470
Σκίτσο του Επστάιν από την πολύκροτη δίκη του. Νέες αποκαλύψεις για τις τελευταίες μέρες του στη φυλακή ήρθαν στο φως | REUTERS/Jane Rosenberg

Νέα αποκάλυψη: Ο Επστάιν είχε γράψει τη διαθήκη του δύο ημέρες πριν αυτοκτονήσει

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 09:12
Σκίτσο του Επστάιν από την πολύκροτη δίκη του. Νέες αποκαλύψεις για τις τελευταίες μέρες του στη φυλακή ήρθαν στο φως
|REUTERS/Jane Rosenberg

Νέα αποκάλυψη: Ο Επστάιν είχε γράψει τη διαθήκη του δύο ημέρες πριν αυτοκτονήσει

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 09:12

Δύο ημέρες προτού αυτοκτονήσει ο χρηματιστής Τζέφρι Επστάιν υπέγραψε μια διαθήκη με την οποία αφήνει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα καταπίστευμα χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε αυτό λεπτομέρειες για τους δικαιούχους. Αυτό αποκάλυψε η λαϊκή εφημερίδα New York Post, επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα.

Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και αναφέρουν ότι ο Επστάιν τοποθέτησε την περιουσία του, που εκτιμάται στα 577 εκατ. δολάρια, σε ένα καταπίστευμα με την ονομασία «Trust 1953».

Οπως δήλωσε δικηγόρος στη New York Post, η τακτική αυτή χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος θέλει να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των δικαιούχων μιας κληρονομιάς.

Στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και αναφέρονται μόνο τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εκτέλεση της διαθήκης.

Ο πρώην χρηματιστής που φυλακίστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα, υπέγραψε τα έγγραφα στις 8 Αυγούστου. Αυτοκτόνησε στο κελί του δύο μέρες αργότερα (εδώ).

Σύμφωνα με τη διαθήκη του, στα περιουσιακά στοιχεία του Επστάιν περιλαμβάνονται 56 εκατ. δολάρια (!) σε μετρητά. Η τεράστια κατοικία του στο Μανχάταν, όπου κακοποίησε πολλές κοπέλες ανάμεσά τους και ανήλικες, εκτιμάται περίπου στα 56 εκατ. δολάρια, το ράντσο του στο Νέο Μεξικό στα 17 εκατ. δολάρια, η κατοικία του στο Παρίσι, στη φημισμένη λεωφόρο Φος, στα 8,6 εκατ. δολάρια.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επστάιν είχε αγοράσει δύο νησάκια στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το Little St James Island, το οποίο κάποιοι αποκαλούσαν «νησί της παιδοφιλίας» και το Great St James Island, το οποίο είχε αποκτήσει πρόσφατα και στο οποίο σκόπευε να κάνει εργασίες. Η αξία τους αποτιμάται στα 85 εκατ. δολάρια.

Αποψη μιας οικίας στο ιδιωτικό Little St James Island (Reuters)

Στην ακίνητη περιουσία του προστίθενται περίπου 307 εκατ. δολάρια σε μετοχές, ενώ η αξία των ιδιωτικών του αεροσκαφών, αυτοκινήτων και πλοίων ανέρχεται σε 18,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη Νew York Post.

Στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου του χρηματιστή με ημερομηνία 15 Αυγούστου, χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία θανάτου. Ο θάνατός του κρίθηκε αυτοκτονία δι’ απαγχονισμού από τον επικεφαλής ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης στις 16 Αυγούστου.

Τα θύματα του Επστάιν έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν αγωγή εναντίον των κληρονόμων του ζητώντας αποζημιώσεις.

Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές την ώρα που άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο Επστάιν, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 10 Αυγούστου τα ξημερώματα, δεν άντεχε τις συνθήκες κράτησής του σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μανχάταν.

Οπως αναφέρουν πηγές που επικαλούνται οι New York Times, o Επσταϊν απεχθανόταν τόσο τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνταν ώστε πλήρωνε δικηγόρους για να τον επισκέπτονται επί 12 ώρες και περνούσε την ημέρα του στην αίθουσα του επισκεπτηρίου.

Μάλιστα τις ημέρες πριν τον θάνατό του ο χρηματιστής απέφευγε να πλυθεί, δεν ξυριζόταν και κοιμόταν στο πάτωμα αντί για το κρεβάτι του, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.