978
O Νεϊμάρ στο πρόσφατο φιλικό της Σελεσάο με αντίπαλο το Κατάρ | REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Σβήνει το άστρο του Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2019, 15:10
O Νεϊμάρ στο πρόσφατο φιλικό της Σελεσάο με αντίπαλο το Κατάρ
|REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Σβήνει το άστρο του Νεϊμάρ;

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2019, 15:10

Στα 18 του, στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας, ήταν ο καλύτερος παίκτης της Σάντος. Στα 19 ψηφίστηκε «Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» στη Νότια Αμερική. Το ίδιο και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στα 20 είχε, ήδη, πετύχει 100 γκολ. Το 2012 το περιοδικό Sports Pro τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο εμπορεύσιμο αθλητή του Κόσμου». Στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε στην Μπαρτσελόνα (2013-2017) έλαμψε δίπλα στον «ήλιο», Λιονέλ Μέσι. Το καλοκαίρι του 2017 η μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν «σόκαρε» τον Πλανήτη. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ, που κόστισε, ήταν -ακόμα είναι- τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν, ποτέ, για ποδοσφαιριστή. Αλλά, ο κατήφορος του Νεϊμάρ μόλις άρχιζε.

Δύο χρόνια μετά, ο παριζιάνικος σύλλογος του έβαλε… πωλητήριο. Σύμφωνα με την Equipe της Δευτέρας, ο Νασέρ αλ-Κελαΐφι θα είναι ικανοποιημένος εάν καταφέρει να πάρει πίσω, έστω τα μισά απ’ όσα ξόδεψε για το ακριβότερο «κομμάτι» της ποδοσφαιρικής του συλλογής. Ο βαθύπλουτος Αραβας δεν κρύβει την απογοήτευσή του γι’ αυτή του την επένδυση, που πίστευε πως θα έβαζε την Παρί στην «ελίτ» της Ευρώπης: «Θέλω παίκτες που είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν την τιμή και τη φανέλα της ομάδας. Υπάρχουν, βέβαια, και συμβόλαια, τα οποία πρέπει να σέβονται. Τον Νεϊμάρ κανείς δεν τον υποχρέωσε να υπογράψει στην Παρί. Κανείς δεν τον πίεσε. Ηρθε, γνωρίζοντας το πρότζεκτ μας».

Πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Ποδοσφαίρου κοστολογούσε τον βραζιλάνο άσο στα 120-150 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, η τιμή του έχει πέσει κι άλλο. Μεσολάβησαν, οι εις βάρος του καταγγελίες για βιασμό, ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής (κατηγορείται ότι απέκρυψε έσοδα 15 εκατομμυρίων ευρώ από τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, από τη Σάντος) και ένας -ακόμη- τραυματισμός, που τον υποχρέωσε να βλέπει το Κόπα Αμέρικα από την τηλεόραση. Για να απαλλαγεί από το βαρύ του συμβόλαιο, ύψους 35 εκατ. ευρώ ετησίως, η Παρί θα τον παραχωρήσει με ζημιά τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα δύο χρόνια που ζει στο Παρίσι, ελάχιστες φορές απασχόλησε την επικαιρότητα για τα κατορθώματά του στα γήπεδα. Περισσότερο τράβηξαν την προσοχή, οι τσακωμοί με τους συμπαίκτες του, η απειθαρχία του στους αγώνες και τις προπονήσεις, οι εξωφρενικές του απαιτήσεις, οι θεατρινισμοί του για να κερδίσει τα ευνοϊκά σφυρίγματα των διαιτητών, η ντόλτσε βίτα του και, βεβαίως, το προβληματικό του πέμπτο μετατάρσιο, που του επέτρεψε να εμφανιστεί μόλις στο 52% των αναμετρήσεων της Παρί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Μέσι, που είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος, έχει αγωνιστεί στο 87% των παιχνιδιών της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο (που γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Βραζιλιάνο, αλλά επτά χρόνια νωρίτερα) στο 77% των αγώνων της δικής του ομάδας.

Μόνο στα social media πάει καλά, ο Νεϊμάρ. Τα καμώματά του αυξάνουν τους followers των λογαριασμών του στο Διαδίκτυο κατά, περίπου, 100.000 κάθε μέρα. Το ηλεκτρονικό του κοινό υπερβαίνει τους 120.000.000 ανθρώπους. Ως «άτακτο αγόρι» αρέσει στον πολύ κόσμο. Οι χορηγοί του, αντιθέτως, είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν. Η Nike, η Mastercard και η Red Bull παρακολουθούν τη ραγδαία του πτώση με μεγάλο προβληματισμό. Εχουν παγώσει τις νέες καμπάνιες, στις οποίες θα πρωταγωνιστούσε. Η σημερινή δημόσια εικόνα του, σε τίποτα δεν θυμίζει τον υπερ-ταλαντούχο νέο που χρυσοπλήρωσαν για να προωθεί τα διαφημιστικά τους project.

