937
Ο Αριστείδης Μπαλτάς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού παρά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση Φαμπρ | Nick Libertas/SOOC

«Να φύγει ο Μπαλτάς, όπως ήρθε»

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 13 Απριλίου 2016, 17:17
Ο Αριστείδης Μπαλτάς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού παρά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση Φαμπρ
|Nick Libertas/SOOC

«Να φύγει ο Μπαλτάς, όπως ήρθε»

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 13 Απριλίου 2016, 17:17

Ξανά στο θέατρο Σφενδόνη. Ξανά με θέμα το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αφού η παραίτηση-performance του Γιαν Φαμπρ δεν έλυσε τα προβλήματα και την αγωνία των καλλιτεχνών. Οπως άλλωστε ανέφερε σε μήνυμά του ο Μιχαήλ Μαρμαρινός «τίποτα δεν έχει λυθεί όσο και αν υποδύεται ότι έχει λυθεί. Κανένα κρίσιμο ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε».

Μην σπρώχνετε, χωράνε όλοι

Η ώρα έναρξης είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Δέκα λεπτά μετά τις 12 μια ερημιά επικρατούσε στο πεζοδρόμιο έξω από το θέατρο, με τους δημοσιογράφους να είναι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες όπως παρατήρησε χαριτολογώντας ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας. Η συνέλευση ξεκίνησε τελικά λίγο μετά τις 12.30 με περίπου 160 καλλιτέχνες παρόντες και κάποιον να αστειεύεται φωνάζοντας «μην σπρώχνετε, χωράτε όλοι». Καθοριστική για τη διαμόρφωση του κλίματος, όμως, ήταν η παρουσία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση ήταν αυτή που ανέλαβε να οργανώσει την κατάσταση μέσα σε κλίμα γενικής αμηχανίας για την σαφώς μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τη συνέλευση της 1ης Απριλίου, όπου είχαν παραβρεθεί 500 καλλιτέχνες. Τότε βέβαια υπήρχε η οργή εναντίον του Φαμπρ –αλλά και του Μπαλτά- υπήρχε η επείγουσα ανάγκη για τους καλλιτέχνες να διασώσουν το φεστιβάλ που ένοιωθαν να το αρπάζουν μέσα από τα χέρια τους για χάρη της βέλγικης καλλιτεχνικής επικράτειας.

Καταπέλτης ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος που χαρακτήρισε τον υπουργό Πολιτισμού «παχύδερμο που ζει σε παράλληλο σύμπαν». Στράφηκε όμως εναντίον και του Νίκου Ξυδάκη λέγοντας πως «με μια αισχρή μονοκονδυλιά» διέγραψε τις κρατικές επιχορηγήσεις

Μάλιστα κάποιοι στη συνάντηση της Τετάρτης μίλησαν για «μικρή νίκη». Αλλοι αναρωτήθηκαν αν είχε θέμα η συνάντηση. Ολοι όμως συμφώνησαν με μια φωνή πως πρέπει να παραιτηθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ στην τελική εισήγηση συμπεριλήφθηκε και το αίτημα να παραιτηθεί και ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Παναγιώτης Δούρος.  Ηταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο και οι τριάντα ομιλητές ζήτησαν να φύγει ο υπουργός Πολιτισμού. Αλλοι με ελεγχόμενο θυμό, κάποιοι με μεγαλύτερη φόρτιση, άλλοι με ξεσπάσματα.

«Εχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πιστεύουμε ότι και αν μας πουν» είπε η σκηνοθέτης Αντζελα Μπρούσκου. «Το θέμα μας είναι να παραιτηθεί ο Μπαλτάς. Απέτυχε παταγωδώς» επεσήμανε ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης. «Είναι τεράστια η απογοήτευσή μας. Να γίνει κάτι για να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε, να φύγει ο Μπαλτάς» είπε φορτισμένη η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη. Στο ίδιο κλίμα ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής τόνισε πως στο υπουργείο υπάρχει «το σκοτεινό κομμάτι της κυβέρνησης που πήρε τη σκυτάλη της διαπλοκής και τη βάζει στο φεστιβάλ», ενώ ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός τόνισε «να φύγει ο Μπαλτάς όπως ήρθε και ας μπει άλλος τενεκές στη θέση του. Είναι προσβολή για εμάς να μένει ο Μπαλτάς υπουργός».

