347
Ο εικονιζόμενος πίνακας του Αντι Γουόρχολ με θέμα τον Σούπερμαν είχε πωληθεί από τον οίκο Sotheby's το 2015 | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Στα χέρια του μεγιστάνα Πατρίκ Ντραχί για $3,7 δισ. ο οίκος Sotheby’s

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:49
Ο εικονιζόμενος πίνακας του Αντι Γουόρχολ με θέμα τον Σούπερμαν είχε πωληθεί από τον οίκο Sotheby's το 2015
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Στα χέρια του μεγιστάνα Πατρίκ Ντραχί για $3,7 δισ. ο οίκος Sotheby’s

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:49

Στα χέρια του γαλλοϊσραηλινού μεγιστάνα Πατρίκ Ντραχί πέρασε ο φημισμένος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, σε μια εξαγορά-έκπληξη που έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος για την τέχνη και ενώ οι συλλέκτες βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν κορυφαία έργα.

Ο οίκος πωλήθηκε για 3,7 δισ. δολάρια, στην εταιρεία BidFair USA, η οποία ανήκει κατά 100% στον Ντραχί, επιχειρηματία στα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και συλλέκτη έργων τέχνης.

Προσέφερε 57 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 61% υψηλότερα από την τιμή της μετοχής του Sotheby’s στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την 14η Ιουνίου. Η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019, οπότε και ο Sotheby’s θα εγκαταλείψει το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Πολλοί ανέμεναν ο οίκος να περάσει σε κινεζικά χέρια, ανέφερε ο Monde.

Ο αυτοδημιούργητος Ντραχί κατέχει τον όμιλο ΜΜΕ Altice, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέσα ενημέρωσης όπως ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV και η εφημερίδα Libération.

Ο Πατρίκ Ντραχί χρηματοδότησε την αγορά του οίκου δημοπρασιών κυρίως με ίδια κεφάλαια // EPA/JEREMY LEMPIN

Ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή με δικά του κεφάλαια καθώς σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές της Altice USA (αλλά όχι από τον ευρωπαϊκό κλάδο των επιχειρήσεων) ύψους 400 εκατ. δολαρίων έως τα τέλη του έτους και να πάρει δάνειο.

«Εγώ και η οικογένειά μου, είμαστε ενθουσιασμένοι να οικοδομήσουμε το μέλλον του Sotheby’s, μαζί με το σημερινό μάνατζμεντ του οίκου και τις ομάδες του» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ντραχί. Η εταιρεία από την πλευρά της εκτιμά ότι «το πιο ευέλικτο ιδιωτικό περιβάλλον» θα της επιτρέψει να επιταχύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της.

Η μεταβίβαση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές πώλησης έργων τέχνης φθάνουν σε αστρονομικά ύψη – πολλοί θα έλεγαν ότι είναι υπερβολικά υψηλές. Η πώληση ενός έργου τέχνης για πάνω από 80 ή και 100 εκατ. δολάρια δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο.

Πέρυσι πάντως ήταν μια καλή χρονιά για τον Sotheby’s. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 6,35 δισ. δολάρια ή αύξηση 16% σε σχέση με το 2017, πάντως παραμένει δεύτερος πίσω από τον Christie’s, ο οποίος επίσης είναι ιδιωτική εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...