271
Ο Γενς Σπαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο | John Macdougall/Pool via REUTERS

Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 19:41
Ο Γενς Σπαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο
|John Macdougall/Pool via REUTERS

Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 19:41

Χωρίς αρνητικό τεστ για κορονοϊό θα επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο γερμανός υπουργός ζήτησε ανάλογες διευκολύνσεις και για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τρίτες χώρες, για ταξιδιώτες οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα από την ΕΜΑ εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι στις χώρες της ΕΕ οι Βρετανοί, όχι όμως οι Ρώσοι αφού το «Sputnik V» δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις του Βερολίνου έρχονται σε μερική διαφωνία με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον τουρισμό, ιδίως από τη Ρωσία και τη Σερβία (στην τελευταία έχουν εμβολιαστεί με το κινεζικό εμβόλιο). Η Αθήνα ετοιμάζεται να ανοίξει τον τουρισμό στις 15 Μαΐου: οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Σύμφωνα με τον Σπαν, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, αποφασίστηκε ότι, μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης, η οποία αναμένεται το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, οι ταξιδιώτες που θα παρουσιάζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα απαλλάσσονται στο εξής από την υποχρέωση να έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και να μείνουν σε καραντίνα.

Αντίστοιχα, ο υπουργός ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει τα τουριστικά ταξίδια από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, μόνο όμως με κάποιο από τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Το εάν θα αναγνωριστούν και άλλα εμβόλια, θα πρέπει, όπως είπε, να εξεταστεί. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι έως το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο για χρήση το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...