536
Αφίσα από ταινία τρόμου ασιατικής προέλευσης. Οι μάγισσες «ευδοκιμούν» σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης | (Cornell University Library)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή με αφίσες ταινιών για μάγισσες

Αφίσα από ταινία τρόμου ασιατικής προέλευσης. Οι μάγισσες «ευδοκιμούν» σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης
|(Cornell University Library)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή με αφίσες ταινιών για μάγισσες

Ενα τμήμα της εκπληκτικά πλούσιας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη κλείνει μέσα του την πεμπτουσία του εφιάλτη: διάφορα υλικά που σχετίζονται με τη μαγεία – από εγχειρίδια με κατάρες ή ξόρκια μαγισσών μέχρι αφίσες ταινιών μεταφυσικού τρόμου του Χόλυγουντ, αλλά και βιβλία του Χάρι Πότερ.

Οπως επισημαίνει η Σάρα Λάσκοου στο Atlas Obscura, ο αεικίνητος επιμελητής Σπάνιων Αντικειμένων και Χειρογράφων του Κορνέλ, Λώρεν Φέρι, έχει καταφέρει μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια να φτιάξει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο με 600 αφίσες και κινηματογραφικά ενθύμια που αφορούν ταινίες τρόμου σχετικές με τη μαγεία.

Κατά τον Φέρι οι αφίσες «αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για κάποιον που επιθυμεί να μελετήσει την εικονογραφία των μαγισσών διαχρονικά» και είναι διαθέσιμες όχι μόνο σε μελετητές αλλά και στο ευρύ κοινό.

image (4)
Η αφίσα για το «Häxan», ένα ντοκιμαντέρ του 1922 που προσπαθούσε να εντοπίσει τις καταβολές της μαγείας (Cornell University Library)

Το υλικό αφορά όλο το φάσμα των αλλόκοτων αυτών πλασμάτων που στοιχειώνουν τα όνειρα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων: από τo αθώo καρτούν «Η υπηρεσία παραδόσεων της Κίκι» του ιάπωνα Χαγιάο Μιγιουζάκι (1989) μέχρι τις δαιμονικά σέξι «Μαζορέτες του Σατανά», την κωμωδία τρόμου που γύρισε το 1977 ο Γκρέιντον Κλαρκ.

p39016_p_v8_aa
Οι «Μαζορέτες του Σατανά» βγήκαν στις αίθουσες το 1977 (Cornell University Library)

Από τα σπάνια κομμάτια της συλλογής η αφίσα της ταινίας «Η καμπάνα, το βιβλίο, το κερί» (1958), όπου η Κιμ Νόβακ υποδύεται τη μάγισσα Γκίλιαν η οποία προσπαθώντας να αποτρέψει τον Τζέιμς Στιούαρτ (Σεπ) από το να παντρευτεί μια συμφοιτήτριά του, τον ερωτεύεται παράφορα.

bell
Μια κωμική εκδοχή της μαγείας στην ταινία «Η καμπάνα, το βιβλίο, το κερί» (Cornell University Library)

Αλλά και η «Δαιμονισμένη», ένα ισπανικό θρίλερ του 1975 που αφηγείται την ιστορία ενός 10χρονου κοριτσιού που έχει καταληφθεί από το μοχθηρό πνεύμα μιας μάγισσας που έχει αυτοκτονήσει για να μη δώσει στους διώκτες της τη χαρά να τη δουν να καίγεται στην πυρά.

daim
Η ταινία «Δαιμονισμένη» θύμιζε πολύ τον «Εξορκιστή» (Cornell University Library)

Μια άλλη ισπανική ταινία της δεκαετίας του 1970 με τίτλο «Η Ιερά Εξέταση» διηγείται τη φοβερή περιπέτεια ενός κυνηγού μαγισσών που τον 15ο αιώνα ερωτεύεται μια μάγισσα η οποία έχει ορκιστεί στον Σατανά να εξολοθρεύει ανθρώπους σαν κι εκείνον.

Και βέβαια, από τη συλλογή δεν θα μπορούσε να λείπει το εμβληματικό «Μωρό της Ρόζμαρι» του Ρομάν Πολάνσκι, με την αξεπέραστη Μία Φάροου και τον καθηλωτικό Τζων Κασαβέτη, που άφησε εποχή στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 τρομοκρατώντας τις κινηματογραφικές αίθουσες (μια έγκυος ανακαλύπτει πως κυοφορεί το παιδί του Οξαποδώ).

image (1)
Η αφίσα για τη θρυλική ταινία το «Μωρό της Ρόζμαρι» του 1968 (Cornell University Library)

Ή το εφιαλτικό «Σουσπίρια», το ιταλικό θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο (1977) με την Τζέσικα Χάρπερ, όπου σε μια γερμανική σχολή χορού σπουδαστές και δάσκαλοι αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς ενώ το σαρδόνιο γέλιο του Πονηρού Πνεύματος τραντάζει συθέμελα τους τοίχους!

image (2)
«Σουσπίρια», το ιταλικό θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο, 1977 (Cornell University Library)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...