Το χαρισματικό παιδί που -υποτίθεται ότι- θα έβαζε τέλος στην κυριαρχία του Μέσι και του Ρονάλντο έκλεισε τα 27, αποτυγχάνοντας να δικαιώσει τις προσδοκίες. Πέρυσι, που το δίπολο (του Αργεντινού και του Πορτογάλου) έσπασε για πρώτη φορά έπειτα από μια ολόκληρη δεκαετία, τη «Χρυσή Μπάλα» την κατέκτησε ένας αντι-στάρ εργάτης του ποδοσφαίρου: ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς. Ο «πρίγκιπας» Νεϊμάρ κατετάγη 12ος, πίσω και από τον Καντέ. Εφέτος, δεν θα είναι απίθανο να μη βρίσκεται ούτε μεταξύ των 50 κορυφαίων.

Το 2015, μετά τη δεύτερη σεζόν του στη Βαρκελώνη, ο Βραζιλιάνος είχε αναδειχθεί τρίτος στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα», με πρώτο τον Μέσι και δεύτερο τον Κριστιάνο. Ηταν το 1/3 της καλύτερης επίθεσης όλων των εποχών (Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ), η οποία την επόμενη χρονιά σκόραρε, συνολικά, 131 γκολ. Στην Μπαρτσελόνα της πειθαρχίας, διέπρεψε ως υπαρχηγός. Η περιπέτειά του άρχισε, όταν πίστεψε πως η συλλογική επιτυχία ήταν, κυρίως, δικό του κατόρθωμα. Τα δημοσιεύματα στην πατρίδα του, που έγραφαν ότι δεν είναι δυνατόν, ο «νέος Πελέ» να αγωνίζεται στη σκιά ενός Αργεντινού, του φούσκωσαν τα μυαλά. Η μυθική προσφορά της Παρί… τον αποτελείωσε. Ο Νεϊμάρ αναχώρησε για το Παρίσι, πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει άλλο για να φτάσει στην κορυφή.

Στο νέο του περιβάλλον, κανείς δεν βρέθηκε να του «σφίξει τα λουριά». Ο προπονητής του τον άφηνε να κάνει ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Οι συμπαίκτες του είχαν εντολή να μην τον μαρκάρουν δυνατά. Το συμβόλαιό του θα το ζήλευε η μεγαλύτερη ντίβα του Χόλιγουντ – τον πλήρωναν (300.000 ευρώ) ακόμη και για να χειροκροτεί τους οπαδούς της Παρί μετά τους αγώνες! Ο ίδιος ο αλ-Κελαΐφι προσέφερε στον Καβάνι ένα εκατομμύριο ευρώ, για να αφήνει τον Νεϊμάρ να εκτελεί τα πέναλτι. Οι μισοί στα αποδυτήρια δεν ήθελαν να τον βλέπουν στα μάτια τους. Οι άλλοι μισοί, του παρίσταναν τον φίλο. Ο νεαρός χάθηκε, ανάμεσα στη γλυκιά ζωή του Παρισιού και την ασυλία που απολάμβανε στην ομάδα του.

Με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας απογοήτευσε ακόμη περισσότερο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας σκόραρε δύο γκολ σε πέντε ματς. Οι «βουτιές» του για να κερδίσει πέναλτι ή φάουλ, έγιναν viral στο Διαδίκτυο. Στα τέσσερα πρώτα ματς της «Σελεσάο», πέρασε 14 λεπτά ξαπλωμένος στο χορτάρι. Μέχρι και οι συμπαίκτες του εκνευρίστηκαν.

Τώρα θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία. Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ή στην Μπαρτσελόνα. Δεν τον ενοχλεί, πια, να είναι δεύτερος πίσω από τον Μέσι. Ως δεύτερος κατέκτησε τον πιο σημαντικό του τίτλο, το Champions League του 2015. Ως ηγέτης, ούτε που το πλησίασε.

Δεν θα μείνει από δουλειά – είναι βέβαιο. Θα συνεχίσει την καριέρα του σε κάποιο από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, έστω και με λιγότερα χρήματα από αυτά που του δίνει η Παρί. Το ερώτημα είναι, αν θα καταφέρει να θυμηθεί το ομαδικό ποδόσφαιρο που έπαιζε παλιά. Εάν μπορεί να το ξαναπιάσει από ‘κει που το άφησε, όταν τον τύφλωσε ο ναρκισσισμός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...