586
Μία θαμώνας περιμένει τη σειρά της για να κάνει τεστ στο μπαρ πριν πιει την μπύρα της | REUTERS/Tim Barsoe

Δανία: Το «κορονοπάσο» άνοιξε την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 19:20
Μία θαμώνας περιμένει τη σειρά της για να κάνει τεστ στο μπαρ πριν πιει την μπύρα της
|REUTERS/Tim Barsoe

Δανία: Το «κορονοπάσο» άνοιξε την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 19:20

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει καθιερώσει το «κορονοπάσο» με βάση το οποίο επιτρέπεται η είσοδος σε καταστήματα, μουσεία κλπ χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου ή ένα αντίστοιχο έντυπο.

Το πάσο δείχνει αν ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή αν υποβληθεί σε τεστ που βγήκε αρνητικό, τις προηγούμενες 72 ώρες.

Με βάση αυτό το σύστημα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου, οι υπάλληλοι σε μουσεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, γήπεδα, και στούντιο τατουάζ ελέγχουν στην είσοδο το κορονοπάσο όσων θέλουν να μπουν. Οποιος έχει ψηφιακή ή έγγραφη απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, επιτρέπεται να περάσει την είσοδο.

Προς το παρόν, η εφαρμογή MinSundhed (η υγεία μου) βρίσκεται στην πιλοτική της εφαρμογή, αλλά μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει τελειοποιηθεί.

Κινητό με την εφαρμογή του κορονοπάσου

Ενα τρίτο μέτρο εισόδου των πελατών στις επιχειρήσεις, θα είναι η απόδειξη ότι έχουν περάσει κορονοϊό τις τελευταίες 180 ημέρες.

Στα δωρεάν κέντρα διαγνωστικών ελέγχων, που έχει στήσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, ένα εκατομμύριο πολίτες κάνουν τεστ την εβδομάδα, ή ένας στους τέσσερις ενήλικες. Πολλοί κάνουν τεστ περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα του τεστ αποστέλλεται απευθείας στα κινητά τους μέσα σε μισή ώρα.

Εκτός όμως, από τα δωρεάν τεστ της κυβέρνησης, πολλά μπαρ προσφέρουν τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων στο χώρο τους και ο κόσμος σπεύδει να το κάνει πριν παραγγείλει τη μπύρα του. Οι πελάτες πληρώνουν 25 ευρώ και αποφεύγουν τις μεγάλες ουρές στα δωρεάν σημεία.

Δανοί που έχουν επιδείξει το κορονοπάσο απολαμβάνουν την μπύρα τους σε μπαρ της Κοπεγχάγης

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει πρόσθετους υπαλλήλους για να ελέγχουν τα έγγραφα των πελατών στην είσοδο.

Ορισμένοι ακτιβιστές κατά του lockdown αντιδρούν και προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν το κορονοπάσο. «Αν απλά πεις ότι εξαιρείσαι της υποχρέωσής του, κανείς δεν μπορεί να σου ζητήσει απόδειξη», είπε στον Guardian η Στέφανι Ρίσουμ, μέλος της οργάνωσης Μαμάδες στα μαύρα, που αρνείται τα εμβόλια. «Αυτό που κάνουν είναι να σε πιέζουν να κάνεις το εμβόλιο αναγκαστικά, το οποίο δεν εμπιστεύεσαι και δεν θα το κάνεις».

«Οχι» από τη Δανία και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Δανία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα κάνει το ίδιο και για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το δανέζικο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen. Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί «υπό έλεγχο». Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίων και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...