209
Αποψη του κτιρίου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών | REUTERS

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: αποσύρετε τώρα το «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου!

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 10:04
Αποψη του κτιρίου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
|REUTERS

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: αποσύρετε τώρα το «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου!

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 10:04

Νέα παρέμβαση των Αμερικανών για τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες» στην κυπριακή ΑΟΖ και να απομακρύνει το πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερωτήση, για να υπογραμμίσει με νόημα ότι «μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων», κατέληξε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...