436
Κωνσταντίνος Βαρώτσος και Μυρσίνη Ζορμπά. Ποιος λέει την αλήθεια; | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Καβγάς Βαρώτσου – Ζορμπά για την «πρόταση ανταλλαγής του “Δρομέα”»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 11:41
Κωνσταντίνος Βαρώτσος και Μυρσίνη Ζορμπά. Ποιος λέει την αλήθεια;
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Καβγάς Βαρώτσου – Ζορμπά για την «πρόταση ανταλλαγής του “Δρομέα”»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 11:41

Σοκαρισμένος και προσβεβλημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος επιμένει ότι άκουσε την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να του προτείνει -κατά τη διάρκειά συνάντησή τους- να μετακομίσει το εμβληματικό έργο του, ο «Δρομέας», στα Σκόπια, στο πλαίσιο των ανταλλαγών μνημείων μεταξύ Ελλάδας και Βορείου Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βαρώτσος υποστήριξε ότι η συνάντηση με την υπουργό έγινε κατ’ ιδίαν την Παρασκευή στο γραφείο της. Παρόντες έξω από το γραφείο ήταν και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Και προσέθεσε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της ανταλλαγής του «Δρομέα» με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ιδέα, είπε ο κ. Βαρώτσος την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, «έπεσε από άλλους», αν και δεν γνωρίζει από ποιους.

«Εμεινα εμβρόντητος και από την πρόταση αλλά και από την διάψευση του υπουργείου», τόνισε ο γλύπτης και πρόσθεσε ότι το όλο θέμα «προσβάλλει την υπόστασή μου ως καλλιτέχνη».

Χαρακτήρισε άκομψο τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο επιχείρησε να διαψεύσει την πρόταση ανταλλαγής. «Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος για να μαζέψει κανένας το θέμα», είπε και συμπλήρωσε ότι «θα είναι δύσκολο να με βγάλουν τρελό γιατί με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός».

Τι δήλωσε η υπουργός

Σε δήλωσή της αργά τη Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόταση αν και υπήρξε «γενική συζήτηση με καλλιτέχνες».

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων», είπε και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι.

» Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Εξέφρασε ακόμη την έντονη αντίθεσή του με την μετακίνηση του αγάλματος, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να το ξεριζώσεις και να το πας αλλού για δώρο». Πρόσθεσε ότι έχει και αυτός λόγο για την τύχη του αγάλματος, το οποίο ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο ως δημιουργό του.

«Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον “Δρομέα”, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την Παλιά Βουλή», είπε επίσης. «Εχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», εξήγησε.

«Εχω στενοχωρηθεί από όλα αυτά, δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτά, δεν είμαι πολιτικός», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...