483
O επιστήμονας Ομρι Μπρόστιν κρατώντας έναν νεκρό μαύρο αχινό στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ | REUTERS/Corinna Kern

Τα κοράλλια σε κίνδυνο από επιδημία που σκοτώνει τους αχινούς

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 16:19
O επιστήμονας Ομρι Μπρόστιν κρατώντας έναν νεκρό μαύρο αχινό στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ
|REUTERS/Corinna Kern

Τα κοράλλια σε κίνδυνο από επιδημία που σκοτώνει τους αχινούς

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 16:19

Μια ασθένεια έχει ήδη σκοτώσει κάθε μαύρο αχινό σε μια αποικία χιλιάδων στα ανοικτά των ακτών του Εϊλάτ, του ισραηλινού παραθεριστικού θερέτρου, σύμφωνα με έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Η επιδημία ήταν τόσο σοβαρή, που σήμερα δεν έχει μείνει ζωντανός ούτε ένας μαύρος αχινός στο σημείο, παρά μόνο σκελετοί», γράφουν. «Το ίδιο συνέβη και σε άλλες τοποθεσίες στον Κόλπο του Εϊλάτ. Οι μελέτες σημειώνουν ότι τέτοια εκτεταμένη θνησιμότητα εμφανίζεται και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα και η Τουρκία», σύμφωνα με τους Times.

Οι αχινοί της Μαύρης Θάλασσας, γνωστοί και ως αχινοί με μακριά ράχη, ζουν σε σχισμές και τρέφονται με νεαρά φύκια. O μαζικός θάνατός τους στην Καραϊβική τη δεκαετία του 1980 οδήγησε σε εξάπλωση των φυκιών, τα οποία κατέστρεψαν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που επηρέασε τα έσοδα της περιοχής από τον τουρισμό.

Οι αχινοί τελικά αναγεννήθηκαν αλλά άρχισαν να εξαφανίζονται ξανά πρόσφατα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο υφίστανται ζημιές από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και οι θάνατοι των αχινών θα κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Εκτός από το Εϊλάτ, οι ερασιτέχνες δύτες κατακλύζουν τα αιγυπτιακά θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας Χουργκάντα και Σαρμ ελ Σέιχ, και την Ακαμπα στην Ιορδανία, κυρίως για να δουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα θεαματικά ψάρια που κατοικούν σε αυτούς.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους βρίσκεται ήδη σε κορύφωση όλων των εποχών και τώρα έχει προστεθεί μια πρωτοφανής μεταβλητή», λένε οι ερευνητές. «Αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου σε ολόκληρη την καταγεγραμμένη ιστορία του Κόλπου του Εϊλάτ».

Πιστεύουν ότι η επιδημία προκαλείται από το ίδιο παράσιτο που σκότωσε τους αχινούς της Καραϊβικής και ότι τώρα αυτό έχει εξαπλωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από τη Μεσόγειο.

Από τότε που άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ τον 19ο αιώνα, τα θαλάσσια είδη άρχισαν σιγά-σιγά να τη χρησιμοποιούν για να βρουν νέες περιοχές αναπαραγωγής.

Οι αχινοί της Μαύρης Θάλασσας έφτασαν από αυτή τη διαδρομή στη Μεσόγειο, όπου δεν είναι γηγενείς, και άρχισαν να εξαπλώνονται εκτός ελέγχου, περίπου από το 2006. Ετσι, όταν άρχισαν να πεθαίνουν στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες, η μοίρα τους φαινόταν πιθανώς ευεργετική, καθώς εξαφάνιζε έναν εισβολέα.

Ωστόσο, τώρα το παράσιτο φαίνεται να έχει ταξιδέψει από την άλλη πλευρά της Διώρυγας, σημειώνουν οι επιστήμονες στα επιστημονικά περιοδικά Royal Society Open Science και Phys.org.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι επρόκειτο για κάποιο είδος ρύπανσης ή δηλητηρίασης ή μια τοπική χημική διαρροή, από τη βιομηχανία και τα ξενοδοχεία στα βόρεια του Κόλπου του Εϊλάτ, αλλά όταν εξετάσαμε επιπλέον τοποθεσίες στο Εϊλάτ, την Ιορδανία και το Σινά, γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό δεν ήταν ένα τοπικό περιστατικό», είπε ο Ομρι Μπρόνσταϊν, ένας από τους ερευνητές. Ενας υγιής αχινός μπορεί να μετατραπεί σε σκελετό (κέλυφος) μέσα σε δύο ημέρες, είπε.

«Ολα τα ευρήματα υποδεικνύουν μια επιδημία που εξαπλώνεται ταχέως», πρόσθεσε. «Παρόμοιες αναφορές έρχονται από συναδέλφους στη Σαουδική Αραβία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...