412
O Μισέλ Πλατινί σε παλαιότερη, εμφανώς πιο ανέμελη, δημόσια εμφάνισή του | REUTERS/Pierre Albouy/File Photo

Συνέλαβαν τον Μισέλ Πλατινί για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:42
O Μισέλ Πλατινί σε παλαιότερη, εμφανώς πιο ανέμελη, δημόσια εμφάνισή του
|REUTERS/Pierre Albouy/File Photo

Συνέλαβαν τον Μισέλ Πλατινί για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:42

Είναι ένα σοκ. Ο ζωντανός θρύλος του γαλλικού –και όχι μόνο– ποδοσφαίρου, να οδηγείται στο κρατητήριο… Αλλά είναι και μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη. Ο παράγοντας Μισέλ Πλατινί δεν είναι ο κρυστάλλινος Μισέλ Πλατινί των γηπέδων. Η εμπλοκή του, πρώτα στα διοικητικά της UEFA και έπειτα στα του διεθνούς ποδοσφαίρου με αποκορύφωμα την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη ανάθεση στο Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, τον μετέτρεψαν από είδωλο για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους σε μια μάλλον σκοτεινή φιγούρα. Και τώρα, καθώς φαίνεται, ήρθε η τιμωρία.

Οπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο ιστότοπος του Parisien, ο Πλατινί συνελήφθη την Τρίτη ως ύποπτος για διαφθορά με φόντο την ανάθεση στο Κατάρ του Μουντιάλ του 2022.

Τον Δεκέμβριο του 2010, μετά την ανάληψη από το Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ’22, πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει ντοκουμέντα τα οποία εμφάνιζαν μέλη της FIFA, της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου όπου είχε ρόλο και ο Πλατινί, να έχουν λάβει μίζες προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους υπέρ των Αράβων.

Ο 63χρονος Πλατινί οδηγήθηκε στη Διεύθυνση κατά της Διαφθοράς στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο του Παρισίου. Με βάση τον νόμο, κρατείται μέχρι την ανάκρισή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος αν παρέλθει η στενή προθεσμία του 24ωρου.

Η είσοδος της Διεύθυνσης κατά της Διαφθοράς στην Ναντέρ, όπου οδηγήθηκε ο Πλατινί (Reuters)

Ο Πλατινί, πρόεδρος της UEFA από το 2007 έως το 2015, δεν είχε μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA το 2016, καθώς υπό το βάρος των καταγγελιών τού είχε επιβληθεί τετραετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο –έτσι, αφεντικό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 το δεξί του χέρι, ο Ιταλός Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το 2014, ο Σεπ Μπλάτερ, επί 17 χρόνια πρόεδρος της FIFA, είχε δηλώσει ότι το Μουντιάλ του 2022 ανατέθηκε στο Κατάρ επειδή υπήρχε «ειδικό ενδιαφέρον» από γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις. «Καταλαβαίνετε»… είχε προσθέσει με νόημα ο Ελβετός που και αυτός βέβαια δεν υπήρξε ο πιο καθαρός άνθρωπος στο ποδόσφαιρο –άλλωστε και σε αυτόν επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού.

Το Κατάρ είναι ένα μέρος όπου δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί καλοκαίρι Μουντιάλ, αλλά πολλοί παράγοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου «έσπευσαν» το 2010 να δώσουν θετική ψήφο για τη διοργάνωση του 2022, προφανώς όχι χωρίς ανταλλάγματα. Ούτως ή άλλως, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο θα διεξαχθεί χειμώνα (!) είναι μια σκοτεινή διοργάνωση καθώς υπάρχουν καταγγελίες για σύγχρονα σκλαβοπάζαρα εργατών που δουλεύουν (και συχνά σκοτώνονται) στα εργοτάξια για τα στάδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...