκολη θέση να πρέπει να συνυπάρξω με κάποιον, ο οποίος φορούσε τη μάσκα με τη μύτη έξω ή τη φορούσε στο πιγούνι κλπ κι από συστολή να μην του πω τίποτα. Γιατί ένιωθα ότι μπαίνω κατά κάποιο τρόπο στο δικαίωμά του να διαχειρίζεται το σώμα του όπως εκείνος θέλει. Ποια είμαι εγώ να πω στην κομμώτρια, στον πωλητή, στον ντελιβερά, στον συνεργάτη,  στον συνάδελφο και πάει λέγοντας, να βάλει τη μύτη του μέσα σε κάτι;

Κι όμως, θα έπρεπε να το πω. Και την πρώτη φορά που το έκανα, λυτρώθηκα. Ο κλήρος της πρώτης μου φοράς έλαχε στην κομμώτρια: «Βάλτε σωστά σας παρακαλώ τη μάσκα, αλλιώς δεν κάθομαι να μου κάνετε ρίζα», της είπα. Με κοίταξε κάπως ενοχλημένη, είναι αλήθεια, αλλά δεν πειράζει. Κι αν ήμουν ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου και ήταν υπάλληλός μου, θα της έλεγα αυτό που είπε ο Τομ Κρουζ, χωρίς τις βρισιές εννοείται. Θα τις έλεγα να τηρεί τους κανόνες ευλαβικά, αν θέλει να έχει δουλειά, κι εκείνη κι εγώ.

«Να πάτε να το πείτε σε αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους, επειδή η βιομηχανία μας έχει κλείσει. Δεν θα έχουν φαγητό για το σπίτι τους, ούτε για να πληρώσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Με αυτή τη σκέψη κοιμάμαι κάθε βράδυ. Το μέλλον αυτής της βιομηχανίας. Λυπάμαι, λοιπόν, που δεν δέχομαι τη συγγνώμη σας. Εάν σας ξαναδώ να το κάνετε, θα φύγετε. Είμαι σαφής;» ακούγεται να λέει ο Τομ Κρουζ στο ηχητικό ντοκουμέντο.

Το ξέσπασμα του Τομ Κρουζ βρήκαν σωστό κι άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο τελευταίος δήλωσε σε συνέντευξή του: «Καταλαβαίνω γιατί το έκανε. Δεν κάνει κανένα λάθος σχετικά με αυτό».

Ένα λάθος μόνο κάνει, κ. Κλούνεϊ, και το είπαμε. Δεν έχει τρόπο. Αλλά το παρακάμπτουμε για την ουσία.

ΥΓ. «Για την ιστορία, ο Τομ Κρουζ είναι  παραγωγός της μεγάλου προϋπολογισμού ταινίας δράσης και έχει ασχοληθεί, επίσης, με την ανάπτυξη πρωτοκόλλων δημιουργίας ταινιών, χάρη στα οποία άρχισε ξανά η παραγωγή ταινιών εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News