Η Αιμιλία Υψηλάντη παρατήρησε πως έπρεπε να είχαν αντιδράσει οι ηθοποιοί από την πρώτη στιγμή που «μας έφεραν έναν αποτυχημένο υπουργό Παιδείας που δηλώνει εναντίον της αριστείας. Εμείς οι καλλιτέχνες αριστεύουμε. Ο Μπαλτάς δεν ακούει τα μηνύματα των καλλιτεχνών, δεν ενδιαφέρεται για το θέατρο». Καταπέλτης ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος που χαρακτήρισε τον υπουργό Πολιτισμού «παχύδερμο που ζει σε παράλληλο σύμπαν». Στράφηκε όμως εναντίον και του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη λέγοντας πως «με μια αισχρή μονοκονδυλιά διέγραψε τις κρατικές επιχορηγήσεις χαρακτηρίζοντάς της “κρατικό συσσίτιο σε καλλιτέχνες”».

Εμμέσως, κυρίως, αλλά και ονομαστικά κάποιες φορές, καλλιτέχνες αναφέρθηκαν και στον ρόλο του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Παναγιώτη Δούρο. Τελικά μετά από τρεις ώρες συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι υιοθέτησαν ως απόφαση μέρος της επιστολής που παρουσίασε η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, και συγκεκριμένα το κομμάτι που αναφέρει πως ζητείται η παραίτηση των Μπαλτά και Δούρου «για την ελεεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτισμός στη χώρα μας».

Ο Θεοδωρόπουλος φέρνει δώρα

Δύο… περάσματα έκανε στη συνέλευση των καλλιτεχνών ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Ηταν εκεί στην αρχή, πήρε τον λόγο, αποχώρησε για ένα ραντεβού, επέστρεψε, ξαναμίλησε και έφυγε για άλλο ραντεβού χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις. Το σημαντικότερο που είπε –απαντώντας σε ένα αίτημα όλων των καλλιτεχνών- είναι πως θα αρχίσει η αποπληρωμή των οφειλών από την περσινή διοργάνωση.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε πως αν και έχει αναλάβει μόλις εδώ και πέντε μέρες «έδωσα εντολή να πληρωθούν μέσα στις επόμενες 15 μέρες όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές. Σε όσους οφείλονται κάτω των 10.000 ευρώ θα δίνεται ολόκληρο το ποσό. Σε όσους οφείλονται περισσότερα, θα δίνεται προς το παρόν το 40% της συνολικής οφειλής. Τα σχετικά τηλεφωνήματα αρχίζουν από αύριο».

Ο διάδοχος του Γιαν Φαμπρ πρόσθεσε πως προτεραιότητά του τώρα είναι να κλείσει τις συμφωνίες με τους θιάσους για να αρχίσουν οι ηθοποιοί τις πρόβες τους.  Απέφυγε να διευκρινίσει τι μπάτζετ θα έχει το Φεστιβάλ φέτος και αν οι αποπληρωμές των οφειλών θα γίνουν από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού για το 2016. Δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που τόνισαν πως τώρα είναι η στιγμή να υποστηρίξουν όλοι τον νέο διευθυντή προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το Φεστιβάλ, ενώ οι περισσότεροι έθεσαν θέμα προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από το 2017 και μετά.

Facebook ή συνδικαλισμός;

Κατά τα λοιπά, η συγκέντρωση πέρα από την ομοβροντία περί παραίτησης Μπαλτά φαίνεται πως είχε αμηχανία κυρίως λόγω έλλειψης θέματος. Κάτι που επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές. Αρκετοί ήταν και αυτοί που εστίασαν στην ανάγκη οργάνωσης των καλλιτεχνών προκειμένου να διεκδικούν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους όπως έγινε στην περίπτωση του Φαμπρ.

Καθώς οι εκλογές για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών θα γίνουν στις 25 Απριλίου απευθύνθηκε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή χωρίς κομματική ομπρέλα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εναντιώθηκαν στα καλέσματα και την οργάνωση μέσω facebook και διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην σταλεί απαντητική επιστολή στον Φαμπρ για το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο. Σχετικό κείμενο παρουσίασε και πάλι ο Γιάννης Μαυριτσάκης αλλά δεν έγινε δεκτό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...