969
O «πολύς» Ζοζέ Μουρίνιο σπεύδει να συγχαρεί το ball boy που διακρίνεται αριστερά για την ταχύτητά του | Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Τα ball-boys δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται

Sportscaster Sportscaster 28 Νοεμβρίου 2019, 13:54
O «πολύς» Ζοζέ Μουρίνιο σπεύδει να συγχαρεί το ball boy που διακρίνεται αριστερά για την ταχύτητά του
|Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Τα ball-boys δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται

Sportscaster Sportscaster 28 Νοεμβρίου 2019, 13:54

Ο Τσιμίκας και ο Μασούρας έχουν «κολλήσει» στο φάουλ που δεν σφύριξε ο βούλγαρος διαιτητής. Ο Μουρίνιο βλέπει το κενό στην άμυνα του Ολυμπιακού και φωνάζει στον Οριέ να εκτελέσει γρήγορα το πλάγιο. Το ball-boy που βρίσκεται στο σημείο μπαίνει αμέσως στο νόημα. Δίνει αστραπιαία την μπάλα στον ιβοριανό δεξιό μπακ της Τότεναμ, κι εκείνος την πετάει στον Λούκας Μόουρα. Ο Βραζιλιάνος διανύει αρκετά μέτρα χωρίς να συναντήσει σοβαρή αντίσταση, σεντράρει, και ο Χάρι Κέιν ολοκληρώνει τον αιφνιδιασμό. Η ευστροφία του πιτσιρικά επιβραβεύεται από τον πορτογάλο προπονητή με ένα φιλί, και αυτή η ασυνήθιστη σκηνή κάνει τον γύρο του Κόσμου.

Τη συνέχεια την έγραψαν τα βρετανικά media. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς ο «Special One» εξήγησε πως αυτό είναι το σωστό ball-boy. Δεν βρίσκεται εκεί για να χαζεύει τους παίκτες, τις εξέδρες, τα φώτα και το γρασίδι, αλλά για να ζει το παιχνίδι και να συμμετέχει σε αυτό. «Τον αναζήτησα για να τον προσκαλέσω στα αποδυτήρια να πανηγυρίσει μαζί μας, αλλά είχε εξαφανιστεί», τόνισε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

«Υπήρξα κι εγώ ένα πολύ καλό ball-boy, από τα 10 μέχρι τα 15 μου», περηφανεύτηκε. Αυτό που δεν είπε, είναι ότι σε όλους τους συλλόγους στους οποίους εργάστηκε, πάντοτε φρόντιζε να δασκαλεύει τα παιδιά για το πώς πρέπει να ενεργούν, αναλόγως με την εξέλιξη του αγώνα. Το αποκάλυψε προ ημερών -κοίτα σύμπτωση!- ο Μέισον Μάουντ, ο 20χρονος μέσος της Τσέλσι (και απόφοιτος των ακαδημιών της), μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι του συλλόγου: «Ενα πράγμα που δεν θα ξεχάσω από την εποχή που ο Μουρίνιο ήταν προπονητής της ομάδας κι εγώ ball-boy στο Στάμφορντ Μπριτζ, είναι ότι μας έλεγε διαρκώς να μην επιστρέφουμε γρήγορα την μπάλα στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ στα οποία η Τσέλσι ήταν μπροστά στο σκορ».

Βεβαίως, δεν το κάνει μόνον ο Μουρίνιο. Πολλοί προπονητές έχουν μπει στον πειρασμό να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι τα ball-boys έχουν το δικαίωμα να πλησιάσουν πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο από ό,τι εκείνα. Τον Σεπτέμβριο του 2017, σε αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την Κρίσταλ Πάλας, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον Πεπ Γκουαρντιόλα να έχει αγκαλιάσει έναν πιτσιρικά και να του δίνει οδηγίες. Οπως αποδείχτηκε, είχε ζητήσει από τον μικρό να τις διαβιβάσει, σε πρώτη ευκαιρία, στον αμυντικό του, Κάιλ Ουόκερ.
Το «high-five» και το φιλί του Μουρίνιο στον πιτσιρικά αποκάλυψε στον κόσμο την παράπλευρη χρησιμότητα των ball-boys. Αλλά, δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα παιδί για τις μπάλες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα. Τον περασμένο Μάιο, στο επικό 4-0 της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα στο «Ανφιλντ», ο Τρεντ Αλεξάντερ-Αρνολντ με μια αστραπιαία εκτέλεση κόρνερ «έπιασε στον ύπνο» την άμυνα των Καταλανών, και ο Ντιβόκ Οριγκί σκόραρε ένα γκολ που έστειλε τους «Reds» στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγοι το αντιλήφθηκαν, αλλά είχε κι αυτή η φάση τον αφανή της ήρωα: τον πιτσιρικά που βρισκόταν δίπλα στο σημαιάκι του κόρνερ, και έδωσε γρήγορα την μπάλα στον δεξιό μπακ της Λίβερπουλ.

