341
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, το 2019, σε συνάντησή του με ισραηλινούς επιχειρηματίες, στη Μόσχα | EPA/PAVEL GOLOVKIN/POOL / POOL

Εναντίον του πολέμου δύο ρώσοι δισεκατομμυριούχοι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 11:00
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, το 2019, σε συνάντησή του με ισραηλινούς επιχειρηματίες, στη Μόσχα
|EPA/PAVEL GOLOVKIN/POOL / POOL

Εναντίον του πολέμου δύο ρώσοι δισεκατομμυριούχοι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 11:00

Δύο ρώσοι ολιγάρχες, ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, στράφηκαν ενάντια στον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας δηλώσεις εναντίον της εισβολής της χώρας τους στην Ουκρανία.

Πρώτος ο 57χρονος Φρίντμαν, νούμερο 128 στην παγκόσμια λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του, LetterOne, και τόνισε ότι τάσσεται κατά της σύγκρουσης, μιας «τραγωδίας» που σύμφωνα με τον ίδιο θα «ρημάξει» τις δύο χώρες.

«Γεννήθηκα στη δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που προτιμώ», γράφει σε αυτή την επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα από την οικονομική εφημερίδα Financial Times και το περιεχόμενό της επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη LetterOne.

«Oμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως ρώσος πολίτης, χτίζοντας επιχειρήσεις και κάνοντάς τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τη σημερινή σύγκρουση σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συνεχίζει.

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία», προσθέτει.

«Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η κρίση αυτή θα κοστίσει ζωές και θα ρημάξει τα δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει, λέγοντας ότι επιθυμεί να δει αυτή την «αιματοχυσία» να τελειώνει.

Η εταιρεία του κατέχει μερίδια σε αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στη Βρετανία και την Ισπανία και στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell, με πελάτες σε Τουρκία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Κύπρο.

Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα σε παλιότερη φωτογραφία του, από το 2015

Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι ειρηνευτικές συνομιλίες, σε ανάρτησή του στο Telegram. «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», έγραψε ο ρώσος επιχειρηματίας, ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και του FBI από το 2018.

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη ρωσική οικονομία και έχουν προκαλέσει απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγιστάνες της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...