512
O Σούνταρ Πιτσάι, o Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρέα με τους σωματοφύλακές του και ο Τζεφ Μπέζος | CreativeProtagon/ EPA/JUSTIN LANE/

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια των αφεντικών στους τεχνολογικούς κολοσσούς;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2021, 20:42
O Σούνταρ Πιτσάι, o Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρέα με τους σωματοφύλακές του και ο Τζεφ Μπέζος
|CreativeProtagon/ EPA/JUSTIN LANE/

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια των αφεντικών στους τεχνολογικούς κολοσσούς;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2021, 20:42

Η είδηση ότι η Facebook δαπανά 24 εκατ. δολάρια τον χρόνο -και μάλιστα 10 περισσότερα το 2020 από ό,τι το 2019- για την ασφάλεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της οικογένειάς του, μπορεί να εξέπληξε τους αναγνώστες, αλλά όχι τους ειδικούς.

«Τα μεγάλα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ είναι πλουσιότερα από και έχουν περισσότερη δύναμη από τους περισσότερους μεγιστάνες στον πλανήτη. Είναι περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τους και χρειάζονται την ανάλογη προστασία. Αν γίνουν στόχος διάρρηξης ή επίθεσης, δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και την τιμή της μετοχής της εταιρείας», εξηγεί στους Times ο Αλεξ Μόμπεργκ, στέλεχος εταιρείας παροχής προστασίας σε υψηλόβαθμα και πάμπλουτα άτομα. «Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος της απαγωγής, Οταν γίνεσαι πολυεκατομμυριούχος και μάλιστα με τόσο αναγνωρίσιμο προφίλ, γίνεσαι δέκτης τρομακτικού όγκου απειλών, και για τη ζωή σου».

Μαρκ Ζάκερμπεργκ (23,4 εκατ. δολάρια)

Τα σπίτια του φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, διαθέτουν δωμάτια πανικού και ένα από αυτά και σήραγγα διαφυγής. Συνοδεύεται πάντα από ομάδα ασφαλείας όπου και αν βρίσκεται, ενώ πάντα  ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ. Η Facebook θεωρεί ότι έτσι προστατεύει την περιουσία της και δεν έχει άδικο, καθώς το όνομα του CEO της είναι ισοδύναμο με τα social media για δισεκατομμύρια χρήστες του.

Σούνταρ Πιτσάι (3,3 εκατ. δολάρια)

Το 2019, το κόστος προστασίας του διευθύνοντος συμβούλου της Google έφτασε τα 3,3 εκατ. δολάρια, έναντι 680.000 δολαρίων δύο χρόνια νωρίτερα και 1,2 εκατ. το 2018. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, μία γυναίκα που «διαφωνούσε» με τους κανονισμούς του YouTube, εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας στη Σίλικον Βάλεϊ και τα έκανε… γης μαδιάμ. Από τότε, αυξήθηκε και η ασφάλειά του.

Ο Σούνταρ Πιτσάι μιλά στο Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020 (EPA/GIAN EHRENZELLER)
Τιμ Κουκ (457.000 δολάρια)

Το λιγότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια που χρειάζεται ο Τιμ Κουκ της όχι και όποιας-όποιας Apple φαίνονται πενταροδεκάρες μπροστά στις απαιτήσεις του Ζάκερμπεργκ. Συνάδει όμως, με την πολύ πιο zen προσέγγιση στα πράγματα του διαδόχου του Στιβ Τζομπς και της πιο πετυχημένης εταιρείας στον πλανήτη. Προσθέστε βέβαια άλλα 315.000 δολάρια έξοδα ταξιδίων, καθώς και ο Κουκ δεν πετά με αεροπλάνα της γραμμής, για λόγους ασφαλείας.

Ο Τιμ Κουκ στο αρχηγείο της Apple στο Σαν Κουπερτίνο της Σίλικον Βάλεϊ (EPA/APPLE)
Τζεφ Μπέζος (άγνωστο)

Το 2019, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα γραφεία του στο Σιάτλ είχαν ενισχυθεί με αλεξίσφαιρες και άλλες κατασκευές που προστάτευαν από εκρηκτικά, κόστους 180.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Amazon πληρώνει 1,6 εκατ. δολάρια ετησίως για την ασφάλειά του Τζεφ Μπέζος, ενώ για την προσωπική του προστασία πληρώνει από την τσέπη του ιδιωτική εταιρεία. Το νούμερο αυτό είναι το ίδιο από το 2012.

Ντάρα Κοσροουασάχι (849.000 δολάρια)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber δαπάνησε 372.000 δολάρια για οδηγούς, οχήματα και σωματοφύλακες το 2020, και άλλα 353.000 για διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Τα 123.000 από αυτά δαπανήθηκαν για αναβαθμίσεις ασφαλείας και φρουρούς στο σπίτι του, καθώς η πανδημία τον υποχρέωσε και αυτόν σε τηλεργασία.

Ο ιρανοαμερικανικός Ντάρα Κοσροουασάχι, CEO της Uber (EPA/JUSTIN LANE)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...