589
Ο Αλεξέι Μορντάσοφ σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη το 2021 | REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Στο στόχαστρο της ΕΕ ο πλουσιότερος ρώσος ολιγάρχης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 14:20
Ο Αλεξέι Μορντάσοφ σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη το 2021
|REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Στο στόχαστρο της ΕΕ ο πλουσιότερος ρώσος ολιγάρχης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 14:20

Η ιστορία του έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη διαδρομή και άλλων μετασοβιετικών μεγιστάνων, αλλά και, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, την κοινή «μοίρα» των ρώσων ολιγαρχών, τις κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο 56χρονος Αλεξέι Μορντάσοφ γεννήθηκε στο Τσερεπόβετς, περίπου 450 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μόσχα. Το παιδί της φτωχικής οικογένειας εργατών έφτασε να είναι ο πλουσιότερος Ρώσος, επικεφαλής και μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης εταιρείας μεταλλευμάτων και χάλυβα της Ρωσίας, της Severstal.

Από τη Δευτέρα, έγραψε ο Guardian, είναι στη λίστα των ρώσων ολιγαρχών εναντίον των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις. Δεν του έχουν επιβληθεί, για την ώρα, κυρώσεις στη Βρετανία όπου κυρίως δραστηριοποιείται.

Σε δήλωσή του εκφράζει την απορία του γιατί τον ενέταξε η ΕΕ στον συγκεκριμένο κατάλογο. Προσθέτει ότι κρατά αποστάσεις από την πολιτική. Ζητεί ακόμη τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, μιλώντας για μια τραγωδία «δύο αδελφικών λαών». «Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με την πρόσφατη γεωπολιτική ένταση», αναφέρει στη δήλωση, υπονοώντας την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Είναι πρόεδρος του ΔΣ της Severgroup, της επενδυτικής εταιρείας στην οποία ανήκει η Severstal, η οποία έχει τοποθετήσεις σε πληθώρα δραστηριοτήτων από τηλεπικοινωνίες, στην εξόρυξη χρυσού και από τα ΜΜΕ στη μηχανολογία.

Η χαλυβουργία είναι μόνο ένας κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η Severstal. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στο  Τσερεπόβετς, γενέτειρα του αφεντικού της Αλεξέι Μορντάσοφ, οι γονείς του οποίου ήταν εργάτες… (Shutterstock)

Αλλά είναι και ο άνθρωπος που έβαλε χρήματα στην Tui, διασώζοντας το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ευρώπη την ώρα που ο κλάδος δοκιμαζόταν από την πανδημία. Σήμερα κατέχει το 34%, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλον μέτοχο. (Το υπόλοιπο είναι στα χέρια ιδιωτών από τη Γερμανία, από χώρες της ΕΕ, από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ).

Το 2021 ήταν 51ος στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου από το Forbes, με περιουσία που φτάνει τα 29,1 δισ. δολάρια. Το ότι κατέχει ιδιωτικό τζετ και γιοτ… 142 μέτρων (δηλαδή περίπου 465 ποδών) είναι φυσικά αυτονόητο για άνθρωπο με τέτοια περιουσία. Το ιταλικού ντιζάιν σκάφος παρελήφθη μόλις πέρυσι από γερμανικό ναυπηγείο. Κόστισε περί τα 500 εκατ. δολάρια.

Αν και λέει ότι δεν ασχολείται με την πολιτική, οι επιχειρηματικές σχέσεις υπάρχουν. Η Severstal προσφάτως διαφήμιζε τις σχέσεις της με την ρωσική αμυντική βιομηχανία καθώς το ατσάλι που παράγει χρησιμοποιείται για την κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων. Κάτι όχι πολύ ωραίο εν μέσω της εισβολής.

Βαρίδι για την εταιρεία γίνεται και η παρουσία του Μορντάσοφ στην Tui, οι μετοχές της οποίας  διακινούνται στο Λονδίνο, με δεδομένη την αποκοπή των οικονομικών σχέσεων δυτικών χωρών με τη Ρωσία. Για τον λόγο αυτό την Τετάρτη παραιτήθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο της TUI, παραίτηση η οποία έχει άμεση ισχύ. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι ο Μορντάσοφ είναι μέτοχος εδώ και 15 χρόνια και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απευθύνονται στον Μορντάσοφ ως πρόσωπο και όχι στην ίδια.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, στην οποία έχει συμφέροντα ο Μορντάσοφ, είναι η «προσωπική τράπεζα» των ρώσων αξιωματούχων που ωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Εκτιμά ακόμη ότι η ενασχόληση του μεγιστάνα με τα ΜΜΕ σχετίζεται με την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας διαμέσου των φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Που βρίσκεται όμως ο Μορντάσοφ όσο μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΕ; Δύσκολο να το πει κάποιος. Την περασμένη εβδομάδα το τζετ του πέταξε από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν τον μετέφερε. Ο ίδιος είχε κληθεί στο Κρεμλίνο σε συνάντηση επιχειρηματιών. Πολύ γρήγορα το τζετ επέστρεψε στο νησί του Ινδικού. Κάπου εκεί, στον Ινδικό, ήταν και το γιοτ των 142 μέτρων. Και ο Μορντάσοφ; Μάλλον πολύ μακριά από οποιεσδήποτε κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...