430
Ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλούν στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας | REUTERS/Francois Lenoir

Eurogroup: Στον νόμο για την πρώτη κατοικία κόλλησε η εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 08:34
Ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλούν στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας
|REUTERS/Francois Lenoir

Eurogroup: Στον νόμο για την πρώτη κατοικία κόλλησε η εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 08:34

Στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν πρόοδο στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με την Αθήνα, ωστόσο το Eurogroup της Δευτέρας μετέθεσε για αργότερα –στην καλύτερη περίπτωση  τον Απρίλιο- την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ενώ αναμένει και μια οριστική συμφωνία για τον νόμο Κατσέλη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης τη Δευτέρα επισήμανε ότι υπάρχει «πολύ σημαντική πρόοδος» στην εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Αυτό αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Απομένουν όμως και  «λεπτομέρειες», όπως είπε, για ζητήματα όπως το διάδοχο σχήμα για το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε μάλιστα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου να εξετάσει το σχήμα που αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Πάντως πρόσθεσε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος (δηλαδή η εκταμίευση της δόσης) θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup, εφόσον αξιολογηθεί ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισήμαναν ότι το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η οποία θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και αυτός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου.

Την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα καλωσόρισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ πρόσθεσε ότι το Eurogroup χρειάζεται «μεγαλύτερη σαφήνεια» για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πόσα χρήματα περιμένει η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δεν σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. Στην ίδια γραμμή, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν πρέπει να δραματοποιούμε» τις καταστάσεις και ότι δεν υπάρχει κάποιο αγκάθι που να μπλοκάρει τη συμφωνία, αλλά χρειάζονται μόνο κάποιες «τεχνικές διευκρινίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...