380
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | George Vitsaras / SOOC

Spiegel: Ο Τσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 11:52
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
|George Vitsaras / SOOC

Spiegel: Ο Τσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 11:52

Ο Αλέξης Τσίπρας ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και προωθεί δαπανηρά μέτρα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη».

Εξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το περιοδικό διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;». Η απάντηση που δίνει είναι: «Μάλλον όχι».

Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά.

» Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα».

Σε άλλο σημείο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το άρθρο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη».

Ενα τέτοιο μέτρο ήταν πέρυσι τα 782 εκατ. ευρώ μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τέτοια μέτρα ξεπερνώντας τα όρια του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους επικριτές, «τα όποια ελλείμματα καλύπτονται μέσω υπερφορολόγησης που ζημιώνουν την πραγματική οικονομία», γράφει το Spiegel.

Ενα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση σε βάρος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας».