544
O Τραμπ λίγο αφότου αποφάσισε να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί και να πυροδοτήσει τη Μέση Ανατολή. Τώρα θα συναντήσει τον Μητσοτάκη... | REUTERS/Tom Brenner

Να δούμε πρώτα το Τwitter

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Ιανουαρίου 2020, 21:05
O Τραμπ λίγο αφότου αποφάσισε να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί και να πυροδοτήσει τη Μέση Ανατολή. Τώρα θα συναντήσει τον Μητσοτάκη...
|REUTERS/Tom Brenner

Να δούμε πρώτα το Τwitter

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Ιανουαρίου 2020, 21:05

Η επίσκεψη που θα κάνει ο Μητσοτάκης στον Τραμπ είναι από εκείνες που πας κάπου και σκέφτεσαι ότι θα ήταν φρόνιμο να μη ρωτήσεις τον οικοδεσπότη το κλασικό «τι άλλα νέα;». Και τι να του απαντήσει ο άλλος; Για το impeachment; Στην περίπτωση δε του Τραμπ, δεν σε παίρνει να ρωτήσεις και το «στο σπίτι όλοι καλά;». Η Μελάνια εμφανίζεται μόνο για τα επίσημα, είναι σαν τους πεζοναύτες στην είσοδο του Λευκού Οίκου, απλώς φοράει κάτι πιο ακριβό.

Βέβαια δεν αποκλείεται να πετάξει ο Τραμπ κάτι χαριτωμένο, ας πούμε για το προαιώνιο μίσος έναντι των Περσών που συνδέει τις δύο χώρες. Μπορεί να αναφερθεί στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στην ύπαρξη υπόγειας αμερικανικής βοήθειας. Εδώ ρώτησε τι έκαναν οι Κούρδοι στη Νορμανδία, θα έχει πρόβλημα να πει και μία κουβέντα για τις Θερμοπύλες;

Τι να περιμένουμε, λοιπόν, από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση επειδή, απλούστατα, υπάρχει Τραμπ. Ενδεχομένως δε να μην έχει και μεγάλη σημασία αυτό που θα πει ο Τραμπ καθώς το βάθος των διεθνών σχέσεων είναι αρμοδιότητα της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στον Τραμπ αρέσει να συζητάει για μπίζνες, της χώρας οι δικές του, καμιά φορά αυτά τα δύο περιπλέκονται ή και ταυτίζονται. Θα θυμάστε, άλλωστε, ότι το πρώτο πράγμα που είπε έχοντας τον Τσίπρα δίπλα του, ήταν κάτι για τις αμυντικές παραγγελίες που θα ταΐσουν αμερικανικά στόματα. Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες βέβαια, εμείς ανήκουμε στη φωτεινή πλευρά του Τραμπ -ματώνουμε.

Ωστόσο πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορείς να δώσεις ή που ο άλλος αισθάνεται ότι μπορεί να πάρει. Εδώ το κλειδί βρίσκεται στην αγορά των αεροσκαφών F35 και στο χρονικό σημείο που θα γίνει αυτή. Η απόφαση της Αθήνας είναι ειλημμένη, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο αυτή η αγορά θα επηρεάσει αρνητικά τους αναπτυξιακούς δείκτες.

Τα υπόλοιπα της αμυντικής συνεργασίας, με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων ή τη χρήση υποδομών από αυτές, έχουν τα προβλήματα τους (κυρίως νομικά), αλλά αποτελούν και βάση για παζάρι. Η Ελλάδα ζητά περισσότερες εγγυήσεις από τους Αμερικανούς, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι παρέχουν ήδη αυτές τις εγγυήσεις, τέλος πάντων αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κίνδυνος αδιεξόδου.

Λογικά ο Τραμπ θα μας πει και κάτι για τη διείσδυση των Κινέζων και θα εκφράσει την επιθυμία του να το ξανασκεφτούμε όσον αφορά την προμήθεια κινέζικης τεχνολογίας για τα δίκτυα 5G.

Εμείς σε όλα αυτά θα χαμογελάσουμε, θα δείξουμε θετική διάθεση και θα του πούμε κάτι που ήδη ξέρει: είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, να κάνουμε και αγωγό μεταφοράς αερίου από τους φίλους και αδερφούς Ισραηλινούς. Και θα προσθέσουμε ότι έχουμε πρόβλημα με τον συνεταίρο, του γαμπρού Τραμπ, Ερντογάν. Τι θα μας πει εκεί ο Τραμπ; Εκεί είναι το ζουμί της επίσκεψης, τα υπόλοιπα τακτοποιούνται και σε κατώτερο επίπεδο. Ισως και αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να μην επιθυμεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Προφανώς δεν θέλει να πιεστεί για το θέμα. Ενδεχομένως να θέλει και να αποφύγει ερωτήσεις για το Ιράν.

Για τα ελληνοτουρκικά μέσα στη συνάντηση μπορεί να πει οτιδήποτε. Από το να αντιγράψει τον Παυλόπουλο και να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν, μέχρι να μας πει ότι κατά βάθος πρόκειται για πολύ ωραίο τύπο και καλό θα ήταν να κάνουμε καμιά δουλειά όλοι μαζί. Για καλό και για κακό, πριν μπούμε στο Λευκό Οίκο, ας συμβουλευτούμε το twitter για να ξέρουμε σε τι κατάσταση θα τον βρούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News