1384
Τραμπ και Μητσοτάκης συναντώνται στον Λευκό Οίκο σε μια ιδιαίτερη, αν όχι προβληματική, συγκυρία | Reuters/CreativeProtagon

Είναι καλό που δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 08:18
Τραμπ και Μητσοτάκης συναντώνται στον Λευκό Οίκο σε μια ιδιαίτερη, αν όχι προβληματική, συγκυρία
|Reuters/CreativeProtagon

Είναι καλό που δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 08:18

Στην πολιτική μια εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί αιώνας. Οταν μπαίναμε στο 2020 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν τα ελληνοτουρκικά και οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Μεσολάβησε όμως η δολοφονία –με εντολή Τραμπ– του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μια ενέργεια που έχει δυναμιτίσει όλη τη Μέση Ανατολή, μοιραία η ατζέντα της συνάντησης αν δεν έχει αλλάξει δραματικά, γίνεται υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Και ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) θα ολοκληρωθεί χωρίς κοινές δηλώσεις, διαδικασία που δεν συνηθίζεται.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από το Τάρπον Σπρινγκς, όπου παραβρέθηκε στη γιορτή των Θεοφανείων, ότι θα θέσει στον αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου με αφορμή και το πρόσφατο μνημόνιο Ερντογάν – Σάραζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη. Αλλά είναι απορίας άξιον αν ο απρόβλεπτος συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη θα έχει όρεξη να ασχοληθεί με «ήσσονος» σημασίας αψιμαχίες στη ανατολική Μεσόγειο, όταν έχει μπροστά του το Ιρανικό.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει την «ατυχία» να είναι ο πρώτος ηγέτης που διαβαίνει το κατώφλι του Λευκού Οίκου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βαγδάτη και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εκτοξεύει διαρκώς απειλές για επιθέσεις κατά του Ιράν.

Το γεγονός ότι τη συνάντηση –που θα διαρκέσει δύο ώρες, με την πρώτη μισή να είναι συζήτηση μεταξύ των δυο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο και έπειτα να συνεχίζεται με συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών– δεν θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις δεν είναι απαραίτητα κακό για την ελληνική πλευρά. Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, μια κοινή συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε να εκτροχιαστεί σε άσχετα θέματα, τόσο για το φονικό χτύπημα κατά του Σουλεϊμανί όσο και για τη διαδικασία παραπομπής του αμερικανού προέδρου από το Κογκρέσο. Ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως να βρισκόταν σε αμήχανη θέση να ακούει τον συνομιλητή του να βρυχάται κατά της Τεχεράνης, κάτι που δεν αποτελεί θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει να βγάλει ένα δικό του ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνάντησης.

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών από την ελληνική πλευρά θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τι θα συζητηθεί

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της «συμφωνίας» Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση. Αυτή όμως η απομόνωση της Αγκυρας μπορεί και να ανατρέπεται λόγω των εξελίξεων με το Ιράν, καθώς η Τουρκία είναι ο μοναδικός δίαυλος για την αμερικανική στρατιωτική μηχανή προς την ευρύτερη περιοχή.

Λευκός Οίκος: Στρατηγική η σχέση Αθήνας – Ουάσινγκτον

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών:

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 3 +1:

-Είναι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

– Προωθεί τη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου υπάρχει αναζωπύρωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, περιλαμβάνεται η συνάντηση που θα έχει με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...