549
Θρήνος και πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα | REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Στους 290 οι νεκροί των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 07:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2019, 16:10
Θρήνος και πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα
|REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Στους 290 οι νεκροί των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 07:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2019, 16:10

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, με στόχο εκκλησίες και ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα οι Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έθεσαν υπό κράτηση δεκάδες άτομα, με την έρευνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σχεδόν μία ημέρα μετά τα γεγονότα, οι Αρχές κάνουν λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους πολίτες της Σρι Λάνκα. Οι Αρχές και δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 36 αλλοδαπούς, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε Βρετανοί, τρεις Δανοί, ένας Πορτογάλος, δύο Τούρκοι, ένας Ολλανδός και ένας Ιάπωνας.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 24 άνδρες μέσα και κοντά στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της χώρας.

Τουλάχιστον δύο από τις συνολικά οκτώ επιθέσεις που διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα έγιναν από βομβιστές-καμικάζι. Αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων. Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, που παραμένει ανοικτό υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Νέα έκρηξη τη Δευτέρα

Σχεδόν μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, σημειώθηκε τη Δευτέρα νέα έκρηξη κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Κολόμπο. Την ώρα που το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών προσπαθούσε να εξουδετερώσει μηχανισμό ο οποίος βρισκόταν μέσα σε βαν, αλλά αυτός εξερράγη χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα η αστυνομία βρήκε 87 πυροκροτητές στο σταθμό λεωφορείων του Κολόμπο – άλλη μια ένδειξη ότι οι δράστες σχεδίαζαν γενικευμένο μακελειό.

Τι γνωρίζουμε για τους δράστες

Η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η άγνωστη εκτός της χώρας ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ), οι σχέσεις της οποίας με ξένες οργανώσεις παραμένουν υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει πάντως ανάληψη ευθύνης.

Παρά τις συλλήψεις, οι Αρχές είναι πολύ φειδωλές στις πληροφορίες που δίνουν, πέρα από την αναφορά ότι κάποιες από τις επιθέσεις έγιναν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Εκ τω υστέρων έγινε γνωστό ότι εδώ και 10 ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας από πληροφορίες που έφεραν το ισλαμιστικό κίνημα να προετοιμάζει επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Για -ακόμη- άγνωστους λόγους, δεν ελήφθησαν μέτρα.

Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα κατονόμασαν τον Ζαχράν Κασίμ και τον Αμπού Μοχάμεντ ως δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας. Ενας από αυτούς, ο Κασίμ, που φέρεται να ήταν ιεροκήρυκας, εξαπολύει σε βίντεο απειλές κατά των «απίστων», ενώ στο φόντο διακρίνονται να καίγονται σημαίες χωρών όπως της ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Η εκκλησία στο Νεγκόμπο έχει καταστραφεί ολοσχερώς [REUTERS/Stringer]
Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε σπίτι όπου βρίσκονταν ύποπτοι.

Η κυβέρνηση, η οποία συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, επιβεβαίωσε ότι είχε πληροφορίες για την πιθανότητα επιθέσεων, αλλά δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα. «Πρέπει να ερευνήσουμε γιατί δεν ελήφθησαν επαρκή προληπτικά μέτρα. Ούτε εγώ ούτε οι υπουργοί ήμασταν ενήμεροι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Πώς έγιναν οι επιθέσεις

Οι πρώτες αναφορές για επιθέσεις ήλθαν στις 08:45 της Κυριακής του Πάσχα (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα) με τουλάχιστον έξι εκρήξεις σε λίγα λεπτά.

Χτυπήθηκαν τρεις εκκλησίες στο Νεγκόμπο, τη Μπατικαλόα και το Κολόμπο την ώρα λειτουργίας αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία στο Κολόμπο.

Ενώ η αστυνομία έκανε τις πρώτες έρευνες έγιναν άλλες δύο εκρήξεις, μία σε ζωολογικό κήπο και άλλη μία κατά τη διάρκεια εφόδου για τη σύλληψη υπόπτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...