546
Συγγενείς των θυμάτων στο νεκροτομείο του Κολόμπο | REUTERS

Σρι Λάνκα: Κρύβονται η Αλ Κάιντα ή ο ISIS πίσω από τις επιθέσεις;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 13:55
Συγγενείς των θυμάτων στο νεκροτομείο του Κολόμπο
|REUTERS

Σρι Λάνκα: Κρύβονται η Αλ Κάιντα ή ο ISIS πίσω από τις επιθέσεις;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 13:55

Οι βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα, στη Σρι Λάνκα, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 290 νεκρούς και 500 τραυματίες, ήταν οι χειρότερες που έχει δει η χώρα από το 1996, όταν μία έκρηξη στην κεντρική τράπεζα της χώρας σκότωσε 100 ανθρώπους.

Εκείνη η επίθεση έγινε από τους αντάρτες, που αποκαλούνταν Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ ή Τίγρεις του Ταμίλ, οι οποίοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία της περιοχής Ταμίλ στα βόρεια της χώρας, για περισσότερα από 30 χρόνια. Μάλιστα, σε αυτούς τους αντάρτες χρεώνεται η «εφεύρεση» του γιλέκου με εκρηκτικά που φορούν οι καμικάζι βομβιστές, το οποίο χρησιμοποίησαν σε τουλάχιστον 273 περιπτώσεις από το 1987 μέχρι το 2009. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας στον κόσμο.

Μετά από χρόνια συγκρούσεων και βιαιοπραγιών και από τις δύο μεριές, που κόστισαν τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τα τελευταία οχυρά των ανταρτών, το 2009, αναγκάζοντας τους Τίγρεις να παραδεχθούν την ήττα τους και να παραδώσουν τα όπλα τους. Από τότε, έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά βίας ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες, που συνήθως έχουν προκληθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία στη σιναλέζικη βουδιστική πλειοψηφία, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού.

Οι επιθέσεις της Κυριακής, όμως, όπως γράφει η Washington Post, φαίνεται πως διαφέρουν από τις προηγούμενες και καθώς δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη, οι ειδικοί αναρωτιούνται αν από πίσω κρύβονται διεθνείς ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS.

Οι αναλυτές ειδικοί για θέματα της Σρι Λάνκα τονίζουν ότι το εύρος των επιθέσεων και η συνεργασία μεταξύ αυτών που τις εκτέλεσαν (από τις οκτώ εκρήξεις, οι επτά έγιναν από καμικάζι βομβιστές) είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα.

«Η Σρι Λάνκα δεν έχει βιώσει τέτοιου είδους επιθέσεις -πολλαπλές με τόσα θύματα και όλες καλά οργανωμένες- στη διάρκεια του αιματηρού εμφύλιου πολέμου», λέει ο Αλαν Κίναν, ειδικός σε ζητήματα της χώρας στην Ομάδα Διεθνούς Κρίσης, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω πειστεί ότι πρόκειται για δουλειά κάποιων που δουν αποκλειστικά εντός της Σρι Λάνκα. Πιστεύω ότι η δυναμική των επιθέσεων είναι διεθνής και δεν έχει να κάνει με τις παραδοσιακές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στη χώρα».

Μαζί του συμφωνεί ο Αμαρνάθ Αμαρασινγκάμ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου με έδρα το Λονδίνο. «Υπήρχαν πάντα εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις, όμως αυτό είναι μεγάλο σοκ. Αν ήταν οργανωμένο από το εσωτερικό της χώρας, θα υπέθετα ότι οι βουδιστές ήταν ο στόχος και όχι οι χριστιανοί. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό, πιστεύω ότι υπάρχει διεθνής συνεργασία».

Οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος μικρής έκτασης επιθέσεων στο παρελθόν, όμως όχι τόσο όσο οι ινδουιστές Ταμίλ και οι μουσουλμάνοι. Πέρυσι, όχλος αποτελούμενος από βουδιστές, επιτέθηκε σε σπίτια και επιχειρήσεις των μουσουλμάνων.

Οι βουδιστές αποτελούν το 70% του πληθυσμού, οι ινδουιστές το 12%, οι μουσουλμάνοι σχεδόν το 10% και οι χριστιανοί, το 7%.

Μετά τις επιθέσεις, η κυβέρνηση απαγόρεψε τη χρήση του Facebook, του WatsApp και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που συχνά χρησιμοποιούνται για να διασπείρουν το μίσος και την παραπληροφόρηση και να προωθήσουν τη βία εναντίον των μειονοτήτων.

Οι Αρχές «δεν εμπιστεύονται τις γιγαντιαίες αμερικανικές εταιρείες που ελέγχουν αυτά τα δίκτυα, ειδικά σε περιόδους που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια, κάτι που αντικατοπτρίζει το κλίμα ανησυχίας, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εναντίον των κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο αρθρογράφος των New York Times, Μαξ Φίσερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...