Επρόκειτο για έναν 14χρονο ονόματι Οκλεϊ Κανονίερ, τον οποίο μνημόνευσε ο Μουρίνιο στο ρωσικό καλωδιακό κανάλι RT όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το ματς. Περισσότερο μίλησε για τον εαυτό του: «Οταν ήμουν ball-boy» στην Μπελενένσες, ήξερα ακόμη και σε ποιο, ακριβώς, σημείο του τεταρτοκυκλίου του κόρνερ ήθελε κάθε παίκτης μας την μπάλα. Την τοποθετούσα εκεί και δεν χρειαζόταν, καν, να την ακουμπήσει».

Ο «Mou» γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι οι πιτσιρικάδες που επαναφέρουν τις μπάλες στο παιχνίδι δεν είναι τόσο… αθώοι, όσο δείχνουν τα παιδικά τους πρόσωπα. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να τα βάλει με έναν από αυτούς. Ηταν πριν από πέντε χρόνια, στο «Σέλχαρστ Παρκ». Η Τσέλσι, στην οποία εργαζόταν εκείνη την εποχή, αντιμετώπιζε την Κρίσταλ Πάλας. Οι «Μπλε» ήταν πίσω στο σκορ και στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ένας παίκτης τους πήγε να πάρει την μπάλα για να εκτελέσει γρήγορα ένα πλάγιο. Ο μικρός, όμως, καθυστερούσε να του τη δώσει. Ο Μουρίνιο πήγε προς το μέρος του, κάτι του είπε σε αυστηρό ύφος, κουνώντας το δάχτυλο, κι έπειτα, καθώς εκείνος τον κοιτούσε με απορία, τον χάιδεψε στοργικά στο κεφάλι.

«Φοβήθηκα ότι ο παίκτης μας θα έχανε την ψυχραιμία του. Αν ένας ποδοσφαιριστής χτυπήσει ένα από αυτά τα παιδιά, κινδυνεύει με βαριά καμπάνα», απολογήθηκε μετά το ματς ο Πορτογάλος. «Απλώς είπα σε αυτό το χαριτωμένο παιδί ότι αν συνεχίσει να καθυστερεί το παιχνίδι, κάποια μέρα θα φάει ξύλο. Οπως συνέβη με τον Αζάρ».

Τι συνέβη με τον Εντέν Αζάρ; Στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ Σουόνσι – Τσέλσι, στο «Λίμπερτ Στέιντιουμ» τον Ιανουάριο του 2013, ο βέλγος μεσοεπιθετικός, προσπαθώντας να αποσπάσει την μπάλα από ball-boy που έκανε καθυστέρηση, καλύπτοντάς την με το σώμα του, το κλώτσησε στα πλευρά. Ο Αζάρ αποβλήθηκε (τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών), όμως η απόφαση αυτή δίχασε την ποδοσφαιρική Αγγλία. Διότι το ball-boy δεν ήταν… ακριβώς boy. Επρόκειτο για τον 17χρονο Τσάρλι Μόργκαν, γιο του βαθύπλουτου παράγοντα της Σουόνσι, Μάρτιν Μόργκαν. Πριν από τον αγώνα, μάλιστα, ο νεαρός είχε γράψει στο Twitter: «Ο βασιλιάς των ball-boys επιστρέφει για την τελευταία του εμφάνιση, γιατί θα χρειαστούν καθυστερήσεις».

Το… επάγγελμα έχει και τους κινδύνους του. Τον Μάιο του 2012 ο Τζέφρι Ντιέ, της Σιόν, είχε χαστουκίσει ball-boy σε αγώνα του ελβετικού πρωταθλήματος με τη Λοζάνη. Είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό οκτώ αγωνιστικών, καθώς οι γονείς του παιδιού ισχυρίστηκαν ότι είχε χάσει (προσωρινά) την ακοή του από το ένα αυτί. Κάποια άλλα παιδιά έχουν πέσει θύματα της οργής των αντίπαλων οπαδών. Σε μερικές περιπτώσεις, δικαίως. Τα είχαν βάλει οι μεγάλοι να εκνευρίζουν τους παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας, βρίζοντάς τους, προκειμένου να αντιδράσουν και να αποβληθούν.

Τα ball-boys είναι, συνήθως, ταλεντάκια των ακαδημιών (μεταξύ άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε αυτή τη δουλειά στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Ή, ο πατέρας τους έχει κάποιο «βύσμα» στον σύλλογο. Αλλοτε πληρώνονται, άλλοτε όχι. Για έναν νεαρό οπαδό, καλύτερο επάγγελμα δεν υπάρχει. Εδώ και χρόνια, όμως, έχουν πάψει να είναι απλοί θεατές του αγώνα. Εχουν γίνει «κομμάτι» του παιχνιδιού, καθορίζοντας τον ρυθμό του. Διότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...